In ultimele luni, sistemul medical de stat a stat sub semnul scandalului. De la Colectiv, bebelusii din Arges, pana la moartea fotbalistului dinamovist sau recenta epopee a dezinfectantilor diluati, primim tot mai des reconfirmarea a ceea ce stim de ani buni: sistemul medical de stat are nevoie rapid de o reforma reala si profunda. In demersul wall-street.ro de a identifica acele masuri concrete pentru reforma sanatatii, am discutat cu Dr. Wargha Enayati, fondatorul Retelei Private de Sanatate Regina Maria.

In opinia sa, problemele sistemului medical de stat nu provin doar de la salarii, asa cum se vehiculeaza de multe ori.

„Nu totul pleaca de la salarii, ci in special de la educatia morala si spirituala precara a poporului roman. Degeaba vii cu reguli, daca oamenii nu se schimba si gasesc tot timpul modalitati prin care sa ocoleasca regulile. Avem medici de top care castiga peste 20.000 de euro lunar dar care tot accepta “ciubuc”. Care este drive-ul nostru ca sa fim corecti? Oricat de simplist suna – cei 7 ani de acasa”, a declarat Enayati pentru wall-street.ro.

Reforma sistemului de sanatate prespune o serie de eforturi conjugate si de asumari aparent periculoase. Toate incercarile diverselor guvernari de a schimba ceva au ramas fara succes. Ce putem schimba rapid, pentru a rezolva problemele importante ale sistemului?

Dr. Enayati spune ca ar trebui sa vedem o colaborare mult mai buna intre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Ministerul Sanatatii, unde este mult loc de imbunatatiri, desi au fost facuti cativa pasi.

De asemenea, in opinia sa, managerii de spitale “nu ar trebui numiti politic sau pe baza de relatii, ci in baza unor selectii riguroase” si, in plus, sistemul de abonamente medicale ar trebui intarit.

“Trebuie inchise spitalele ineficiente. Stiu ca este un subiect delicat, dar cineva trebuie sa isi asume. De asemenea, consider ca se acorda o importanta prea mare industriei farmaceutice, in timp ce serviciile medicale sunt subestimate. Si asta se intampla din cauza lobby-ului intens facut de jucatorii din farma”, mai spune fondatorul Regina Maria.

In Romania nu avem specialisti in politici de sanatate, ci doar cativa teoreticieni – dar este nevoie si de oameni cu experienta practica reala in domeniu.

Colaborarea intre stat si privat, inca in stadiul de pionierat

In contextul dezvoltarii serviciilor medicale private, in ultimii ani, cele de stat au pierdut vizibil teren. Cu toate acestea, privatul este inca inaccesibil pentru un procent semnificativ din populatie. Cum putem schimba aceasta pondere?

Dr. Enayati spune ca este un subiect sensibil si ca, in opinia sa, nu este o solutie ca banii de la CNAS sa mearga si spre privat.

“Nu as fi de acord cu aceasta aparenta solutie, Daca din cele 5 miliarde euro, rupem 1-2 miliarde pentru a ii muta la privat, cu ce sa mai tii in viata serviciile medicale de stat? Am vedea rapid un colaps al sistemului. Putem sa luam in calcul aceasta varianta doar dupa ce suntem siguri ca am rezolvat cu ineficienta, coruptia”, a mai spus fondatorul Regina Maria.

Astfel, sistemul medical romanesc are nevoie de educatie, politici de sanatate coerente, o viziune de ansamplu si o capacitate de asumare pentru binele sistemului.
Pe cat de evident este ca serviciile medicale private au crescut, pe alocuri, standardele in sistemul public, pe atat de complicata pare sa fie o colaborare reala intre cele doua zone.

“Eu am mai colaborat cu statul, in unele cazuri chiar am reusit, de exemplu, sa renovam arii intregi de spitale. Dar este un subiect greu si inca in stadiul de pionierat in Romania”, a mai spus dr. Enayati.

Despre scandalul diluantilor

Scadalul dezinfectantilor diluati ridica, de fapt, o problema mult mai ampla: cea a salubritatii spitalelor de stat. In opinia doctorului Enayati, aceasta discutie este doar o piesa intr-un puzzle si, de fapt, intregul proces de curatenie si dezinfectare din spitale ar trebui derulat conform normelor si monitorizat permanent.

„Este un intreg proces care trebuie respectat fara exceptie, nu putem arunca vina doar pe o singura firma. Solutia este ca in toate spitalele de stat sa creasca nivelul calitativ al standardelor de curatenie”, a mai spus Enayati.

Procesul include o serie de pasi care trebuie respectati riguros, precum aplicarea corecta a procedurilor, folosirea substantelor adecvate in concentratiile recomandate, folosirea de instrumente de curatenie diferite in saloane, sali de operatie sau bai precum si respectarea timpului corect alocat aplicarii procedurilor.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a inceput urmarirea penala in cazul dezinfectantilor produsi de firma Hexi Pharma si folositi in spitale, fiind facute cercetari pentru zadarnicirea combaterii bolilor, falsificarea si substituirea de produse.

Potrivit Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica s-a constituit un dosar penal avand ca obiect informatiile vehiculate in spatiul public privind dezinfectantii produsi de o firma autohtona utilizati in unitatile sanitare.

Wall-Street.ro a lansat proiectul anului: #RomaniaProfesionista. Avand in minte tragedia de la Colectiv, din toamna lui 2015, si schimbarile produse atunci in fiecare dintre noi si in societate, in ansamblu, ne dorim sa fim parte din schimbare. Mai mult, ne dorim sa contribuim, sa conturam acea Romanie profesionista in care sa ne regasim, sa propunem solutii concrete pentru reforma reala de care avem nevoie. Astfel, vom lansa permanent solutii, propuneri si idei ale managerilor si antreprenorilor - specialistii care sustin economia reala. In luna mai, vom aborda problema sistemului medical. Vom discuta constant cu specialisti din sistemul medical si farmaceutic despre reforma absolut necesara de care sistemul de sanatate romanesc are nevoie urgent si vom prezenta solutiile concrete pentru a vedea curand rezultate vizibile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri