In primul semestru din 2016 au ajuns in Romania primii 15 refugiati,din Grecia, iar peste 220 de persoane au cerut drept de azil in Romania, cel mai multi fiind din Siria , Irak si Somalia, conform Mediafax.

La sfarsitul primului trimestru al anului 2016, in evidentele Inspectoratul General pentru Imigrari sunt inregistrati 109.814 de cetateni straini, aflati pe teritoriul Romaniei. Dintre acestia 64.493 provin din state terte:
- Moldova – 10.658
-Turcia – 9.039
- China – 7.607 )
Si 45.321 din state membre UE,

SEE si Confederatia Elvetiana ( Italia - 12.962, Germania - 5.492, Franta – 4.981). De asemenea, in primul trimestru al anului, "a fost asigurat accesul la procedura de azil pentru un numar de 229 persoane care au depus cereri de acordare a unei forme de protectie internationala, cei mai multi din Siria, Irak, Pakistan si Somalia" informeaza IGI.

Totodata, "avand in vedere angajamentele asumate de Romania la nivel european, in conformitate cu deciziile Uniunii Europene de instituire a unor masuri provizorii in domeniul protectiei internationale, in luna martie, primii 15 refugiati aflati pe teritoriul Greciei au fost transferati in Romania".

Cei mai multi dintre cetatenii straini inregistrati in Romania traiesc "in mediul urban, indiferent de tara/zona de provenienta sau durata sederii".

"Astfel, Municipiul Bucuresti a atras aproape o treime din cei peste o suta de mii de straini din Romania si ocupa primul loc. Multi dintre acestia locuiesc si in judetele Ilfov, Timis, Cluj si Constanta".

Potrivit Inspectoratului General pentru Imigrari, principalele scopuri pentru care strainii si-au stabilit resedinta pe teritoriul Romaniei "sunt conexe dreptului la unitatea familiei (reintregirea familiei, membri de familie ai cetatenilor romani, UE sau SEE), studii, angajare in munca sau stabilirea permanenta pe teritoriul tarii noastre".

In primul trimestru, in urma controalelor efectuate au fost gasite 676 de persoane care se aflau pe teritoriul Romaniei fiind "in situatii ilegale, pentru 149 de cetateni straini au fost dispuse masuri de parasire a teritoriului tarii noastre, iar 83 au fost indepartati sub escorta", se mai spune in comunicat.

"In acest context de solidaritate si sprijin la efortul european de gestionare a fluxurilor de migranti, 10 ofiteri experti in domeniul procedurilor de azil vor participa la actiunile comune pentru gestionarea crizei migrantilor din Grecia. Patru deja au inceput misiunea in insula Lesvos".

Sursa foto: sebos / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri