SRI a declarat ca a informat decidentii legali despre calitatea necorespunzatoare a unor dezinfectanti, dupa ce jurnalistii de la GSP au declarat ca Serviciul Roman de Informatii stia despre licitatiile trucate si despre problemele cu dezinfectantii.

Existenta loturilor Hexi Pharma cu probleme si a licitatiilor trucate in favoarea liderului mondial Anios ar fi fost cunoscuta de catre Serviciul Roman de Informatii, au scris jurnalistii de la Gazeta Sporturilor, citand un medic epidemiolog care vrea sa isi pastreze anonimatul si care sustine ca timp de opt ani, a informat SRI despre calitatea necorespunzatoare a unor dezinfectanti folositi in spitale si despre “cum se multiplica bacteriile”. Purtatorul de cuvant al SRI, Ovidiu Marincea, a declarat, pentru GSP, ca SRI a informat decidentii legali despre problema infectiilor nosocomiale si despre calitatea necorespunzatoare a unor dezinfectanti utilizati in spitale din tara, conform News.ro

Mii de documente oferite celor de la SRI

Medicul epidemiolog citat de GSP spune ca, timp de opt ani, le-a dat mii de documente celor de la SRI si ca nu a sesizat vreun efect.
“Licitatiile s-au trucat in serie. Substantele neconforme au intrat in spitale. Cei din SRI imi spuneau ca fac si ei informari mai sus si ca nu se intampla nimic. Iar eu le ziceam ca, din cauza dezinfectantilor cu mari probleme de calitate, mor oameni pe capete”, afirma medicul.
Doctorul spune ca, de opt ani, se intalneste cu reprezentanti ai SRI, o data pe luna sau, cel mult, o data la doua luni, si le explica cum se castiga licitatiile pentru dezinfectanti si “ce nenorocire se petrece”. El sustine ca ultima data a fost cautat de reprezentantii ai SRI in luna aprilie.

Medicul mai spune ca nu stia ca dezinfectantii sunt diluati, dar ca aceasta este "doar cea mai vizibila dintre probleme, acum”.
“In salile de ATI nu ai voie, conform legii, sa folosesti dezinfectanti medii, ci doar de inalta dezinfectare. Dar, prin masluirea avizelor, Comisia Nationala Pentru Biocide da avize pe standarde pe care dezinfectantii nu le trec in realitate! Si asa ajungem sa spalam instrumentarul de operatie sau saloanele de ATI cu substante care nu sunt conforme. Si care nu-si fac, normal, efectul”, mai spune epidemiologul.
Unul dintre documentele trimise de doctor catre SRI, in 27 octombrie 2014, are 20 de pagini, in care este detaliat modul in care un distribuitor al firmei frantuzesti Anios urma sa castige o licitatie la un spital judetean.

Licitatii trucate reclamate la SRI

Medicul spune ca a reclamat SRI mai multe licitatii trucate in judetul sau, respectiv cele din 2008, 2010 si 2014: “Si au castigat exact cine le-am indicat, distribuitorii lui Anios, pe fiecare categorie de antiseptice. Discutam foarte des. Incercam sa le explic standardele pe dezinfectanti ca sa inteleaga dezastrul”.
“A mai fost ceva. A existat o lista de epidemiologi trimisi in SUA la specializare de catre Ministerul Sanatatii. Eu deja nu mai eram in sistem, lucram in zona privata, dar am aflat si le-am zis: «vedeti ca a intervenit cineva care distribuie Anios si a pus medici pe lista ca un cadou din partea firmei».(…) Si cei din SRI au verificat, ca au si ei oameni in Ministerul Sanatatii. S-au intors si mi-au spus: «Asa e, ai dreptate. Firma a intervenit la minister si si-a pus medicii pe lista!»”, continua medicul.

SRI ar fi fost informat despre problemele dezinfectantilor Pharma in 2015

El mai sustine ca a informat SRI si despre problemele dezinfectantilor de la Hexi Pharma, in 2015: “Aflasem de la un laborator din Germania, nemtii sunt probabil campionii controlului pe dezinfectati, ca Thor nu a trecut testele acolo, desi in Romania a avut rezultate bune declarate. (…) Le-am spus celor de la SRI, care au zis ca daca laboratorul nu e acreditat n-au ce sa faca”.

Contactat de jurnalistii de la GSP si intrebat daca Serviciul Roman de Informatii a stiut despre problemele de calitate ale dezinfectantilor din spitale, Ovidiu Marincea, purtatorul de cuvant al SRI, a raspuns: “SRI informeaza decidentii legali despre vulnerabilitatile sistemului public de sanatate. In documentele de informare adresate beneficiarilor legali, cu privire la problema infectiilor nosocomiale, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzatoare a unor dezinfectanti utilizati la nivelul unitatilor spitalicesti din tara”.
Marincea a spus ca printre beneficiarii legali ai informarilor SRI pe aceasta problematica sunt presedintii de Consilii Judetene, prefectii, ministrii, primul-ministru, presedintele Romaniei.

“Toti acesti beneficiari legali au primit informari constante, fiecare potrivit atributiilor lui, despre disfunctionalitatile din sistemul public de sanatate din Romania. In ultimii cinci ani, SRI a trimis circa 100 de informari, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infectiilor nosocomiale intraspitalicesti”, a mai declarat Marincea pentru GSP.

Jurnalistii GSP mai scriu, citand o sursa a ziarului, ca toti ultimii sase ministri ai Sanatatii au primit informari de la SRI despre dezinfectanti si infectiile nosocomiale.

De asemnenea, GSP scrie ca in ultimii cinci ani Spitalul SRI a facut 63 de achizitii directe, fara licitatie, de la Hexi Pharma.

Sursa foto: Nomad_Soul / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri