"O masina intra intr-un copac cu viteza si este strivita. Inauntru, politia romana gaseste corpul directorului unei companii care produce detergenti pentru spitale - anchetata pentru diluarea produselor si pentru ca lasa pacienti sa moara de infectii rezistente la medicamente", scrie ziarul vineri pe site intr-un material intitulat "Cleaning up" (Curatenie). "Scandalul Hexi Pharma aduce (cu filmul) The Third Man", care dezvolta o teorie a conspiratiei in Viena postbelica, continua prestigioasa publicatie adaugand ca "pentru multi straini (scandalul) confirma reputatia Romaniei de cleptocratie, faradelege si coruptie", potrivit News.ro.

"Romania este cu siguranta putreda", scrie de The Economist, insa cazul Hexi Pharma arata tocmai eforturile in lupta impotriva coruptiei, in contextul in care cazul, dezvaluit de presa la sfarsitul lui aprilie, a ajuns rapid in sistemul judiciar. Acest sistem a devenit mult mai independent sub presiunile Uniunii Europene, comenteaza publicatia, adaugand ca ancheta este condusa "cu zel" de un nou procuror general, numit in aprilie, si ca la ea ia parte si DNA-ul "neinfricatei" Laura Codruta Kovesi. Ziarul aminteste ca, anul trecut, DNA-ul a anchetat penal peste 1.250 de oficiali si a ajutat la inlaturarea fostului premier Victor Ponta de la putere si ca sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a fost tratata ca un star rock la Summitul anticoruptie de la Londra.

Insa "lumea devine constienta de coruptie atunci cand cineva face ceva in aceasta privinta", ceea ce determina oamenii sa conchida ca situatia este mai grava cand, de fapt, se imbunatateste. Acesta este "un paradox obisnuit" care poate conduce la efecte perverse, scrie The Economist, citand inrautatirea scorurilor unor tari zguduite de scandaluri de coruptie precum Brazilia (Petrobras), Marea Britanie (decontari ilegale) sau Guatemala (coruptie la vama).

"Tendinta de a percepe tarile mai murdare atunci cand incep sa faca curatenie nu-i va surprinde pe cei care studiaza istoria britanica sau americana", scrie The Economist, adaugand ca "impresia" ca Regatul Unit si Statele Unite erau neobisnuit de "murdare" la sfarsitul anilor 1800 are la baza accelerarea reformelor si unor miscari progresiste vizand o politica integra. "Intrebarea este daca tari ca Romania, Brazilia, Guatemala sau China vor putea urma aceeasi cale", scrie ziarul, comentand ca exista riscul sa nu o faca, citand in acest sens esecurile "revolutei portocalii" din Ucraina si "mani pulite" din Italia. Insa, "daca o tara ca Romania este afectata de scandaluri, alegatorii si investitorii ar trebui sa aplaude, nu sa dispere. Atunci cand escrocii ajung pe prima pagina, este din cauza ca, de cele mai multe ori, cineva cinstit i-a pus acolo", conchide The Economist.

Sursa foto: hin255 / Shutterstock