Sindicalistii din Posta Romana ameninta cu declansarea de proteste din cauza faptului ca nu pot sa-si ia concedii de odihna, ei solicitand modificarea unui articol din Codul Muncii care sa permita inlocuirea unor agenti pe perioada determinata, cea de concediu.

Sunt postasi din mediul rural care nu si-au luat concedii de odihna de doi sau trei ani si nu pot fi inlocuiti de alti colegi, a declarat luni liderul sindicatului din Posta Cluj, Sinka Carol, la sedinta Comisiei de Dialog Social a Prefecturii Cluj, conform Mediafax.

“Sindicatul din Posta Romana a demarat o actiune de strangere de semnaturi pentru modificarea in Parlament a articolul 83 din Codul Muncii, care a venit din nevoia de a acorda concediu de odihna agentilor postali, mai ales celor din mediul rural. Din 2012, acestia nu pot sa isi ia concediile pentru ca nu pot fi inlocuiti. Postasii sunt expusi pericolului de a se imbolnavi, avem deja inregistrate doua imbolnaviri psihice in judetul Cluj din cauza neacordarii concediului de odihna de doi-trei ani si a acumularii unei oboseli cronice. Propunem inlocuirea, pe durata determinata, a postasului care isi ia concediu de odihna. In ultimii cinci ani, in Posta Romana s-a instaurat sclavia, li se cere angajatilor doar sa produca, dar compania nu a investit nimic in logistica”, a declarat Sinka.

Potrivit acestuia, un factor postal din judetul Cluj a suferit, in urma cu doua saptamani, o criza in timpul programului de lucru si a fost internat la Clinica de Psihiatrie.

“Un alt postas, care nu si-a luat concediul de odihna in ultimii trei ani, a avut o cadere psihica si a plecat cateva zile de acasa. Este foarte greu, pentru ca un postas din mediul rural deserveste, in medie, cinci localitati, cu peste 1.000 de gospodarii. Daca ar trebui sa il inlocuiasca un coleg dintr-o comuna invecinata, care are la randul sau cinci sau sase localitati, inseamna ca acesta va trebui sa se ocupe de peste 10 localitati intr-o luna, situate la distante mari una de alta, ceea ce este imposibil de deservit in opt ore. De aceea, postasii din mediul rural nu pot sa isi ia concediile de odihna, pentru ca nimeni nu ii poate inlocui”, a precizat Sinka.

Sindicalistii din Posta Romana au intocmit un calendar de actiuni de protest, care prevede intalniri cu mediul politic, pichetarea prefecturilor, a sediilor judetene ale Postei, dar si un miting la nivel national, in fata Ministerului Comunicatiilor.

Directorul Postei Cluj, Ovidiu Secara, a declarat, la randul sau, ca sustine modificarea articolului 83 din Codul Muncii si eventuala inlocuire a postasilor pe durata determinata, pe durata concediului de odihna, cu rude ale acestora.

Prefectul judetului Cluj, Gheorghe Ioan Vuscan, a dat asigurari ca va face demersuri la nivelul Ministerului Transporturilor pentru a gasi solutii la problema semnalata de sindicalistii Postei Romane.
La nivelul judetului Cluj sunt angajati 124 de agenti postali in mediul rural si alti 190 in mediul urban.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri