Presedintele Klaus Iohannis sustine ca abandonul scolar reprezinta ”o realitate pe care nu o putem ignora”, mentionand ca 12% dintre copiii cu varsta curpinsa intre 3 si 18 ani nu sunt cuprinsi in invatamantul preuniversitar, amintind de Strategia privind reducerea parasirii timpurii a scolii aprobata de Guvern in luna iunie.

”La nivel national, abandonul scolar reprezinta o realitate pe care nu o putem ignora. Este un fenomen din ce in ce mai prezent, cu implicatii sociale si economice severe. Conform prognozelor, doar unul din 10 locuri de munca va putea fi accesat in viitor de catre o persoana care a parasit de timpuriu scoala (...) Am mai spus-o si o repet: Romania nu isi permite sa mai piarda potential, iar comunitatile dezavantajate au tot dreptul la o educatie incluziva, de calitate, in spatii de invatamant sigure, cu un personal didactic centrat pe elev”, a declarat seful statului, in cadrul festivitatii de absolvire a clasei a VIII-a, promotia 2015 – 2016, de la Scoala Gimnaziala „Gheorghe Nechita” din Motoseni, scrie News.ro.

Presedintele Romaniei a subliniat ca un copil din mediul rural studiaza in invatamantul primar si gimnazial cu aproximativ un an mai putin decat cel din mediul urban.

”Din pacate, statisticile ne arata ca in Romania, aproape 12% dintre copiii cu varste intre 3 si 18 ani nu sunt cuprinsi in invatamantul preuniversitar, iar la nivelul invatamantului gimnazial, diferentele de participare la educatie intre mediul urban si mediul rural ajung pana la valori de 24 de procente. Concret, un copil din mediul rural studiaza in invatamantul primar si gimnazial cu aproximativ , vorbesc in medie, sigur, un an mai putin decat un copil din mediul urban”, a afirmat Iohannis.

Seful statului a felicitat profesorii pentru rata de abandon zero a scolii din Motoseni, mentionand ca in tot acest demers, scoala, prin cadrele sale didactice, joaca un rol decisiv, iar unitatea scolara trebuie sa ofere un mediu sigur si motivant pentru elevi, un proces educational in care ei sunt dornici sa se implice, in care participa cu bucurie si nu cu teama.

Citeste si:
Surse: Ce planuri are Iohannis pentru Ludovic Orban
Surse: Ce planuri are...

”Va felicit pe toti, profesori, elevi, parinti si reprezentanti ai comunitatii locale, pentru indarjirea cu care ati luptat pentru a creste participarea la educatie a copiilor din comunitatea dumneavoastra, aratandu-le ca viitorul lor depinde de fortele si de potentialul propriu. Cu o rata de cuprindere de 100% si zero, repet zero, abandon scolar, ati demonstrat ca se poate si ca omul sfinteste locul. Cred ca astfel de reusite ar trebui sa reprezinte, si ele, un criteriu de performanta in evaluarea si salarizarea cadrelor didactice”, a spus Iohannis.

El a reamintit ca in luna iunie Guvernul a aprobat Strategia privind reducerea parasirii timpurii a scolii.

”Imi exprim speranta ca masurile asumate vor fi sustinute prin activitati cu o finantare adecvata, in care sa primeze interesul educational al copiilor si nu limitarile strict contabile. Extinderea unor programe cum sunt «Scoala dupa scoala», «A doua sansa» si dezvoltarea serviciilor de educatie timpurie sunt extrem de importante si trebuie sustinute si in viitor”, considera presedintele.

Seful statului le-a urat succes absolventilor si i-a felicitat pe profesori. ”Fizica nu este pe placul tuturor, ba chiar as spune, fizica nu este pe placul multora, dar pentru mine ea a devenit vocatie mai ales datorita dascalului meu, care prin modul de predare a transformat-o intr-o poveste vie, motivanta. Este, daca il pot numi astfel, exemplul care mi-a demonstrat cum profesia didactica ghideaza destinele copiilor si le deschide drumul catre viitor, indiferent de cariera aleasa. Dumneavoastra ati reusit la Motoseni sa transformati intreaga programa scolara intr-o poveste care a captivat si inspirat toti acesti copii. Mai mult, ati reusit prin cursurile de educatie parentala sa formati si sa implicati in tot acest demers parintii si intreaga comunitate”, a conchis seful statului.

Citeste si:
Cate posturi din educatie vor fi afectate de OUG privind detasarile
Ministerul Educatiei: Doar...

Sursa foto: Hadrian, Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Iohannis i-a cerut lui Orban sa candideze la Primaria Capitalei