Carnea de pui si branza de vaci de la Bradet nu au fost sursa imbolnavirii copiilor cu sindrom hemolitic uremic, tulpinile analizate fiind diferite, la fel si probele recoltate de la copii din Arges, Sibiu si Bacau, a declarat managerul Institutul Cantacuzino, Adrian Ionel.

"Au fost analizate probele recoltate de la trei copii din zone diferite, respectiv Arges, Sibiu si Bacau. Tulpina este E-coli O26, dar difera, de exemplu, chiar si ca amprenta genetica. Asadar, tulpinile difera intre ele, nefiind indicatii de inrudire epidemiologica a cazurilor respective", a explicat Ionel Adrian rezultatele analizelor facute de Institutul Cantacuzino, conform News.ro

Tulpinile sunt diferite si la probele recoltate de Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti din branza de vaci de la fabrica Lactate Badet si din carnea de pui.

"Probele recoltate de Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti, din branza de la Badet si carnea de pui, confima inexistenta datelor epidemiologie sugestive care sa areste ca aceste alimente ar fi fost consumte de catre unii copii.Concluzia este ca profilul genetic al tulpinilor identificate la copii si cele din branza de Bardet si carnea de pui sunt diferite. Asa cum spuneam, diferite sunt si profilele genetice ale tulpinilor identificate in probele recoltate de la copii', a mai spus managerul Institutului Cantacuzino.

Aceste rezultatele sunt transmise Institutului National de Sanatate Publica Bucuresti si Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, dar si Centrului European pentru Controlul Bolilor Transmisibile, implicat in cercetarea privind cazurile de SHU la copii.
Din 29 ianuarie pana in 10 februarie au fost transferati la Spitalul ”Marie Curie” din Bucuresti 12 copii, majoritatea din Arges, cu sindrom hemolitic-uremic. Dintre acestia, trei fetite din Arges au murit in spital, pe 4, 15 si 16 februarie.

Alti copii au ajus la ”Marie Curie”, dupa transferul de la Spitalul de Pediatrie din Pitesti, unde au fost tratati pentru infectii digestive, dar starea lor s-a agravat si, din cauza sindromului hemolitic-uremic, au avut nevoie de dializa si unii de intubare si ventilare mecanica.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor anunta, pe 29 februarie, ca bacteria E.coli a fost gasita de catre inspectorii sanitar-veterinari in probe de carne de pui dintr-o gospodarie din Bacau si in branza de vaci fabricata de o unitate de prelucrare a laptelui din Arges.

Ulterior, ANSVSA arata ca nu exista o legatura directa de cauzalitate intre branza de vaci din lotul produs in data de 22.02.2016 si imbolnavirile copiilor diagnosticati cu SHU". Procesul de pasteurizare a laptelui materie prima asigura distrugerea bacteriilor din grupul Escherichia Coli (inclusiv O 26), iar produsele rezultate sunt sigure pentru consum.

In ceea ce priveste proba pozitiva depistata la carnea de pasare din judetul Bacau, ANSVSA arata ca tratarea termica corespunzatoare si respectarea normelor de igiena impiedica transmiterea bacteriilor din grupul Escherichia Coli.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri