Legea antifumat, sustin medicii, nu trebuie amendata, avand in vedere ca in fiecare an mor peste 42 de mii de romani din cauza fumatului, iar 90% din cazurile de cancer pulmonar sunt cauzate de fumat.

Bolile cauzate de fumat omoara anual 42 de mii de romani (115 decese pe zi) iar 90% din toate cazurile de cancer pulmonar se datoreaza fumatului, potrivit Societatii Romane de Cardiologie si Pneumologie, conform Mediafax.

Mai mult, in 2012, 1,8 milioane de romani au fost internati cu boli relationate fumatului, iar statul roman a cheltuit 1,2 miliarde de lei pentru afectiunile cauzate de fumat, au explicat, marti, medicii Gabriel Tatu-Chitoiu, pretedintele Societatii Romane de Cardiologie si Florin Mihaltan presedintele Societatii Romane de Pneumologie, in cadrul unei conferinte de presa.

"In realitate oamenii nu-si dau seama ca fumatul este un lucru rau. Practic acesta este un drog legalizat, el creeaza dependenta, altereaza grav starea de sanatate si omoara. E singurul drog care omoara si pe cei care nu-l utilizeaza practic, fiind fumatori pasivi. Este nevoie de doua ore ca particolele de tutun dintr-o tigara fumata, intr-o incapere, sa ajunga la un nivel care nu este nociv. Fumatul contribuie la sase din opt cauze de deces in lume, potrivit mai multor studii medicale. La fumatori vasele de sange sunt cu 10 ani mai batrane decat la nefumatori, iar speranta de viata este cu 10 ani mai redusa. (...) Sunt persoane care spun ca industria tutunului contribuie major la bugetul statului si ca legea antifumat afecteaza aceasta contributie, asta ar insemna practic ca bugetul de stat se sprijina pe comercializarea unui drog", a declarat Gabriel Tatu-Ghitoiu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie.

La randul sau dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, spune ca , potrivit unui studiu realizat in ultima luna, de cand a intrat in vigoare legea antifumat, "95% dintre romani considera ca fumatul este nociv, 74% spun ca atunci cand ies in oras cauta localuri unde nu se fumeaza, iar 80% spun ca sunt deranjati daca stau in preajma fumatorilor. Avand in vedere costurile pe care statul le cheltuie pe pacientii care ajung in spital cu boli cauzate de fumat medicii considera ca ar fi de datoria companiilor de tutun sa contribuie financiar la tratarea acestora".

Sursa foto: Pisit Koolplukpol / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri