Apa de la robinet sau apa imbuteliata? Este Romania o tara bogata in resurse de apa? De unde vine cea mai mare parte a apei pe care o bem? Cata apa consumam si cat ne costa? Sunt cateva intrebari la care incercam sa raspundem in acest articol.

Resursele de apa ale Romaniei sunt constituite din apele de suprafata, adica rauri, lacuri, fluviul Dunarea si ape subterane. Principala resursa de apa a Romaniei o constituie raurile interioare.

Cererea de apa in Romania s-a situat in ultimii ani in jurul valorii de 7,5 miliarde metri cubi, din care mai mult de jumatate este utilizata in industrie, 1,3 miliarde metri cubi in agricultura si aproximativ 1,2 miliarde metri cubi de catre populatie.

In ciuda perceptiei colective ca Romania are foarte multe resurse, apa este relativ putina si este distribuita neuniform in timp si spatiu. In plus, din totalul resurselor de apa, de circa 135 miliarde metri cubi, sunt utilizabile resurse de doar 38 miliarde metri cubi, potrivit datelor Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR).

Pe de alta parte, in Romania se afla peste o treime din apele minerale ale Europei, adica in jur de 2.500 de izvoare, aflate in majoritate sub controlul Societatii Nationale a Apelor Minerale (SNAM). SNAM a produs in 1014 peste 1 miliard de litri de apa minerala naturala. Mare parte dintre apele minerale naturale recunoscute in Romania sut concentrate in cateva judete, precum Suceava, Harghita, Covasna sau Mures.

Cata apa de la robinet si cata apa imbuteliata se consuma in Romania?

Doar pentru spalatul pe maini o persoane foloseste intre 2 si 18 litri, in timp ce periatul dintilor presupune alti 2-12 litri (zilnic? Lunar?). Cand este trasa apa la toaleta se mai consuma intre 3 si 8 litri. O diferenta uriasa de consum se inregistreaza in cazul dusului si al baii in cada plina. Pentru un dus este nevoie de 30-80 litri, iar pentru a umple cada este nevoie de 200-300 litri.

Problema apei de la robinet o reprezinta clorul si nitritii. Aceasta apa, care provine in cele mai multe cazuri, din rauri, trebuie curatata inainte de a fi livrata in locuinte. De cealalta parte, exista ingrijorari in legatura cu concetratiile de nitrati si nitriti din apa imbuteliata.

Din punct de vedere al pretului, apa de la robinet este de aproape 1.000 de ori mai ieftina comparativ cu cea imbuteliata, insa multi oameni sunt reticenti in a o bea, considerand-o murdara si nesanatoasa.

“Un metru cub de apa (1.000 de litri) costa la robinet 4,13 lei. Un litru de apa plata imbuteliata costa 1 leu”, spuneau, in urma cu cateva luni sefii, Apa Nova.

O varianta, pentru cei care vor sa faca economii, ar putea fi montarea unor sisteme de filtrare a apei. Printre avantajele acestora se numara retinerea impuritatilor si, in functie de complexitatea filtrulu, chiar a unor virusi sau bacterii.

O baterie care filtreaza apa si o face buna pentru baut costa circa 400 de lei. In plus, nu raman PET-uri care trebuie aruncate si reciclate. De asemenea, se pot obtine reduceri de 330 lei/an si 10 metri cubi de apa lunar daca se monteaza filtre si alte echipamente pentru reducerea consumului de apa.

Consumul de apa imbuteliata al romanilor, mai mic decat cel de bere

Consumul de apa a fost mai mic decat cel de bere, de 80 litri pe cap de locuitor in 2015, potrivit datelor Asocatiei Berarii Romaniei.

In 2014, europenii au preferat in proportie de 59% sa bea apa plata imbuteliata, iar 41% au optat pentru apa minerala imbuteliata. Tarile cu cel mai mare consum de apa imbuteliata pe cap de locuitor in Uniunea Europeana au fost in 2014 Italia (176,5 litri/capita), Germania, Portugalia, Ungaria si Belgia. Cel mai mic consum a fost consemnat in Finlanda (18,1 litri/capita).

Apa imbuteliata a inceput sa fie comercializata in Europa la inceputul secolului al XVI-lea. Pana la inceputul secolului al XX-lea, apa imbuteliata era vanduta ca medicament in farmacii.

Apa minerala, plata sau carbogazoasa, este din punct de vedere microbiologic, pura, insa un continut ridicat de minerale care nu se recomanda pentru un consum zilnic.

Poluarea panzei freatice, aproape imposibil de remediat

ANAR prezenta intr-un studiu referitor la 2014, ca bazinele hidrografice Arges, Olt, Siret si Jiu sunt printre cele mai expuse poluarii. De altfel, chiar seful SNAM, Radu Dumitru, declara in urmsa cu cateva luni, ca o criza a apei "bune" este iminenta, dar pana acum nu a interesat pe nimeni. Principala cauza a acestei viitoare crize este poluarea.

Pe langa poluarea din industrie si agricultura, lipsa sistemelor de canalizare sau construirea lor deficitara, este o alta sursa semnificativa de contaminare a surselor de apa. La fel stau lucrurile si in privinta gestionarii deseurilor.

„Poluarea freaticului este cel mai adesea un fenomen aproape ireversibil avand consecinte importante asupra folosirii rezervei subterane la alimentarea cu apa in scop potabil, depoluarea surselor de apa din panza freatica fiind un proces foarte anevoios”, potrivit studiului ANAR.

Consumul de apa poate fi redus, fara a ne pune singuri in pericol sanatatea (avand in vedere ca doctorii recomanda sa bem zilnic apa).

O data, prin eliminarea risipei. Mai exact, cand sapuniti miinile, inchideti robinetul de apa; cand va spalati pe dinti, folositi un pahar sau incepeti cu spalatul pe dinti (cand apa calda este … inca rece) si apoi continuati-va toaleta cu apa calda; faceti dus in loc sa umpleti cada; nu folositi WC-ul pe post de cos de gunoi, evitand astfel sa trageti apa de mai multe ori.

Apoi, prin folosirea unor instrumente, precum filtre de apa care imbunatatesc calitatea apei instalate de la robinet. Intr-o gospodarie de doua persoane, care consuma in medie 2 litri de apa minerala pe zi, se cheltuiesc in medie 1.635lei/an cu achizitionarea apei minerale imbuteliate (fara a lua in calcul eventuale alte cheluieli precum transportul).

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri