Probleme in cazul ranitilor din Colectiv. Casa de asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti a respins achitarea a aproape 30 de fise medicale ale ranitilor din incendiu, motivul principal fiind faptul ca pacientii nu aveau card de sanatate si nu erau asigurati, astfel ca spitalele se afla in situatia de a plati tratamentele acestor raniti, internati in urgenta de cod rosu, au povestit, mai multi manageri de unitati sanitare.

"Subfinantarea spitalelor de urgenta este tot mai acuta. Spitalele ar trebui platite pentru realizat si nu pe contractat. Cazurile contractate sunt mai putine decat cele realizate. Dar Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) refuza imens la plata. Numai in ultimul trimestru al anului 2015 au fost peste 1.800 de fise invalidate care, per total, inseamna 4,5 milioane lei, adica un milion de euro", a explicat dr. Daniela Safta, directorul medical al Spitalului Universitar de Urgenta Elias din Capitala, conform News.ro

Directorul medical al Spitalului Elias: Unii din ei nu aveau card de sanatate, altora li s-au ars cardurile

"Probleme mari avem cu fisele ranitilor in incendiul din Colectiv. Unii dintre ei nu aveau card de sanatate, altora li s-au ars cardurile. Si pur si simplu nu au avut dovada, cardului de sanatate. Erau urgenta majora de cod rosu. I-am internat pe toti, ca ulterior sa ne fie invalidate noua din cele 16 cazuri tratate in spital. Costurile pentru tratarea celor 16 pacienti au fost uriase, a fost vorba de pe peste 1,2 milioane de lei", a precizat directorul medical al Spitalului Elias.

Intelegere nerespectata, spitalele sunt nevoite sa plateasca tratamentele

Costurile pentru tratamentele pacientilor din Colectiv sunt date acum spitalelor spre plata, contrar intelegerii initiale cu autoritatile, adauga si managerul Spitalului Elias.

"Nu asa a fost angajamentul initial. Ni s-a spus sa ne aprovizionam cu tot ceea ce avem nevoie, ca ne vor plati. Au anuntat ca toate cheltuielile cu acesti pacienti vor fi decontate de la bugetul de stat. Am luat urgent echipamente pentru tratarea arsilor, pentru ca nu aveam. Medicamente, tot ce era nevoie, in valoare de 1.200.000 lei, inclusiv facturile pentru medicamentele de la Unifarm. Medicamentele au venit rapid, in noaptea aceea. Ni s-a spus ca pretul va fi convenit dupa o discutie ulterioara. In final, pretul a fost mai mare decat cel cu care am achizitionat medicamentele din spital, luate anterior", a mai spus prof. dr. Doina Dimulescu.

La Spitalul Clinic de Chirurgie Plastica Reparatorie si Arsuri, costurile pentru tratarea a 10 dintre cei 31 de pacienti internati sunt invalidate, suma ridicandu-se la 430.000 de lei

"Sunt probleme legate de faptul ca pacientii nu erau asigurati, nu aveau cardul de sanatate sau, la inceput, era un pacient neidentificat. Am facut memorii peste tot, la Ministerul Sanatatii, la Casa de Asigurari de Sanatate Bucuresti. Asteptam", a declarat pentru News.ro, purtatorul de cuvant al spitalului, Adrian Stanculea.

O situatie similara este si la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, unde pentru sapte dintre cele 22 de persoane internate au fost invalidate fisele. Acelasi lucru s-a intamplat si la Spitalul de Urgenta Sfantul Pantelimon, care a consemnat doua invalidari. Singurele spitale unde au fost validate toate costurile legate de pacientii din Colectiv sunt Spitalul de Urgenta Floreasca (17 pacienti) si Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central din Capitala.

Validarea internarilor, una dintre marile probleme ale spitalelor

Spitalele au frecvent probleme cu validarea internarilor, ceea ce aduce un mare dezechilibru financiar, coroborat cu subfinantarea, a continuat dr. Daniela Safta.

"Avem o mare problema, regulile care s-au schimbat in timpul jocului. De exemplu, a inceput obligativitatea semnarii cu cardul, initial la internare, apoi la 72 de ore si apoi la externare. Din pacate, adresabilitatea intr-un spital de urgenta este foarte mare, sunt multe cazuri sociale, care consuma, persoane in stare grava fara apartinatori. Pentru toate aceste cazuri, se consuma si nu ti se ramburseaza nimic . Regulile s-au schimbat in timpul jocului. Ca trebuie sa validam la 72 de ore de la internare nu a stiut nimeni", a explicat Safta, care a precizat ca, in aceste conditii, spitalele acumuleaza datorii.

O alta problema este lipsa unor protocoale clare care sa ajute pacientii care vin din strada sau de acasa cu o incarcatura virala mare, care vin gata infectati si, firesc, ii infecteaza si pe ceilalti, a adaugat directorul medical al Spitalului Elias.

Hexi Pharma a castigat licitatii pentru mai multe produse utilizate in Spitalul Elias

Legat de scandalul Hexi Pharma, dr. Daniela Safta a spus ca aceasta firma a castigat licitatii pentru mai multe dintre produsele folosite in spital.

"Am avut certificarea conformitatii. Au castigat corect la pretul cel mai mic. Testele de sanitatie au fost conforme. La noi, in laboratorul de epidemiologie al Spitalului, se fac recoltari pentru conformitate, cele neconforme sunt anuntate. Am retras produsul cand am fost instiintati de Ministerul Sanatatii si DSPMB. Spitalul nu-si permite sa inchida blocul operator. Ne-am orientat si am facut o achizitie directa la urmatorii din lista, pe tipul de produse de care aveam nevoie. Si dimineata la ora 7 am retras toate produsele. Am anuntat firma ca sa reziliem contractul. Avem, nu avem bani, trebuie sa luam dezinfectanti. Suntem intr-un moment in care suntem subfinantati, exista o datorie mare a statului fata de noi. Si acum cumparam alti dezinfectanti si platim tratamentul celor din Colectiv. Unde ajungem?", se intreaba directorul medical al Spitalului Elias.

Presedintele CNAS, Radu Tibichi, spune ca orice pacient neasigurat are dreptul la tratament de urgenta medico-chirugical pana cand viata nu ii mai este pusa in pericol.

"Daca au fost invalidate fisele medicale ale pacientilor din Colectiv sau in oricare alt caz, trebuie analizata circumstanta in care s-a produs acest lucru. Se poate sa fie o chestiune administrativa. Legat de statutul de neasigurat, stiam ca au fost ONG-uri care au platit asigurarile pentru ca respectivii pacienti sa devina asigurati. Trebuie analizat caz cu caz", a adaugat Tibichi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri