Ar fi putut fi mai bogat decat celebrul John D. Rockefeller, dar a fost furat atat in SUA, cat si in Romania. Toate marile companii mondiale din domeniul petrolului ii sunt datoare-vandute. In urma lui au ramas procese de sute de miliarde de dolari. Este vorba de inginerul Ion Basgan, care a inventat in anii ’30 o noua metoda de foraj, ceea ce a permis petrolistilor atingerea unor adancimi mult mai mari pentru extragerea „aurului negru“, conform Adevarul Financiar.

Fiu al preotului ortodox Stefan Bazgan si al Mariei, inventatorul s-a nascut in anul 1902 in orasul Focsani. Obtinand o bursa a companiei petrolire „Steaua Romana“, el a plecat in anul 1920 sa studieze la Scoala Superioara de Mine si Metalurgie, de la Leoben, din Austria. In timpul studentiei a avut parte de doua dueluri si un accident de cale ferata, dar a scapat sanatos, potrivit biografiei sale de pe site-ul fundatiei care ii poarta numele. A terminat cu bine scoala, astfel ca in 1924 a obtinut titlul de inginer-minier.


Revolutia sonicitatii

Marile sale realizari vin, insa, in anii ’30. Discipol si prieten cu savantul Gogu Constantinescu, Basgan a pus in practica aplicatiile sonicitatii in domeniul petrolier. Mai exact, in 1932 el „revolutioneaza tehnica forajului, respectiv trecerea de la forajul rotativ la forajul rotativ percutant, prin punerea in regim vibratoriu al sapei de foraj, metoda dupa care se foreaza si in prezent“, potrivit informatiilor de pe site-ul fundatiei. Cercetarile sale capata numele de „efectul Basgan“. In perioada 1932-1934 el isi publica cercetarile si isi sustine doctoratul la Leoben.

Citeste articolul integral pe Adevarul Financiar.

Sursa foto: Thaiview / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri