Ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a declarat la Alba Iulia, ca scolile doctorale din Romania vor trece printr-un proces de evaluare internationala, adaugand ca se asteapta ca in urmatorii doi-trei ani o treime dintre acestea sa se inchida, iar altele sa se concentreze, ”in sensul ca vor pune piese la un loc si vor face masa critica pe anumite domenii”.

Adrian Curaj a afirmat ca ”undeva pana la sfarsitul lunii” ar putea fi anuntat proiectul de evaluare internationala a scolilor doctorale. ”Trebuie sa discutam foarte, foarte serios cum arata sistemul si ansamblul care sa permita depasirea acestei perioade critice, pentru ca nu e moment critic e perioada critica. De asta ma astept ca undeva pana la sfarsitul lunii sa putem anunta acel proiect de evaluare internationala a scolilor doctorale din Romania si ma astept, sigur eu las mostenire pentru ca mandatul meu este scurt, ma astept ca in urmatorii doi ani, ca nu poti face 360 de scoli doctorale sa le evalueze mai repede, cam in doi ani, in trei ani cred ca o treime din ele se vor inchide, altele se vor concentra in sensul ca vor pune piese la un loc si vor face masa critica pe anumite domenii” a spus Curaj, potrivit News.ro.

Ministrul Educatiei a adaugat ca este convins ca parerea celor care vor face evaluarea va fi buna, deoarece ”scoala romaneasca are un potential extraordinar”. ”Si vom reusi ca in interior sa avem confortul ca suntem dispusi sa ne expunem international, pe de alta parte sunt convins ca parerea celor care vor face evaluarea va fi una nu rea, ci buna. Scoala romaneasca are un potential extraordinar. Ce vedem noi si ce auzim noi sunt picaturi. Marea este frumoasa si albastra, picaturile astea care sunt mai putin colorate creeaza disconfortul si trebuie sa le lamurim. Dar, inca o data, cadrul legal, context institutional puternic, responsabilitatea deplina spre institutii ca ele sa produca rezultate si sa faca recomandari, o investitie mare spre universitati pentru ca aceasta evaluare si rezultatele ei, combinat cu acceptarea ideii si operationalizarea ca universitatile si Academia Romana sunt singurele si cele responsabile de calitatea a ceea ce se intampla in doctorat, pentru ca asta e realitatea” a mai spus Curaj.

El a sustinut ca are incredere ca pasii care au fost facuti pana acum in clarificarea cadrului legislativ va permite luarea unor decizii potrivite, care sa redea incredere in sistemul de doctorat. ”Am incredere ca pasii pe care i-am facut in clarificarea cadrului legislativ va permite deciziile potrivite, care sa redea incredere in sistemul de doctorat. Dar sa stiti ca noi suntem aici si suntem aici cu doctoratul nu dintr-o actiune de moment, doctoratul si conducerea de doctorat au facut-o elitele societatii romanesti. Da, au facut-o elitele societatii romanesti, oamenii care au condus diverse moduri de organizare, conducatorii de doctorat, universitatile pentru ca responsabilitatea este la universitati, universitati si Academia Romana, pentru ca ambele sunt conducatoare de doctorat. Deci suntem aici si cred ca trebuie sa discutam foarte puternic in paralel cu deciziile punctuale", a spus Adrian Curaj.

"De asta am constituit si saptamana viitoare voi numi noul CNATDCU (Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare – n.r.), dar a fost pas cu pas si foarte serios construit totul pentru a nu fi o decizie doar a unui ministru, ci pentru a fi un proces in care societatea se construieste pe ea insasi in sensul ca 140 de oameni, si e transparent procesul, 140 de oameni care ii selecteaza pe cei care vor sa fie membri ai CNATDCU”, a mai spus Adrian Curaj. Ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a participat, sambata, la Alba Iulia, la Gala Profesorului Bologna, evenimnet in cadrul caruia au fost premiati cei mai buni profesori din mediul universitar. Evenimentul a fost organizat de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania, in parteneriat cu Liga Studentilor din Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

Sursa foto: Rawpixel.com/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri