Aparatele electrocasnice consuma mult mai multa energie decat te-ai astepta, insa exista si solutii pentru a economisi o mare cantitate de curent electric.

Un studiu realizat in 2015 a aratat ca aparatele electrocasnice care se afla in „stand by” (computerele in „sleep mode”, televizoarele stinse si tinute in priza si alte tipuri de aparate care raman conectate la curentul electric) consuma 23% din cantitatea totala de energie, fara sa fie folosite, conform nrdc.org. Acest lucru inseamna ca tu platesti aproape un sfert din factura la electricitate fara nici un motiv.

Cifra este mai mare decat ne-am fi putut imagina. O serie dealte studii publicate de ecw.org au aratat ca acest consum de curent electric al aparatelor „stinse” este curpins intre 10% si 20% din factura la electricitate. Acest tip de consum pare sa creasca, insa, in mod constant, fapt ce ne poate da de gandit si ne poate determina sa gasim cea mai buna solutie pentru a scadea valoarea facturilor.

Ce trebuie sa stii despre consumul de curent electric al aparatelor electrocasnice

1. Consumul de curent electric variaza de la un model la altul


Pe foarte multe bloguri si forumuri putem citi mesaje precum „un PC consuma 150 de wati”. Acest lucru nu este nici adevarat, nici fals in totalitate, deoarece acela poate fi consumul mediu. Cu siguranta, insa, PC-ul tau ar putea consuma mult mai mult curent electric, in functie de performanta sa, de eficienta sa energetica, de numarul de ventilatoare si de multe alte aspecte legate de caracteristicile sale tehnice.

2. Anumite aparate consuma cantitati diferite de curent electric

Un exemplu la indemana este cuptorul electric, al carui consum depinde foarte mult de cat de mare iti doresti sa fie temperatura din interior atunci cand gatesti. Un exemplu mai putin evident este masina de spalat, care consuma mult mai multa energie atunci cand speli hainele la temperaturi ridicate decat atunci cand alegi temperaturi mai mici.

3. Multe dispozitive nu functioneaza constant la acelasi nivel

Aparatul de aer conditionat consuma, spre exemplu, mult mai multa energie in zilele caniculare decat in zilele in care temperatura din casa ar fi, in mod normal, suportabila.

4. Unele dispozitive consuma energie chiar si atunci cand sunt oprite

Dupa cum notam mai sus, unele dispozitive consuma curent electric chiar si atunci cand sunt oprite. Practic, orice aparat care ramane conectat la priza consuma o cantitate mai mare sau mai mica de energie.


Cum pot scadea consumul de curent electric fara nici un efort

Nu este deloc dificil sa scazi consumul total de curent electric din locuinta ta. Trebuie doar sa tii cont de urmatoarele sfaturi:

1. Alege aparate electrocasnice care au o eficienta energetica de top


La sfarsitul anului 2010 a intrat in vigoare Directiva europeana 2010/30/EU, prin care producatorii de electrocasnice au fost obligati sa introduca o noua clasa energetica: A+++. Aceasta politica europeana a avut succes, iar producatorii au lansat pe piata produse din ce in ce mai eficiente din punct de vedere energetic.

Mai mult decat atat, incepand din septembrie 2014, toate aspiratoarele au aplicata o eticheta energetica, prin care se urmareste clasificarea mult mai clara a indicatorilor de performanta ai produselor pentru a facilita compararea imediata a lor si luarea celei mai bune decizii de catre cumparator.

Spre exemplu, unele dintre aceste modele de aspiratoare dotate cu tehnologia PowerCyclone si foarte usor de folosit au aplicata o astfel de eticheta energetica ce afiseaza si cinci indicatori de performanta suplimentari: clasa emisiilor de praf, performanta de curatare a covoarelor, consumul anual de energie (kWh/an), nivelul de zgomot si performanta de curatare a suprafetelor dure.
Prin urmare, pentru a economisi foarte mult curent electric, alege aparatele electrocasnice care sunt cele mai eficiente din punct de vedere energetic.

2. Incalzeste camerele in care locuiesti


Decat sa apelezi la un sistem de incalzire centralizat, care incalzeste intreaga casa, incalzeste individual incaperile in care locuiesti cu adevarat, conform michaelbluejay.com. Din fericire, multe centrale electrice din prezent permit incalzirea unei singure incaperi pe timp de iarna, fapt ce scade foarte mult consumul de gaz si de curent electric.

3. Foloseste ventilatoare de tavan in loc de un aparat de aer conditionat

Aerul conditionat este unul dintre cei mai mari consumatori de curent electric din locuinta.

4. Scoate aparatele din priza atunci cand nu le folosesti (inclusiv televizorul si PC-ul)
Dupa cum notam mai sus, ignorarea acestui sfat iti incarca factura cu 23%.

5. Atunci cand este posibil, spala hainele la temperaturi cat mai joase

In plus, alege programele scurte de spalare pentru hainele care nu sunt foarte murdare.

6. Scoate frigiderul din priza atunci cand lipsesti mult timp de acasa

Atunci cand pleci in concediu sau stii ca vei lipsi de acasa cateva zile, scoate frigiderul din priza. Pentru a putea face acest lucru trebuie sa fii rational in privinta alimentelor pe care le cumperi si a cantitatii de mancare pe care o poti consuma in timp util.

7. Cumpara becuri economice

Intr-o locuinta, iluminatul reprezinta aproximativ 20% din factura la energie electrica, din cauza becurilor ineficiente din punct de vedere energetic. O alternativa la becurile clasice, care consuma foarte mult curent electric este reprezentata de becurile cu LED. Acestea au o durata de viata mult mai mare, intre 35.000 si 100.000 de ore. Asta inseamna ca, daca un bec este aprins timp de 5 ore pe zi, el va rezista intre 19 si 54 de ani.

Sursa foto: Creative Commons

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri