Infectiile nosocomiale le-au dat batai de cap celor de la spitalul Elias, care s-au confruntat cu aceste probleme in 2014. Doi medici au descoperit in sapunul lichid Maxil furnizat de Romchim "o bacterie de hazna", conform jurnalistilor de la Gazeta Sporturilor. In urma acestei situatii, a fost necesara inlocuirea intregului sistem de circulatie al sapunului lichid, iar romchim a fost exclusa de la licitatii, dand in judecata unitatea medicala. Si in acest caz, autoritatile din Ministerul Sanatatii au reactionat intr-o maniera similara celei din scandalul Hexi Pharma, conform NEws.ro

Jurnalistii citeaza afirmatiile directorului medical de la Elias Dana Safta:

„Ne-am trezit cu o bacterie noua pentru spitalul nostru: Serratia marcescens. O bacterie de hazna! Ceva nu era in regula”, spune ea, pornind de la faptul ca, in iulie 2014, un nou nascut si un batran bolnav de cancer au ajuns aproape in sepsis, iar starea li se agrava, tratamentul cu antibiotice fiind cel care reuseste sa ii stabilizeze.

Primii doctori din Romania care descopera bacterii intr-un produs care trebuia sa le omoare

Pe 30 iulie 2014, Mariana Buzea si Marilena Filipoiu sunt primii doi doctori din Romania care descopera bacterii intr-un produs care trebuia sa omoare bacteriile, sapunul Maxil, produs de fabrica Romchim de la Targu Mures. Ele au luat probe din sapunul utilizat in laborator si din cel folosit de asistente, in ambele fiind descoperita bacteria serratia marcescens, un germen care se dezvolta in fecale. Analize ulterioare au demonstrat ca erau doua milioane de bacterii intr-un mililitru de sapun lichid, adica aproximativ 400.000 de bacterii intr-o picatura, scriu jurnalistii de la GSP.

La inceputul lui august 2014, spitalul a declansat un control in toate stocurile de Maxil, indiferent daca se aflau in zonele critice, in saloanele normale sau in magazie, toate dovedindu-se contaminate, dar fabrica a negat.

De asemenea, spitalul a mai facut un test, la Institutul Cantacuzino, pentru a verifica daca bacteriile din sangele nou-nascutului si din cel al batranului apartin aceluiasi genotip cu tulpinile gasite in sapunul lichid. Conform medicului Dana Safta, si la Focsani, si la Spitalul de Transplant Cardiologic din Targu Mures, care foloseau Maxil, situatiiile erau similar. Medicul spunce ca nu stie ce s-a intamplat la spitalele din Targoviste, Arad si Galati.

Informare trimisa catre DSP, Institutul de Sanatate Publica si catre Ministerul Sanatatii

Scandalul devine public dupa ce Elvira Gheorghita, jurnalista cu mare experienta pe Sanatate, atunci la Mediafax, acum la news.ro, prinde firul, scriu jurnalistii.

Ei fac o comparatie intre atitudinea de atunci a ministrului Sanatatii Nicolae Banicioiu si cea a ministrului Achimas Cadariu in scandalul Hexi Pharma, remarcand ca felul in care sistemul sanitar a reactionat este similar.

„Acele certificate sunt in acord cu ceea ce prevede legislatia europeana, avem chiar o directiva. Testele sunt facute de producator si acele teste sunt prevazute in certificat. Aici, probabil, a fost vorba de o declaratie falsa si de o testare, probabil, improprie”, spunea atunci Banicioiu, conform tolo.ro.

Este invocata si declaratia medicului Alexandru Rafila, secretar de stat in MS, care spunea ca”aceasta bacterie gasita la Elias poate produce infectii, dar numai in procent de 2% din infectiile nosocomiale”.

Cum a reactionat ministrul Sanatatii din acel moment

De asemenea, similitudinea intre cele doua cazuri este data si de intarzierea cu care ministrul Sanatatii a decis retragerea din spitale a dezinfectantilor, Banicioiu facand anuntul in acest sens in octombrie 2014.

Vinovati in acest caz sunt Inspectia Sanitara din MS si DSP, care nici macar nu aminteste criza in raportul sau annual, scrie tolo.ro.
Conform lui Cornel Moldovan, directorul Romchim, a avut loc si un control pe dezinfectanti in toata tara, insa marii producatori ar fi fost protejati.

Moldovan: "Cei de la DSP-uri au gasit mari probleme la mai multe firme"

“Cei de la DSP-uri au gasit mari probleme la multe firme, mult mai mari ca noi! Dar nimeni nu le-a mai facut nici publice si nici n-a detaliat cercetarile in cazul celorlalte firme cu probleme!”, sustine Moldovan, care afirma ca probele martor pastrate in fabrica nu contineau bacterii si ca fabrica si reglementat procedurile interne.


Sunt exact problemele mentionate in Raportul DSP pe 2014, document de la care, acum o luna, incepea investigatia Gazetei Sporturilor. Problemele erau insa mascate prin expresia „neconformitati de etichete”.

„Dar macar noi, asa mici cum suntem, ne-am invatat lectia, am schimbat unele proceduri si am remediat orice posibilitate de a produce neconform”, spune directorul firmei din Targu Mures.

La Elias, directorul medical Dana Safta povesteste ca au incercat sa scape de bacterie, fiind necesara inlocuirea intregului sistem de circulatie al sapunului lichid.

„Am incercat sa scapam de bacterie din sistemul de circulatie a sapunului lichid. Am folosit orice si n-a mers. Pana la urma, am renuntat la toate tevile. Am schimbat tot sistemul, n-am avut ce face”, spune directorul medical Daniela Safta.

De asemenea, unitatea medical a renuntat la Maxil, a achizitionat produse Hexi Pharma, care au fost apoi retrase.
In urma unei licitatii in care Spitalul Elias a optat pentru produse Hexi Pharma, Romchim s-a adresat Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor si apoi Curtii de Apel, decizia definitiva fiind pronuntata in 14 aprilie, in favoarea unitatii medicale.

Sursa foto: imtmphoto / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri