Deputatul PNL Andreea Paul propune infiintarea Avocatului Copilului care sa investigheze plangerile depuse de copii sau de alte persoane privind incalcarea drepturilor minorilor, urmand ca proiectul sa intre in dezbaterea Parlamentului.

Propunerea legislativa promovata de Andreea Paul prevede infiintarea institutiei Avocatul Copilului, ca autoritate publica autonoma. Avocatul ar urma sa fie numit de Parlament pentru un mandat de 7 ani, conform Mediafax.


Avocatul Copilului poate fi o persoana care:
1 este cetatean roman
2 are studii superioare juridice cu o vechime echivalenta indeplinirii conditiilor de numire a unui judecator la Curtea Constitutionala;
3 poseda capacitatea deplina de a intreprinde actiuni legale si se bucura de toate drepturile publice,
4 are o experienta recunoscuta si de notorietate in munca desfasurata cu copiii sau in beneficiul acestora;
5 are un caracter integru si se evidentiaza printr-o inalta autoritate morala avand in vedere valorile morale si sensibilitatea fata de problemele sociale;
6 nu a fost condamnata printr-o sentinta valabila pentru o infractiune deliberata.


In privinta atributiilor, Avocatului Copilului ar urma sa se ocupe cu promovarea si protejarea drepturilor copilului, monitorizarea respectarii drepturilor copilului. Cea mai importanta atributie consta insa in investigarea si solutionarea plangerilor individuale si de grup, facute de catre copii sau orice alta persoana care sesizeaza incalcari ale drepturilor copilului. In acest sens trebuie sa citeze martori, sa interogheze, sa aiba acces la documente relevante.

Avocatul Copilului este obligat sa prezinte un raport public anual si sa promoveze Rezolutia nr. 54/1992 a Comisiei ONU a Drepturilor Omului, intitulata Principiile referitoare la statutul institutiilor nationale („Principiile de la Paris”). Dupa 12 ani de la adoptarea legislatiei in domeniu, Romania inca nu are un mecanism de verificare si monitorizare a implementarii prevederilor Conventiei ONU cu privire la drepturile copilului, se arata in expunerea de motive.

A cincea parte din populatia Romaniei (19.56% la 1 iulie, 2010, Sursa: INSSE) este formata din copii. Procentul este apropiat de cel inregistrat in Uniunea Europeana. In ciuda procentului semnificativ din populatie, copiii raman „invizibili” pentru politici, ei nereprezentand o voce. O treime din copiii Romaniei traieste in saracie. Opt minori din o suta traiesc in Romania la nivelul de "saracie severa", cu mai putin de 15 lei pe zi, potrivit UNICEF. 40% din populatia Romaniei se afla in risc de saracie si excluziune sociala (al doilea cel mai mare % din UE 28).

De asemenea, potrivit expunerii de motive, reducerea cheltuielilor publice aferente serviciilor primare de la nivelul comunitatilor, inclusiv cele pentru copii, a dus in ultimii 2 ani la deteriorarea accentuata a calitatii acestora si a accesului copiilor la servicii, exacerband incalcarea drepturilor copilului.

Un procent de 48.5 copii din Romania traiesc in risc de saracie sau excluziune sociala, dupa datele Eurostat, ceea ce inseamna ca Romania este pe locul doi in intreaga Europa. Cei mai vulnerabili si expusi saraciei si marginalizarii sunt copii sunt cei din mediul rural si copiii romi.

Prima tara care a infiintat, prin lege, institutia ”Avocatul Copilului” a fost Norvegia, prin Legea nr. 5 din 1981, desi Organizatia Salvati Copiii din Suedia realizase, in anul 1970, prima incercare, de a crea un canal care sa protejeze drepturile copiilor - un ”Avocat al Copilului” (Ombudsman for children).

La nivel european exista 40 de institutii de acest tip. In anul 1997 s-a infiintat Reteaua Europeana a institutiilor Avocatul Copilului (ENOC) cu reprezentanti din 24 de state: Austria, Belgia, Croatia, Danemarca, Franta, Georgia, Grecia, Irlanda, Irlanda de Nord, Islanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Macedonia, Malta, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii, Rusia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.

Sursa foto: ambrozinio / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri