Peste 5.500 de cetateni straini pot primi avize de angajare sau detasare pe teritoriul Romaniei in anul 2016, mai multe fata de 2015 cand au fost emise 2.506 avize, a transmis sambata, Inspectoratul General pentru Imigrari (IGI).

In acest an, Inspectoratul General pentru Imigrari poate emite avize de angajare sau detasare pe teritoriul Romaniei unui numar de 5.500 de cetateni straini, lucratori nou-admisi, in conformitate cu Hotararea Guvernului privind stabilirea contingentului pe tipuri de lucratori nou-admisi pe piata fortei de munca in anul 2016, publicata in Monitorul Oficial nr. 158 din 1 martie 2016, potrivit unui comunicat de presa transmis de IGI, scrie Mediafax.

Conform actului normativ, "contingentul se stabileste in functie de tipul de lucrator nou-admis pe piata fortei de munca, dupa urmatoarele criterii: lucratori permanenti – 3.500, lucratori stagiari – 200, lucratori sezonieri – 200, lucratori transfrontalieri – 100, lucratori inalt calificati – 800 si lucratori detasati – 700", se mai spune in comunicat.

Pe parcursul anului 2015, IGI a emis un numar de 2.506 autorizatii de munca, inregistrandu-se o usoara crestere a acestora comparativ cu anul 2014 cand au fost aprobate 2.346. Cele mai multe autorizatii au fost pentru lucratori permanenti (1.810), urmate de cele ale lucratorilor detasati (489) si inalt calificati (207).

Avizul de angajare sau de detasare este documentul oficial care da dreptul unui cetatean al unui stat din afara Uniunii Europene si Spatiului Economic European, sa lucreze in Romania.

Conform comunicatului, pentru prevenirea si combaterea muncii nedeclarate a cetatenilor straini, "anul trecut, au fost efectuate 577 actiuni, controale si verificari la peste 800 de societati comerciale. In cadrul acestora au fost depistati 74 de straini care desfasurau activitati lucrative fara forme legale, dintre care 48 se aflau cu sedere ilegala pe teritoriul Romaniei, iar 26 aveau drept de sedere, insa nu indeplineau conditiile legale pentru a lucra".

Politistii de la Imigrari au emis pentru 24 de straini decizii de returnare, o persoana a fost indepartata din tara, alta persoana a solicitat o forma de protectie internationala, iar alti 48 de cetateni straini au fost pusi in legalitate.

De asemenea, au fost aplicate 279 sanctiuni contraventionale cetatenilor straini si societatilor comerciale in valoare de 475.850 lei.

Sursa foto: Kuzma/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri