Pensiile speciale pentru alesii locali "nu reprezinta un lux", ci o cerere legitima, a afirmat Vasile Dincu, ministrul Dezvoltarii Regionale.

Lipsa resurselor este singurul lucru care ar putea face ca pensiile alesilor locali sa nu fie puse in aplicare, a declarat Vasil Dincu, conform Mediafax.

''Eu cred ca in momentul in care acestea (pensiile speciale pentru alesii locali-n.r.) sunt prevazute in buget, nu reprezinta din punctul meu de vedere un lux, ci in acest moment in care administratia este platita foarte prost se pot justifica asemenea lucruri'', a spus vicepremierul, la finalul sedintei Comisiei de administratie a Camerei Deputatilor, unde a participat in calitate de invitat.

''Singurul lucru care le poate face sa nu fie puse din acest moment in practica este lipsa resurselor bugetare. In rest, eu cred ca este o cerere legitima'', a mai spus el. Intrebat daca Guvernul va contesta la CCR pensiile alesilor locali, Dincu a afirmat ca nu s-a discutat acest lucru in Guvern si ca urmeaza sa se discute.

Omologul sau britanic l-a sfatuit sa nu incerce o reforma cu costuri minime

Vicepremierul a subliniat ca administratia trebuie ''sa fie platita decent'', afirmand ca omologul sau britanic l-a sfatuit sa nu incerce o reforma cu costuri minime pentru ca experienta Marii Britanii arata ca nu va functiona.

''Ce credem noi este ca trebuie sa adaptam atat in cazul functionarilor publici, cat si in cazul primarilor si a celorlalti oameni care lucreaza in administratie, cererea lor fireasca de crestere a veniturilor cu posibilitatile pe care le avem'', a apreciat ministrul Dezvoltarii.

Legea privind pensiile speciale pentru alesii locali a fost declarata neconstitutionala de catre CCR, la sesizarea Guvernului. Legea se afla in prezent la Camera Deputatilor pentru a fi pusa in acord cu decizia judecatorilor de la Curte care au aratat ca actul normativ discrimineaza intre categoriile de alesi locali, pentru ca nu li se aplica tuturor, si nu prevede sursa de finantare.

Saptamana trecuta, comisia juridica a dat un raport favorabil pe o noua varianta a legii, stabilind, printre altele ca pensiile speciale vor fi finantate de la bugetele locale. Deputatii din comisie au mai stabilit ca pensiile vor fi acordate pentru primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de Consilii Judetene, consilierii locali si judetenii fiind in continuare exceptati de la lege.
Plenul Camerei urmeaza sa se pronunte asupra legii, care va fi trimisa apoi Senatului, for decizional.

Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Vesti de la Iohannis: Alegerea primarilor se va face in doua tururi