Astfel, Lidl are in Polonia, cea mai dezvoltata economie din regiune, preturi mai mici la salam, iaurt sau unt comparativ cu piata locala. La polul opus, in Romania sunt preturi mai mici la hrana uscata pentru pisici, la tarte cu creveti si legume si la rosii uscate in ulei, conform Mediafax.

Pentru aceasta comparatie au fost alese aceleasi produse, sub acelasi brand si la acelasi gramaj. Pentru a face comparatia de pret, au fost alese produsele promovate in cataloagele Lidl din cele doua tari, unde compania promoveaza saptamanal cateva zeci de articole alimentare si nealimentare.

"Lidl Romania si Lidl Polonia sunt doua entitati comerciale separate, care isi desfasoara activitatea in mod independent. Prin urmare, oferta de alimente si preturile amintite in cadrul acestui articol sunt diferite si nu se influenteaza reciproc. Este important de mentionat faptul ca gama de produse Lidl Romania se imparte dupa cum urmeaza: sortimentul de baza (produsele din oferta permanenta, pe care clientii le pot gasi in toate magazinele Lidl pe tot parcursul anului) si sortimentul in & out (produse speciale care apar doar periodic in magazinele Lidl). Pentru ambele categorii se pot aplica promotii, cum este cazul produsului ciocolata amaruie Fin Carre, care apare in monitorizarea efectuata de catre Hipercom Monitoring. Astfel, pretul mentionat in articol, de 0.35 EUR/100g (Polonia), este unul promotional, comparativ cu cel de 0.52 EUR/100g (Romania), care este pretul de baza al produsului", sustin reprezentantii Lidl Romania.

Totodata, acestia sustin ca anumite produse analizate nu fac parte din categoria produselor alimentare de baza, ci sunt integrate intr-o oferta speciala - Saptamanile Tematice.

Citeste si:

"Mai mult, suntem transparenti in ceea ce priveste preturile produselor si am dovedit acest lucru in timpul reducerii TVA, cand am comunicat direct clientilor cum se reflecta scaderea TVA in pretul produsului si am afisat la raft atat pretul vechi cat si pretul nou. Totodata, dorim sa clarificam faptul ca in Polonia exista o grila de TVA in 3 trepte: 23%, 8 % (pentru anumite produse alimentare si medicale) si 5% (pentru produsele alimentare de baza)", mai puncteaza oficialii Lidl Romania.

Romania este una dintre cele mai sarace economii din UE, ocupand o pozitie in coada clasamentului alaturi de Bulgaria. Astfel, salariul mediu net in Romania, de aproape 400 de euro net, este de circa doua ori mai mic decat media din tarile din regiune - Polonia sau Cehia - si de pana la opt ori mai mic decat in Occident.

Cu toate acestea, in Romania preturile sunt de cele mai multe ori aliniate celor din restul Europei. Retailerii si producatorii spun in mod repetat ca preturile sunt aliniate Occidentului, salariile fiind cele ramase in urma.

Sursa foto: Elena Elisseeva / Shutterstock