Federatia Romana de Fotbal (FRF) a fost condusa ca o companie de stat, in ultimii 20 de ani, cu pierderi constante, zero parteneri si zero sponsori, a declarat, prentru wall-street.ro, Razvan Burleanu, presedintele FRF. Prin interventiile realizate la nivel operational s-a trecut de la pierderi de 4,5 milioane de euro in martie 2014 la "break-even" in 2015 iar pe parcursul anului, acesta aseapta surplus financiar, pentru prima data. Ce urmeaza?

Wall-Street.ro: La inceputul discutiei noastre, va rog sa creionati un bilant al experientei la conducerea FRF pana acum. Cum vi s-a parut preluarea federatiei de la fostul presedinte?

Razvan Burleanu: Am putea sa rezumam acest timp drept o perioada de transformare, inclusiv de schimbare din temelii, deoarece acestea au fost practic lucrurile pe care le-am gasit necesare de realizat. Spun acest lucru, in conditiile in care am gasit "un teren arid" fara o viziune clara de dezvoltare a fotbalului si in acelasi timp fara nici o strategie. Ganditi-va cum ar fi aratat fotbalul romanesc, astazi, daca acum 20 de ani am fi avut parte de o strategie clara si coerenta de dezvoltare a fenomenului fotbalistic din Romania, asa cum, practic, putem sa ne laudam, ca Federatie, ca odata cu luna martie 2015 avem.

O strategie foarte bine conceputa cu cinci obiective strategice si specifice foarte clare, cu termene de implementare: calificarea echipei nationale la toate cele trei turnee finale CE 2016, CM 2018, CE 2020; cresterea substantiala a numarului de practicanti si de persoane implicate in fenomenul fotbalistic - fotbal pentru toti; Dezvoltarea fotbalului feminin si a futsal-ului, cresterea performantei echipelor nationale; construirea unei culturi organizationale care sa devina suport pentru performanta sportiva si cresterea atractivitatii si a vizibilitatii jocului de fotbal. De asemenea, dispunem de un plan de actiuni, precum si directii comerciale si de marketing in spatele fiecarui obiectiv. Asadar, ne aflam intr-o perioada de transformare. In acelasi timp, avem un parcurs masurabil si dorim sa comunicam mai mult ca Federatie catre mediul de business.

Wall-Street.ro: Cum putem profesionaliza fotbalul romanesc, in opinia dumneavoastra? Ce solutii concrete aveti in vedere la Federatie pentru urmatorii cinci ani, dar din perspectiva managementului performantei si a circuitului investitional?

Razvan Burleanu: Viziunea noastra, inainte de toate, a fost sa schimbam organizatia, sa intram intr-un alt ritm. Cum am fi putut sa facem altfel acest lucru, astfel incat sa nu ne aflam in situatia de reinventa vreo roata, decat, pur si simplu, de a ne uita in jurul nostru si de a gasi cele mai bune modele de urmat. De aceea, am determinat si am ales foarte clar trei variante: cel danez, in ceea ce inseamna dezvoltarea fotbalului de baza, iar in toamna anului trecut am semnat deja un parteneriat strategic cu Federatia Daneza; urmatorul model care ne ghideaza actiunile este reprezentat de Federatia Olandeza si ma refer aici la activitatea comerciala si de marketing, astfel incat, intr-o perioada imediat urmatoare vom semna si cu ei un asemenea parteneriat.

Al treilea model de urmat pentru Federatie este reprezentat chiar catre administratia UEFA. Asadar, primul pas pe care am fost nevoiti sa il facem a fost ca in primul rand noi sa ne profesionalizam si, in acelasi timp, sa ne asiguram ca avem un flux de oameni bine-pregatiti, competenti si validati deja de piata, care sa conduca departamentele cheie ale FRF.

Federatia Romana de Fotbal a fost condusa ca o companie de stat.

Nu intamplator, la final de 2014, uitandu-ma la cifrele pe care le-am gasit la Federatie si aici ma refer la pierderi de 4,5 milioane de euro, ne-am asumat in 2015, sa terminam pe zero, luand in considerare ca cifra de afaceri a Federatiei in 2014 a fost de 12,5-13 milioane de euro, ceea ce am si reusit, fara a pun la socoteala bonusul de 8 milioane de euro de calificare la Campionatul European, care se vor raporta in urmatorul an financiar din 2016. Cea mai mare parte din acest bonus, undeva la 50%, se vor duce, bineinteles, in primele de calificare destinate jucatorilor.

Doar prin interventii la nivel operational am trecut de la pierderi de 4,5 milioane de euro in martie 2014 la break-even in 2015. In 2016 vom fi pentru prima data pe surplus financiar, undeva la vreo 500.000 euro, la o cifra de afaceri de aproximativ 25 milioane de euro. Practic, discutam de o dublare a cifrei de afaceri. De ce este important surplusul financiar? Pentru ca avem pentru prima data o Federatie stabila din punct de vedere financiar, astfel incat sa isi poata sustine activitatea si dezvoltarea prin competitii noi, centre de juniori s.a.m.d..

Wall-Street.ro: Cum a fost condusa atunci Federatia Romana de Fotbal pana la inceputul mandatului dumneavoastra daca mentionati de asemenea pierderi?

Razvan Burleanu: Federatia Romana de Fotbal a fost condusa in sitlul unei companii de stat. Cu siguranta cunoasteti cat de defectuos au fost conduse acestea in Romania pana nu demult. La final de 2014 aveam zero perteneri si zero sponsori. In mai putin de 10 luni, am reusit sa semnam sase contracte de sponsorizare pe termen mediu, ceea ce a contribuit serios la cresterea veniturilor. In ceea ce priveste cheltuielile, am avut intalniri cu toti furnizorii Federatiei si le-am spus ca trebuie sa isi reevalueze preturile. Am realizat noi licitatii si astazi platim undeva la 30-35% din ce plateam in trecut. Asadar, aveam de unde sa taiem si inainte.

Ca urmare, la final de 2015 a realizat o internalizare a departamentelor de marketing si comercial, am infiintat un departament de achizitii iar, in acelasi timp, am investit in ceea ce priveste reputatia FRF in piata. Desi toate resursele pe care noi le folosim vin exclusiv dinspre mediul privat, deoarece nu utilizam deloc fonduri publice, functionam precum o institutie de stat si de la sine putere ne-am asumat ca dorim transparenta.

Imaginati-va cum ar fi aratat astazi fotbalul romanesc daca inca de acum 20 de ani am fi avut o viziune clara de scouting intern si extern.

Toate acestea privesc Federatia. Incercam astfel sa dezvoltam fotbalul in Romania pe termen mediu si lung. Dar, ca sa poti face acest lucru ai nevoie ca toti ceilalti actori implicati in fenomen sa inteleaga viziunea pe care o ai tu cu privire la dezvoltarea fotbalului. Si ma refer in primul rand la cluburile de fotbal. Impreuna cu UEFA am dezvoltat un program, intitulat Footbal Management Scheme – un fel de Master in managementul fotbalului, si dureaza un an de zile, este impartit in sase sesiuni, a inceput anul trecut si este 100% finantat de UEFA si doar in Romania se desfasoara. Asadar, este un proiect pilot implementat pentru prima data in Romania.

Citeste si:

    Au avut loc deja doua sesiuni, una de strategie, la care l-am avut invitat pe presedintele Federatiei Olandeze de Fotbal si managerul financiar al Ajax Amsterdam, iar la cea de-a doua sesiune care s-a axat pe marketing si comercial, l-am avut invitat pe CEO-ul Federatiei Italiene de Fotbal, precum si pe actualul directorul de marketing al Juventus.

    Wall-Street.ro: Ce s-a intamplat din punct de vedere benefic sau mai degraba nu s-a intamplat in fotbalul romanesc din ultimii 20-25 de ani?

    Razvan Burleanu: Cred ca ceea ce am fi avut nevoie la nivelul Federatiei era o viziune clara. Dupa ce ti-ai asumat-o, iti stabilesti principiile si valorile care iti ghideaza pasii, ai nevoie de o strategie, astfel incat totul sa devina predictibil. Asta ne-a lipsit! Avem acum in fata o calificare la EURO 2016, care vine dupa 8 ani fara nici o prezenta la un turneu final. Este, de asemenea, nevoie de o constanta in aceste rezultate, iar pentru o realiza acest lucru sunt necesare investitii, deoarece ceea ce cultivam astazi o sa culegem in 2025.

    Citeste si:

      Altfel spus, daca vrem un lot puternic in 2025, trebuie sa realizam investitii considerabile inca de pe acum. Si care sunt acestea: in primul rand ai nevoie de trei zone foarte importante: una de selectie, una de competitie si cealalta de pregatire. In ceea ce priveste selectia, imaginati-va cum ar fi arata astazi fotbalul romanesc daca inca de acum 20 de ani am fi avut o viziune clara de scouting intern si extern. In 15 luni de zile, dupa ce am infiintat acest departament la FRF, am avut sase actiuni de selectie in peste sase tari si implicit 40 de juniori din comunitatile de romani stabiliti in diaspora au imbracat pentru prima data tricoul echipei nationale.

      La nivel national, avem un numar de 21 de antrenori care pur si simplu "controbaie" in toate "cotloanele" tarii, in cadrul unui proiect de nisa, intitulat Transforma Ulita in Stadion, parte a unuia mai amplu, Impreuna Suntem Fotbal. Dupa selectie si competitia conteaza foarte mult. La nivel de juniori inregistram rezultate de 15-0, de exemplu. Ceea ce nu este normal, pentru ca nu castiga de fapt nici una dintre echipe. Atunci am regandit sistemul si am creat Liga Elitelor, pe doua paliere de varsta Under 19 si Under 17 si pe cate doua serii, est-vest, un proiect in care investim anual 300.000 euro. Pentru varsta de sub 15 ani am infiintat pentru inceput doua centre de excelenta, la Timisoara si Targu Mures, sub brandul Tricolor11.

      Wall-Street.ro: De ce tocmai la Timisoara si Targu-Mures si nu pentru inceput la Bucuresti, unde aria de selectie este mult mai mare?

      Razvan Burleanu: In primul rand, acest concept al centrelor de excelenta vine ca urmare a unei analize pe FRF a intreprins-o in ceea ce priveste rezultatele obtinute in fotbalul romanesc. Toata lumea stie ca cele mai bune rezultate au fost obtinute dupa anii 90, ca urmare a investitiilor realizate inainte de Revolutie. Astfel, un proiect cunoscut celor care au medie de varsta in jur de 45 de ani era Luceafarul, care presupunea un model centralizat de pregatire de cazare, masa, program sportiv, echipament si tot ceea ce inseamna conditiile necesare pentru a inregistra inalta performanta. FRF am preluat acest model, l-am adaptat nevoilor de astazi si am incercat sa adaugam tot ceea ce inseamna know-how, din marile academii de fotbal din Europa.

      Este vorba de proiectul cu centrele de excelenta mentionat anterior, Tricolor11. Ne dorim pana la opt centre de execelenta in tara. De ce Timisoara si Targu Mures? Deoarece, aceste centre de excelenta sun infiintate in parteneriat cu autoritatile locale si acolo am gasit oameni deschisi. Pentru urmatoarele doua analizam trei orase in momentul de fata: Deva, Bacau si Buzau. In aceasta vara insa vom analiza rezultatele acestor centre de excelenta, urmand ca din 2018 sa continuam acest proiect, care se bucura de apreciere si la nivel international, din moment ce UEFA a creat o schema de finantare tocmai pentru aceste academii.

      Acesta a fost si unul dintre obiectivele pe care noi le-am avut ca Federatie. Sa ne repozitiona intr-o alta etapa in ceea ce priveste reputatia. Nu intamplator am fost invitat la Istambul in cadrul unei conferinte de marketing sa prezint rezultatele comerciale ale Federatiei Romane de Fotbal.

      Wall-Street.ro: Considerati ca suntem pe drumul cel bun pentru a reduce coruptia in fotbal?

      Razvan Burleanu: Toleranta zero este principiul dupa care ne ghidam. La nivelul FRF a fost infiintat un nou departament de integritate si anti-frauda, iar proiectele pe care le desfasuram vin inclusiv in ceea ce priveste componenta de preventie si educatie. Este foarte usor sa te pozitionezi in statura de anchetator, dar daca nu apelezi la preventie si educatie, nu o sa poti pe termen mediu si lung sa contribui deciziv. Prin urmare, am demarat proiecte si campanii in aceasta zona la nivel national si avem inclusiv un website de raportare: fotbalcurat.ro. Pentru un fotbal sanatos, tot ceea ce inseamna un atac asupra integritatii competitiei trebuie sa dispara.

      Wall-Street.ro: Nici mandatul dumneavoastra nu a fost ocolit de critici. Un subiect recent il reprezinta trecerea de la Adidas la Joma, despre care s-a scris ca a fost realizata sub semnul "relatiei" dumneavoastra preferentiale cu spaniolii.

      Razvan Burleanu: Aceasta reprezinta o informatie pe care am si dezmintit-o in momentul in care a aparut. Din contra, am aratat exact care sunt diferentele de pret. Daca ati avea, de exemplu, doua variante, una este sa te duci in magazin sa platesti pentru a te imbraca, iar a doua perspectiva ar fi sa te duci intr-un magazin si sa primesti bani ca sa te imbraci, cu produse la acelasi nivel de calitate, ce ati alege? Acesta a fost si argumentul pentru care am decis intrarea in parteneriat cu un alt producator de echipament sportiv, de aceeasi calitate.

      FRF are nevoie de resurse financiare pentru a dezvolta toate competitiile mentionate anterior. Luati in considerare: 300.000 euro in Liga elitelor, 300.000 in centrele de excelenta, 300.000 in ceea ce priveste proiectul Impreuna Suntem Fotbal si undeva la 100.000 euro in scouting extern.

      Wall-Street.ro: Cateva generalitati despre turneul final din Franta. Ce asteptari aveti? De asemenea, suntem in pericol sa pierdem organizarea EURO 2020, in conditiile in care UEFA a solicitat sa sa legam prin autostrada Bucurestiul de Budapesta si prin metrou aeroportul de oras, dar nu suntem deloc in grafic momentan?

      Razvan Burleanu: In ceea ce priveste EURO 2016, vorbim, in primul rand, de o performanta. Dupa 8 ani, revenim in elita fotbalului mondial. Acest lucru conteaza foarte mult, deoarece numai echipa nationala are capacitatea deocamdata de tracta intreg fenomenul fotbalistc romanesc. Sunt foarte increzator in echipa pe care o avem. In mod cert, nu mai avem jucatori vedete ca in anii trecuti, dar avem astazi ceea ce este mult mai important: o echipa.

      Referitor la EURO 2020, eu sunt optimist ca aceste lucruri se vor realiza. Dincolo de organizarea la Bucuresti a patru meciuri in cadrul Campionatului European de Fotbal, avem nevoie sa punem umarul la dezvoltarea infrastructurii generale: autostrada, linie de metrou, precum si cea fotbalistica. Cu siguranta, pana in 2020, fotbalul va deveni mai mult decat o oportunitate si va intra pe agenda publica si a mediului de business.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Marius Alexandru Stanciu
      Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Social »



      Setari Cookie-uri