Intr-un sistem de sanatate centralizat precum cel din Romania, rambursat larg majoritar prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), exista o lipsa a unei mai bune articulari intre diversele niveluri de profilaxie, diagnostic, respectiv terapie. Cu alte cuvinte, nu exista o retea care sa fluidifice in continuare accesul la terapia optimala, a declarat conf. dr. Gabriel Kakso, director medical Clinicile Amethyst, specializate in domeniul oncologiei.

Potrivit acestuia, in oncologia din Romania se lucreaza "entropic, excesiv de mult si insuficient de bine", iar acest lucru se intampla, in esenta, pentru ca nu sunt specialisti proportional cu volumul de pacienti oncologici, iar conexiunile diagnostic - tratament performant nu sunt eficiente.

Gabriel Kakso (foto), propune, in acest context, opt solutii care pot reforma sistemul romanesc de sanatate, cu accent pe ramura oncologiei:

1. Parteneriatul public-privat: cadrare (legislativ/norme aplicabile) si incurajarea implementarii acestuia.
2. Finantarea adecvata a programelor de sanatate, realista (derivate din Registrele Regionale de Cancer) si alocarea unui procent din PIB comparabil cu tarile UE (5-7 %) pentru sanatate
3. Finantarea neselectiva public si privat, bazata pe criteriul calitatii (pe niveluri de complexitate) si doar secundar a cantitatii serviciilor prestate; indicatori de performanta specificati.
4. Impunerea (prin acreditare/reacreditare anuala de catre Ministerul Sanatatii) a:

  • comisiei multidisciplinare oncologice in toate centrele care diagnosticheaza sau trateaza cancerul, indiferent de metoda
  • unui interval maxim tolerat intre suspiciunea de cancer si stadializare complete, cu sanctiuni precise in caz de nerespectare (de exemplu demisia sefului de sectie, direc-tor medical in cazul in care se dovedeste tergiversarea examinarii/ raportarii rezultatu-lui);
  • structuri minimale de personal (numar de medici, asistente, etc), echipamente (aparate de radiodiagnostic sau radioterapie generatie moderna, asemanator cu normele EURO6 la autoturisme) si spatiu (saloane, sali de asteptare, camera de consultatie adecvate);
  • nivel actualizat de educatie medicala continua (certificate de Societatile Profesionale de profil, prin examene periodice!)

5. Infiintarea unui Centru de Apeluri (call center) National sau mai multe Regionale, cu acces electronic oficial la toate centrele de diagnostic sau/ si tratament oncologic din tara (stipulate prin acorduri scrise) capabil(e) sa asigure programarile examinarilor diagnostice, respectiv consultatiile terapeutice in timp util (de ordinul zilelor).
6. Asigurari private de sanatate pe scala larga in Romania, care sa preia partial sau integral din cheltuielile din “afara pachetului de baza” garantat de statul roman prin Casa Nationala de Sanatate.
7. Alocarea de fonduri pentru un program national de renovare si reutilare a unitatilor sanitare cu un plan pe urmatorii 15 ani.
8. Pentru construirea unei relatii reale medic-pacient (bazata pe empatie, comunicare pe baza de obiective, abordarea situatiilor sensibile, implicarea pacientului in decizia medicala, etc) este necesara construirea bazei, adica implementarea inca din anul IV a facultatii de medicina a cursurilor de comunicare cu pacientii.

Wall-Street.ro a lansat proiectul anului: #RomaniaProfesionista. Avand in minte tragedia de la Colectiv, din toamna lui 2015, si schimbarile produse atunci in fiecare dintre noi si in societate, in ansamblu, ne dorim sa fim parte din schimbare. Mai mult, ne dorim sa contribuim, sa conturam acea Romanie profesionista in care sa ne regasim, sa propunem solutii concrete pentru reforma reala de care avem nevoie. Astfel, vom lansa permanent solutii, propuneri si idei ale managerilor si antreprenorilor - specialistii care sustin economia reala. In luna mai, vom aborda problema sistemului medical. Vom discuta constant cu specialisti din sistemul medical si farmaceutic despre reforma absolut necesara de care sistemul de sanatate romanesc are nevoie urgent si vom prezenta solutiile concrete pentru a vedea curand rezultate vizibile.

Sursa foto: Pressmaster, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri