Un procent de 30% din totalul copiilor care sunt institutionalizati in casele de copii din Romania primesc medicatie psihiatrica, conform GSP, care citeaza date furnizate de Autoritatea pentru Protectia Copilului si care prezinta situatia dintr-un centru din judetul Brasov, unde 12 din cei 28 de copii primeste astfel de tratament, ceea ce uneori ii face sa adoarma la scoala, conform News.ro

Aproape 30 la suta din totalul copiilor institutionalizati in casele de copii din Romania primesc tratament pentru boli pshice, scrie, miercuri, GSP, care citeaza date furnizate de Autoritatea pentru Protectia Copilului.

Jurnalistii de la GSP prezinta situatia de la centrul Dacia din judetul Brasov, unde, desi este o casa pentru copii fara nevoi speciale, din cei 28 de copii, care au varste intre 8 si 14 ani, 12 sunt grupati pentru tratament psihiatric, iar fetele si baietii din institutie refuza sa mai ia medicamentele prescrise.

”Copiii sunt normali, ei sunt la un centru fara nevoi speciale, de ce li se dau atatea medicamente?”, spune psihologul centrului de plasament.
Printre cei 28 de copii din centru care primesc medicatie psihiatrica este si un copil diagnosticat cu ADHD la doi ani.

Ioan Polexa: Nu e normal ca aproape jumatate dintre copii sa primeasca medicatie psihiatrica

Directorul Casei de copii Dacia, Ioan Polexa, recunoaste ca “nu e normal” ca aproape jumatate dintre copii sa primeasca medicatie psihiatrica: “Nu e normal, de acord cu dumneavoastra! De altfel, 8 dintre cei 12 pe care i-ati gasit pe medicatie au venit de la alte doua case din judetul Brasov. Noua ni s-a zis ca vin acesti copii pana incepe scoala, dar au ramas la noi. Nici macar copiilor nu li s-a spus ca sunt transferati, ci ca sunt adusi in vacanta. Abia apoi au aflat ca raman permanent la noi”.

“Asa ni s-a spus de la Directia Brasov, noi nu puteam sa ne opunem! Nici noi nu credem ca e logic sa grupezi atatia copii cu probleme. Ei au un IQ peste medie… Si sunt mai agitati, asa…”, adauga directorul centrului, spunand ca acesti copii “au venit cu medicamente si cu schemele de medicatie”.

“Ni s-a spus ca trebuie sa ia aceste medicamente. Dar procedura nu s-a respectat. Au sosit fara dosarele sociale! Nu stiam istoricul lor, ce probleme au, dosarele medicale si sociale au ajuns mult mai tarziu, prin aprilie-mai, anul acesta”, mai spune directorul Centrului de plasament Dacia.

El sustine ca atunci cand au venit cei 8 copii de la Harman si de la Tarlungeni au inceput problemele: “Nu mai stiam ce sa facem cu ei!”.

Mediu controlabil doar cu medicamente
El contureaza un mediu controlabil doar cu medicamente si descrie comportamentul initial violent al copiilor: “Ne scuipau cand ne vedeau, vorbeau urat, amenintau ca se arunca de la geam numai sa aiba educatoarele probleme. La scoala sareau la profesori. Unul l-a strins de gat pe baiatul preotului din sat, noroc ca a sarit profesorul de sport”.

“La un moment dat, a venit doamna psihiatru Nitescu dupa cei transferati de la Tarlungeni, sa-i vada. I-am zis sa se uite si la cei de la Harman si la alti copii de la noi, de la Dacia, cu care aveam ceva probleme. I-a consultat, i-a verificat, a venit si cu psihologi de-ai dansei, asa am ajuns la 12 copii sub medicatie”, adauga directorul.

Copii adormeau pe banci la scoala

Copiii invata la scoala din Jiber, iar unul dintre profesorii de acolo spune ca au fost situatii in care acestia adormeau pe banci la scoala: “Am avut cateva cazuri cand copiii adormeau pe banci la scoala. Ne-am speriat, baleau, nu puteam sa-i trezim. I-am chemat pe cei de la Centrul Dacia sa vina sa ii ia, altadata i-am dus sa doarma la doamna directoare in birou”.

“Sunt niste copii buni, noi asa ii stiam pe cei de la Centrul Dacia. Dar odata cu aparitia copiilor noi, educatorii au inceput sa remarce ca se ridica si umbla prin clasa in timpul orelor. Ca nu pot sa-si tina orele. Parintii copiilor din sat se plangeau, amenintau ca retrag copiii de la scoala. I-am cerut directoarei sa ia masuri. Stiu ca dinsa a discutat la inceput la Centrul Dacia. Atunci am aflat ca iau medicatie. Noi nu ne pricepem, nu suntem medici, doar ca inainte se comportau ca niste copii normali”, mai spune profesorul.

Profesorul spune ca a sesizat aceste probleme inclusiv primarului din zona: “Intai (am sesizat), la Dacia. Am primit o hartie scrisa de mana de la ei. Am vazut ca iau medicamente tari. Apoi am mers mai departe. Am facut sesizari pe la Directia Copilului, dar tot nu ni se raspundea! Am mers la Cosiliul Local, inclusiv la primarul din comuna (…) Am fost anuntati tarziu ca iau medicatie, nu e normal. Oricum, ar fi mai bine daca s-ar lucra mai mult cu ei, ca inteleg de vorba, noi discutam cu ei cat putem. Dar au fost situatii in care cadeau lati la scoala si ne speriam”.

GSP prezinta si shema de tratament a copiilor, care primesc Depakine, Risperidona, Romparkin, Timonil si Strattera.La solicitarea GSP, Autoritatea pentru Protectia Copilului a comunicat ca aproape 30% din copiii din centrele de plasament din Romania primesc tratament psihiatric.

Potrivit Autoritatii, 19.333 de copii sunt institutionalizati in Romania, iar dintre ei, 5.959 sunt in centre dedicate celor cu nevoi speciale. 60% dintre cei din casele speciale primesc tratament psihiatric, iar aproape 30% din totalul minorilor institutionalizati sunt sub tratament.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri