Pensia medie a crescut cu 5,4%, la 942 de lei in primul trimestru fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar numarul pensionarilor din Romania a ajuns la 5,27 milioane in primul trimescu, in scadere cu 16.000 fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica.

Raportul dintre salariati si numarul de pensionari a fost de aproape 1 la 1, ceea ce insemana ca un angajat sustine un pensionar, dar acest raport variata de la un judet la altul, conform News.ro

In timp ce in Bucuresti sunt cinci pensionari la zece salariati, in judetul Teleorman raportul este de 17 varstnici la 10 salariati. In Giurgiu se inregistreaza cea mai mica pensie, de 748 de lei, cu o diferenta de peste 400 de lei fata de pensia maxima, primita de persoanele din Bucuresti, care se ridica la 1.179 de lei.

La nivel national, pensia medie lunara a fost de 942 lei, mai mare cu 5,4% fata de trimestrul precedent, iar pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 930 de lei.

Raportul dintre pensia medie nominala neta de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare si castigul salarial mediu net a fost de 56,4%, comparativ cu 54% in trimestrul precedent.

Pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,9%) in numarul total de pensionari, din care 88,8% sunt cei cu pensie de asigurari sociale de stat.

Totodata, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (74,6%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale, in timp ce persoanele care s-au pensionat anticipat sau anticipat partial au reprezentat 2%.

Exista si 563.100 de beneficiari de indemnizatie sociala, care au pensia minima de 400 de lei pe luna achitata tuturor celor inscrisi in sistemul public de pensii, indiferent cat de putin au cotizat la acesta.

Indicele pensiei medii reale fata de trimestrul precedent, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale (cea incasata efectiv de pensionar) si indicele preturilor de consum (scumpirile de bunuri sau servicii) a fost de 106.2%.

Sursa foto: Diego Cervo / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
PRIMUL caz de coronavirus în București
Setari Cookie-uri