Salariul minim pe economie creste incepand cu data de 1 mai de la 1.050 de lei brut la 1.250 de lei brut. De aceasta majorare vor beneficia peste un milion de romani, inclusiv bugetarii.

In prezent, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este stabilit la 1.050 lei lunar, respectiv 777 lei, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore in medie pe luna.

Salariul minim pe economie creste in 2016 cu 19%

Comparativ cu anul 2015, incepand cu 1 mai 2016 salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste cu aproximativ 19%, astfel incat remuneratia lunara neta a unui salariat va ajunde la 917 lei.

Asta inseamna ca romanii vor incasa 140 de lei in plus la salariu.

De masura majorarii salariului minim vor beneficia circa 1,13 milioane de salariati, dintre care aproximativ 40.000 de persoane sunt angajate in sectorul bugetar si 1,09 milioane lucreaza in sectorul concurential.

Ministerul Muncii a precizat, intr-un comunicat de presa emis la finalul anului trectut, ca efortul bugetar suplimentar suportat de angajator ar urma sa fie de 1.015 lei/salariat, aferent celor sapte luni din 2016.

"Se estimeaza totodata ca majorarea propusa va avea efecte pozitive asupra cresterii economice, prin stimularea ocuparii si reducerea muncii la negru, asupra mediului de afaceri: majorarea salariului minim la 1.250 lei va conduce la un efort financiar suplimentar suportat de angajator de 1.015 lei/salariat, aferent celor sapte luni din anul 2016, din punct de vedere social: proiectul de hotarare are un impact social important, asigurand cresterea nivelului de trai si reducerea decalajelor sociale, salariul minim lunar net al unui salariat care nu are persoane in intretinere crescand de la 777 lei la 917 lei", se arata in comunicat.

Ultima majorare salariala primita de romani a avut loc in data de 1 iulie 2015, cand a urcat de la 975 de lei la 1.050 de lei.

Sursa foto: Lucian Milasan, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri