Ministrul Muncii, Ana Costea, s-a opus prevederii adoptate de Comisia de munca din Parlament privind indemnizatia pentru cresterea copilului, prin care se elimina plafonul maxim de 3.400 de lei si a propus sa se mentina limita maxima corelativ cu extinderea perioadei de acordare a stimulentului de insertie cu un an.

”Se poate propune ca solutie imediata adaptarea initiativei legislative (...) si a amendamentelor formulate in urmatorul sens: renuntarea la cele doua optiuni de concediu si reglementarea pentru toate situatiile a concediului pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani sau 3 ani in cazul copiilor cu dizabilitati, mentinerea limitei maxime de 3.400 le lei corelativ cu extinderea perioadei de acordare a stimulentului de insertie cu un an”, a declarat, marti, la Parlament, ministrul Muncii, Ana Costea, conform News.ro

Ea a tinut sa precizeze si efortul bugetar pentru varianta propusa.
”Pentru aceasta varianta estimam o crestere de aproximativ 4.000 de beneficiari si un efort bugetar suplimentar pe 12 luni de aproximativ 180 de milioane de lei, efort bugetar pe care noi l-am calculat si vi-l putem prezenta in anexa la aceasta sustinere”, a aratat ministrul Muncii.
In replica, fostul ministru al Muncii, Rovana Plumb, a spus: "Nu putem tine cont de efortul bugetar daca vorbim de copii”.

”Nu vreau sa mai discutam despre un efort bugetar cand vorbim de copii", a aratat Rovana Plumb. Indemnizatia de crestere a copilului va fi de 85% din veniturile parintelui si se va acorda pentru o perioada de doi ani, fara niciun plafon, au decis, marti, deputatii din Comisia de munca a Camerei Deputatilor.

Conform modificarilor adoptate de Comisia de munca a Camerei Deputatilor, persoanele care in ultimii 2 ani anterior datei nasterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului pana cand acesta implineste 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copiilor cu dizabilitati.

Cuantumul indemnizatiei va fi 85% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani si nu poate fi mai mica de 85% de salariul minim brut pe tara garantat.

Totodata, plafonul maxim de 3.400 de lei a fost eliminat. Aceste prevederi urmeaza sa intre in vigoare de la 1 iulie 2016. Camera Deputatilor este forul decizional in privinta acestui proiect.

Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Ministrul Justitiei, aviz negativ: PSD nu vrea desfiintarea Sectiei Speciale
Setari Cookie-uri