Zona medicala din Romania sufera de o coruptie infectioasa. Ca rezultat, deciziile sunt luate fara a considera si interesul public. Vestea buna este ca, in prezent, au inceput sa se dezvolte "anticorpi" care lupta impotriva lui, apreciaza Zahal Levy, presedinte MediHelp, unul dintre cei mai importanti furnizori de asigurari private de sanatate si asigurari medicale internationale din Europa Centrala si de Est, prezent pe piata locala de peste 15 ani.

"Atat sistemul de sanatate din Romania, cat si piata locala, sunt extrem de complicate. Starea de sanatate din Romania este slaba in comparatie cu celelalte tari europene: speranta medie de viata este cu 7 ani mai scurta decat media Uniunii Europene, iar mortalitatea materna si infantila au cele mai ridicate valori. Mai mult, Romania se confrunta cu un fenomen continuu de imbatranire a populatiei", spune Zahal Levy (foto).

In opinia sa, un alt motiv pentru aceasta situatie este dat de faptul ca tratamentele moderne si noile tehnologii medicale devin din ce in ce mai inaccesibile ca pret. De exemplu, daca acum un an un aparat RMN costa aproximativ un milion de euro, astazi pretul unuia poate ajunge pana la 4 milioane de euro (din punct de vedere al configurarilor).

Zona medicala din Romania sufera de o coruptie infectioasa. Ca rezultat, deciziile sunt luate fara a considera si interesul public. Vestea buna este ca, in prezent, au inceput sa se dezvolte «anticorpi» care lupta impotriva lui.

O alta problema (strans legata de cea anterioara) este una de care Romania se loveste de mai mult timp: exodul in masa al cadrelor medicale.

"Romania are foarte multi doctori priceputi si asistente medicale care au cunostinte solide in domeniu. Din pacate, aleg sa paraseasca tara din cauza salariilor mici si conditiilor nefavorabile de munca si, mai ales, din cauza unui sistem care rasplateste mita si nepotismul", puncteaza Zahal Levy.

Zahal Levy: Cu cat spitalul este mai mare, cu atat sistemul e mai corupt

"Atat in Bucuresti, cat si in multe alte orase mari din Romania exista un numar semnificativ de spitale publice mari care beneficiaza de o varietate de servicii medicale complete sau, aproximativ, complete. Insa, se poate observa cu multa usurinta o tendinta: cu cat spitalul este mai mare, cu atat este mai dezvoltat si haotic sistemul corupt intern", arata seful MediHelp.

Ca efect, in opinia sa, personalul medical se diminueaza, iar experienta medicala este pierduta. Pe de alta parte, "un personal medical slab pregatit si neprofesionist reprezinta un hazard in plus. Ceea ce majoritatea oamenilor nu stiu este ca, chiar si pacientii care ofera aceste «atentii financiare», de cele mai multe ori, raman netratati sau, in cel mai bun caz, primesc ingrijiri medicale calitativ reduse", mai spune managerul.

Un alt aspect ingrijorator are legatura cu incapacitatea statului de a colecta taxe in mod corespunzator. "Se pare ca cei care platesc trebuie sa sustina un numar foarte mare de furnizori de servicii medicale care omit sa plateasca partea lor de taxe. Puse la un loc, toate acestea rezulta intr-o situatie aproape imposibila", conchide Zahal Levy.

Wall-Street.ro a lansat proiectul anului: #RomaniaProfesionista. Avand in minte tragedia de la Colectiv, din toamna lui 2015, si schimbarile produse atunci in fiecare dintre noi si in societate, in ansamblu, ne dorim sa fim parte din schimbare. Mai mult, ne dorim sa contribuim, sa conturam acea Romanie profesionista in care sa ne regasim, sa propunem solutii concrete pentru reforma reala de care avem nevoie. Astfel, vom lansa permanent solutii, propuneri si idei ale managerilor si antreprenorilor - specialistii care sustin economia reala. In luna mai, vom aborda problema sistemului medical. Vom discuta constant cu specialisti din sistemul medical si farmaceutic despre reforma absolut necesara de care sistemul de sanatate romanesc are nevoie urgent si vom prezenta solutiile concrete pentru a vedea curand rezultate vizibile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri