Curtea Constitutionala a Romaniei a motivat decizia legata de interzicerea Serviciului Roman de Informatii sa desfasoare activitati de supraveghere tehnica, sustinand ca SRI nu are atributii de cercetare penala.

In urma acestei decizii structurile de la conducerea DIICOT si IGPR au solicitat fonduri pentru dezvoltarea unor noi structuri in cadrul organizatiilor, conform Mediafax.

"Aceasta modificare va impune achizitia de echipamente tehnice specifice si detasarea initiala a unui numar de 200 de lucratori de politie in cadrul DIICOT, precum si asigurarea trainingului acestora. Aceste masuri presupun un efort bugetar de peste 20.000.000 de euro, aceasta suma fiind sustinuta la acest moment doar de sumele utilizate de alte unitati specializate de parchet in acelasi demers, sumele absolute putand fi precizate numai dupa un calcul judicios efectuat impreuna cu specialistii in domeniu. Precizam ca nu putem raporta la acest moment necesarul de resurse la un reper existent, deoarece Directia nu detine nici un mijloc tehnic si nici un specialist desemnat", transmite DIICOT.

Totodata, in comunicatul transmis se mai spune ca "aceste necesitati au devenit urgente o data cu publicarea motivarii deciziei CCR pe site-ul institutiei.

Politia Romana a transmis printr-un comunicat ca "Urmare a Deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei (C.C.R.) publicata la 9 martie a.c., pentru realizarea supravegherii tehnice in noul context legislativ, se impune suplimentarea structurii organizatorice a Politiei Romane cu 1.000 de posturi de ofiteri si agenti de politie, precum si rectificarea bugetului institutiei cu aproximativ 30 de milioane de euro".

Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional un articol din Codul de Procedura Penala care reglementeaza supravegherea tehnica din timpul cercetarii penale, mai exact articolul care arata cine executa aceasta supraveghere (interceptari ale comunicatiilor, inregistrari audio-video ambientale).

Sursa foto: Ana Popescu / shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
PSD vrea anularea interceptarilor din dosare. Sentintele, revizuite
Setari Cookie-uri