Oficialul MAI a amintit ca sambata, la ora 7.00, campania electorala pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale s-a incheiat, fiind interzisa continuarea propagandei electorale. Din evaluarea finala a campaniei electorale, realizata de MAI din punct de vedere al asigurarii ordinii publice, inclusiv cu datele din ultima zi de campanie, a rezultat ca s-au asigurat masurile de ordine pentru desfasurarea a 1.367 de manifestari publice cu caracter electoral, organizate in 823 de unitati administrativ teritoriale din intreaga tara, fara a fi inregistrate evenimente grave, potrivit News.ro.

Cu exceptia a noua manifestari, la aceste activitati s-a inregistrat o participare de sub 1.000 de persoane. Din totalul de 1.421 de sesizari adresate MAI in legatura cu procesul electoral, 17,6 la suta au fost transmise pentru solutionare catre Autoritatea Electorala Permanenta si Birourile Electorale Judetene. Dintre cele 1.171 de evenimente sesizate privind posibile fapte din competenta MAI, 21,6 la suta nu se confirma, iar 41,2 la suta au vizat nerespectarea prevederilor legale privind afisajul electoral. Trei sferturi dintre evenimente au fost sesizate in mediul rural, mai precizeaza MAI.

„Au fost constatate 512 fapte contraventionale pentru care au fost aplicate 306 sanctiuni (182 amenzi, in valoare de peste 124.000 lei si 124 avertismente scrise). Au fost sesizate 325 posibile infractiuni, pentru care sunt cercetate 185 de persoane. Dintre posibilele infractiuni, 218 sunt fapte de «corupere a alegatorilor», dintre care 168 cu autor cunoscut. Pentru infractiunea de corupere a alegatorilor sunt cercetate in total 143 de persoane, fata de patru fiind dispuse masuri preventive”, a aratat purtatorul de cuvant al MAI.

Comparativ cu campania electorala aferenta alegerilor locale din anul 2012, cand au fost sesizate 2.707 de situatii privind incalcari ale legii, in campania din acest an, numarul de sesizari a scazut cu mai mult de jumatate. "Concluzia acestei evaluari finale este ca, pe parcursul campaniei electorale, a fost mentinut un climat adecvat de siguranta publica si campania s-a desfasurat normal, fara incidente deosebite”, a declarat Monica Dajbog. Ea a mai precizat ca efectivele MAI vor asigura masurile specifice de protectie pe timpul transportului catre sectiile de votare a buletinelor de vot, stampilelor cu mentiunea VOTAT, timbrelor autocolante si a celorlalte materiale electorale.

Sursa foto: Mediafax Foto