Spitalele care au reziliat contractele cu Hexi Pharma pentru achizitia de dezinfectanti trebuie sa initieze proceduri de achizitie publica pentru atribuirea de noi contracte, insa, intrucat acestea dureaza de obicei 3 luni, pot recurge in aceasta perioada la o procedura de achizitie in regim de urgenta, prin negociere fara publicarea unui anunt de participare, potrivit Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (ANAP).

Durata medie de desfasurare pentru acest procedeu este de 3-5 zile de la initierea procedurii de negociere, pentru a face fata situatiei create, pana la finalizarea licitatiei deschise.

"Plecand de la ipoteza ca spitalele au reziliat contractele/acordurile-cadru prin care erau achizitionate dezinfectanti de la societatea HexiPharm, se desprinde concluzia ca aceste unitati au ramas in momentul de fata fara produsele dezinfectante necesare desfasurarii activitatii medicale zilnice", se arata intr-un comunicat al agentiei.

Spitalele au obligatia de a initia o procedura de achizitie publica pentru atribuirea unui nou contract de furnizarea de produse dezinfectante la standardele adecvate, astfel incat sa fie asigurata desfasurarea in bune conditii a activitatii medicale.

Tinand cont de faptul ca o procedura de licitatie deschisa pentru atribuirea unui contract de achizitie publica sau acord-cadru are o anumita durata de desfasurare (de regula 3 luni), stabilita de legislatia europeana si nationala in domeniu, spitalele, in calitate de autoritati contractante, au dreptul sa initieze, concomitent cu licitatia deschisa, o procedura de negociere fara publicare unui anunt de participare in vederea achizitionarii dezinfectantilor in regim de urgenta (durata medie de desfasurare fiind de 3-5 zile de la initierea procedurii de negociere) pentru a face fata situatiei create, pana la finalizarea licitatiei deschise.

"Sublinem ca utilizarea procedurii de negociere fara publicarea unui anunt de participare reprezinta o solutie pentru a asigura aprovizionarea unitatilor spitalicesti care au reziliat contractele de furnizare cu produse dezinfectante, pe durata desfasurarii licitatiei deschise", mentioneaza Agentia Nationala pentru Achizitii Publice.

Scandalul Hexi Pharma - dezinfectanti diluati

Scandalul Hexi Pharma a izbucnit dupa ce Gazeta Sporturilor si jurnalistul Catalin Tolontan au dezvaluit, bazandu-se pe declaratiile si pe documentele furnizate de fosti angajati ai firmei, ca dezinfectantii furnizati de aceasta spitalelor au concentratii de pana la zece ori mai mici decat cele inscrise pe eticheta.

De asemenea, jurnalistii au relatat ca patronul firmei, Dan Condrea, este actionar la o firma care asigura servicii de curatenie in spitale, aceasta avand acelasi administrator ca si Unilab, laboratorul unde ar trebui sa fie verificata calitatea dezinfectantilor. Analize facute in laboratorul de stat ICECHIM au aratat ca dezinfectantii livrati de Hexi Pharma au o concentratie de 10 ori mai mica decat cea din reteta.
In urma acestui scandal, ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, si-a anuntat, luni, demisia.

Hexi Pharma si-a inaintat saptamana aceasta insolventa la Tribunalul Bucuresti. Persoane din companie au declarat faptul ca angajatii au fost informati ca isi vor pastra posturile doar pana la sfarsitul lunii mai, moment in care le vor fi incheiate contractele de munca.

Sursa foto: sfam_photo/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri