Salariile din educatie ar putea fi majorate prin aplicarea de corectii, incepand din august 2016, aplicarea unei noi grile de salariare din 2017 si a bonusului de performanta din anul 2018, impactul bugetar prin introducerea noii grile urmand sa fie de 1,073 miliarde de lei pe an, rezulta dintr-un proiect al Ministerului Muncii.

Profesorii debutanti, cu studii superioare de lunga durata, vor avea un salariu de baza de 1.749 de lei la incadrare, urmand ca salariul de baza sa creasca la 1.760 de lei dupa obtinerea definitivatului, se arata in anexa propusa de Executiv dupa intalnirea cu sindicatele. Cel mai mic salariu pentru cadrele didactice ar urma sa fie al profesorilor, invatatorilor, educatorilor si celor care ocupa posturi de maistru-instructori cu studii de nivel liceal si fara pregatire de specialitate. Acestia vor primi, la incadrare, un salariu de baza de 1.480 de lei, urmand ca remuneratia sa poata creste, in functie de vechime, la 1.990 lei, potrivit News.ro.

La polul opus se afla profesorii cu gradul didactic I si studii de specialitate de lunga durata. Cei care au o vechime de peste 40 de ani in invatamant vor avea un salariu de baza de 3.662. Salariul unui director de unitate de invatamant preuniversitar ar putea ajunge la 5.945 de lei, potrivit proiectului. In mediul universitar un rector cu gradul II ar urma sa aiba un salariu de baza de 8.732 de lei, iar un rector cu gradul I ar urma sa primeasca 7.586 de lei. Cel mai mic salariu din mediul universitar va fi de 2.178 de lei, si va fi incasat de asistentii universitari.

Personalul didactic calificat de predare si conducere care isi desfasoara activitatea in localitati izolate va primi o indemnizatie de pana la 20 la suta din salariul de baza, in raport cu zona geografica respectiva, iar diferentierea pe zone si localitati se va aproba prin hotarare a Guvernului. Din calculele facute de minister rezulta ca impactul bugetar aditional al introducerii grile este de 1,073 miliarde lei anual, din care: 111 milioane lei pentru invatamantul universitar, 879 milioane de lei pentru preuniversitar si 83 de milioane pentru personalul didactic auxiliar.

De asemenea, implementarea corectiilor, din august 2016, ar insemna aproximativ 69 de milioane de lei, iar bonusul de performanta de doi la suta, care ar urma sa se aplice din ianuarie 2018, ar insemna inca 240 milioane lei. In proiectul de act normativ se arata ca, pentru functiile didactice auxiliare la care gradul/treapta profesionala nu mai apare in noua anexa, salariul de baza se va stabili la gradatia corespunzatoare vechimii in munca de la gradul/treapta profesionala imediat superioara functiei pe care era incadrata persoana.

De asemenea, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu consultarea institutiilor, unitatilor de invatamant si a partenerilor sociali, va stabili gradul functiilor de conducere, prin ordin al ministrului, emis in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a legii, in functie de mai multe criterii: numar de personal, elevi/studenti, categorii de unitati. Personalul didactic de predare si conducere din invatamantul special ar urma sa primeasca o crestere cu 15 la suta a salariilor de baza, iar personalul didactic din invatamant va beneficia de gradatie de merit, acordata prin concurs.

„Aceasta gradatie se acorda pentru 16 la suta din posturile didactice existente la nivelul inspectoratului scolar, respectiv al institutiei de nivel superior, si reprezinta o crestere cu 25 la suta a salariilor de baza. Gradatia de merit se atribuie pe o perioada de cinci ani”, se arata in documentul obtinut de. Personalul didactic desemnat sa conduca si sa realizeze practica pedagogica pentru pregatirea viitoarelor educatoare si a viitorilor invatatori, institutori si profesori va beneficia de un spor de 10-25 la suta din salariul de baza, in raport cu timpul efectiv lucrat si calculat in raport cu numarul elevilor sau al studentilor practicanti, potrivit regulamentului de practica pedagogica aprobat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, daca nu beneficiaza de reducerea normei didactice cu doua ore pe saptamana.

Totodata, personalul didactic care asigura predarea simultana la 2-4 clase de elevi in invatamantul primar sau gimnazial va primi o indemnizatie pentru activitati care solicita o incordare psihica foarte ridicata, reprezentand o crestere salariala: de cinci la suta a salariilor de baza pentru doua clase de elevi, de 7,5 la suta pentru trei clase de elevi, de 10 la suta pentru patru clase de elevi.Personalul didactic de predare care indeplineste functia de diriginte, invatatorii, institutorii si educatoarele ar urma sa aiba o crestere de 10 la suta a salariilor de baza, cu anumite exceptii.

Pentru personalul din institutiile de invatamant superior, senatele universitare vor putea stabili salarii diferentiate, cu o crestere de pana la 30 la suta a salariilor de baza, in functie de specificul activitatii desfasurate si de calitatea acesteia. Sumele pentru aceste salarii se vor plati exclusiv din venituri proprii, iar de aceste prevederile va beneficia beneficiaza si personalul din invatamantul preuniversitar care participa direct la realizarea activitatilor finantate din venituri proprii.

„Personalul didactic de predare din invatamantul superior poate primi un spor pentru conducatorii de doctorat de unu la suta pentru fiecare student-doctorand, dar nu mai mult de cinci la suta din salariul de baza. In cadrul institutiilor de invatamant superior la care numarul studentilor este de cel putin 10.000, functia de „director general administrativ al universitatii” va fi salarizata la nivelul functiei de „decan””, se mai arata in proiectul de act normativ.

Pentru personalul didactic, in caz de deces, se va acorda celor indreptatiti un ajutor de deces in cuantum de cinci salarii ale persoanei decedate, din bugetul asigurarilor sociale de stat. „Personalul didactic de predare poate fi salarizat si prin plata cu ora sau prin cumul, potrivit prevederilor art. 288 alin. (1) din Legea nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare. Calculul pentru plata cu ora sau prin cumul se face la norma didactica prevazuta la art. 262, alin. (3) din Legea nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare”, prevede documentul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri