Consultatiile pacientilor vor fi acordate de catre medicii de familie, dar nu vor da trimiteri si nici nu vor prescrie retete compensate si gratuite, vineri si luni, intrucat au expirat contractele cu casele de asigurari , a declarat pentru News.ro Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), precizand ca aceasta este si o forma de protest fata de "nepasarea autoritatilor".

Vrem ca, odata pentru totdeauna, sa intram in legalitate. De 15 ani suntem obligati sa semnam contracte retroactiv. Aceste contracte au expirat la 1 aprilie. Chiar daca este prelungita valabilitatea, noi trebuie sa semnam acte aditionale", a spus medicul Rodica Tanasescu, conform News.ro

Presedintele SNMF a afirmat ca decizia de a nu prescrie retete compensate si gratuite sau de a nu da trimiteri timp de doua zile este si o forma de protest fata de nepasarea autoritatilor la cererile medicilor, care nu vor altceva decat sa se intre in legalitate.

"Cerem o lege stabila si coerenta. Vom semna actele aditionale imediat ce vom fi solicitati sa le semnam, dar vrem sa se stie ca nu mai putem functiona in ilegalitate si nici «umanitar», intrucat Curtea de Conturi nu judeca activitatea nostra in functie de gesturile umanitare", a adaugat Tanasescu.

Medici de familie obligati sa plateasca

Presedintele SNMF a precizat ca zeci de medici de familie care au prescris retete unor pacienti cu afectiuni oncologice pe baza scrisorii medicale eliberate de specialisti au fost obligati sa plateasca tratamentele, ceea ce nu este corect.

"Avem zeci de imputari pentru tratamente oncologice, si nu vorbim de zone care abunda de oncologi, ci unde numarul lor este foarte mic. La fel si in cazul pacientilor cu diabet. Daca intr-o zona exista un singur diabetolog si 16.000 de bolnavi, nu este firesc ca medicul de familie sa scrie reteta in baza scrisorii medicale eliberata de specialist. Asta vrem sa rezolvam", a adaugat Tanasescu.

Ea a tinut sa mentioneze ca pacientii au inteles actiunea medicilor de familie si ii sustin. "Pacientii ne-au inteles si ne sustin. Unii mai au ceva rezerve acasa, altii cumpara pentru o zi sau doua", a spus Tanasescu.

Ministerul Sanatatii a initiat un nou proiect de Hotarare de Guvern pentru prorogarea pana la data de 1 iulie 2016 a termenului de aplicare a prevederilor Hotararii Guvernului nr. 161/2016 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale, in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2016-2017, desi acest act a fost aprobat de Executiv si publicat in Monitorul Oficial din 23 martie pentru intrarea in vigoare la 1 aprilie.

Amanarea intrarii in vigoare a noului contract-cadru a figurat pe lista solicitarilor organizatiilor medicilor de familie. Medicii de familie au anuntat ca sunt decisi sa refuze semnarea contractului cadru de acordare a serviciilor medicale incepand cu 1 aprilie, daca nu vor fi majorate bugetele alocate asistentei primare. Ei au cerut retragerea de la publicare a contractului cadru 2016 - 2017 si prelungirea actualului contract pana la elaborarea unuia nou convenabil pentru ambele parti.

”Acest contract pe care il semnam cu CNAS impune mari restrictii, nu putem prescrie medicamente uzuale, pe care colegii nosti din Europa le pot prescrie. Nu putem recomanda investigatii medicale uzuale, pe care colegii nosti din Europa le pot prescrie. Circuitul pacientului este o mare problema. Accesul pacientului la anumite servicii este ingradit”, a spus presedintele SNMF.
.

Sursa foto: imtmphoto / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri