Desi momentul in care preturile reglementate vor fi istorie se apropie, furnizorii de energie nu par sa se ingramadeasca la usa clientilor casnici, astfel ca acestia au relativ putine oferte. La fel, nici clientii nu iau cu asalt birourile furnizorilor, numarul celor care au optat pentru un alt vanzator de energie fiind de cel mult cateva sute. Care este oferta in acest moment pentru cei care vor sa isi schimbe furnizorul de energie?

Posibilitatea schimbarii furnizorului exista in legislatie din 2007, dar consumatorii nu s-au grabit sa utilizeze acest instrument care, cel putin in terorie, le-ar putea micsora cu cateva procente costurile cu electricitatea.

Conform datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), in 2015 erau inregistate 8,61 milioane de locuri de consum pentru clientii casnici, fata de 8,55 milioane in 2014. Acesti clienti au avut in 2015 un consum cumulat de energie electrica de 12.000 GWh.

Ca numar total de locuri de consum (casnici si non-casnici), in 2015 numarul acestora a scazut fata de 2014, ajund la 8,87 milioane.

Dupa cum reiese din raportul pe 2015 al ANRE, pretul mediu fara taxe pe 1.000 kWh (1 MWh) a fost, pentru clientii casnici, de 422,85 de lei, mai mare cu 2,6% fata de nivelul de 412,05 de lei in 2014. Raportat la pret si la consum, reiese ca valoarea energiei electrice consumata de clientii casnici a fost anul trecut de peste 5 miliarde de lei.

Cata electricitate consuma in medie o gospodarie in fiecare luna? Acest indicator variaza de la o regiune la alta. Cele mai mici consumuri se inregistreaza in cele mai sarace regiuni din Romania, adica in Moldova (100 kWh pe luna) si Oltenia (108 kWh). La polul opus se situeaza Bucurestiul si judetul agricol Ilfov, cu un consum mediu lunar de 200 kWh.

Libertatea alegerii furnizorului de energie, neinteresanta pentru consumatori

RCS&RDS, una dintre companiile care a intrat agresiv pe aceasta piata, vinde electricitate pentru clientii casnici la pretul de 0,165 lei/kWh, fara TVA. Pentru cei care au deja abonamente TV si Internet pretul scade la 0,155 lei/kWh sau chiar pana la 0,145 lei/kWh pentru pensionari.

Acesta nu este insa pretul final, pentru ca i se mai adauga tarifele reglementate, a caror valoare este aprobata de ANRE (tarifele pentru transport, tarifele de distributie si tariful pentru servicii de sistem).

„In plus, se vor regasi separat in factura costul pentru achizitionarea certificatelor verzi, taxa pentru cogenerare de inalta eficienta, acciza si TVA”, potrivit datelor RCS&RDS.

RCS&RDS face si reduceri de pret dar doar in anumite conditii, printre care sa ramai abonat la serviciul de televiziune si Internet.

Enel, una dintre cele mai mari companii de distributie si furnizare a energiei din Romania, cere un „pret unic” pentru electricitatea furnizata, adica 0,197 lei/kWh in primul an si 0,195 lei/kWh pentru 24 luni.

„La acest pret se adauga tarifele reglementate de ANRE - tarifele de transport, de servicii de sistem si de distributie, contributia pentru cogenerarea de inalta eficienta, valoarea certificatelor verzi, accize si TVA”, potrivit Enel.

„Nu se emit facturi in avans, cantitatea de energie consumata se va factura doar dupa incheierea fiecarei luni contractuale”, promite Enel. Italienii mai au o oferta pe 24 de luni care ii permite potentialului client sa beneficieze de un pret „protejat de fluctuatiile pietei”, fix pe toata perioada.

O alta oferta a italienilor este abonamentul, de 0,30 lei/zi/loc de consum si un pret al componentei de energie electrica activa de 0,180 lei/kWh pentru o perioada de furnizare de 24 de luni. Si la acest pret se adauga tarifele reglementate.

Enel a mai scos pe piata o oferta in care cere un pret de 0,1 lei pe zi pe loc de consum pentru o perioada de doi ani. La acest pret se adauga insa tariful de 0,160 lei/kWh si tarifele reglementate de ANRE.

La randul sau, EVA Energy, o firma mult mai mica decat Enel sau RCS RDS, ofera o gama mai larga de abonamente, in functie de consumul clientului. Abonamentul petru cantitatea de 200 kWh pe luna costa 24,49 euro. EVA promite ca oferta se aplica si asociatiilor de proprietari, iar pretul energiei active ramane fix pe perioada contractuala. Totodata, pe langa pretul mentionat deja se adauga tarifele reglementate.

Tinmar, unul dintre cei mai mari furnizori privati de energie, controlat de Augustin Oancea, cere un pret de baza al energiei electrice de 0,200 lei/kWh, la care se adauga tarifele de transport si distributie in functie de zona, astfel ca pretul din contract poate ajunge pana la 0,4240 lei/kWh.

Pretul de contract este compus din pretul de baza si tarifele de transport si distributie. Compania factureaza separat certificatele verzi, contributia pentru cogenerare de inalta eficienta si acciza.

Tot ce pot spera consumatorii care isi schimba furzniorul este un pret pe kWh mai mic decat cel al marilor furnizori (Enel, CEZ, E.ON, Electrica sau Engie). Consumatorii nu vor fi scutiti de la plata celorlalte tarife si accize, astfel ca in final, in cel mai bun caz, vor plati cu cateva procente mai putin pe facturile la electricitate.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri