Daca vrei sa iti faci casa la o distanta mai mare de 100 de metri de reteaua electrica de joasa tensiune, s-ar putea sa nu reusesti niciodata sa ai si lumina in ea. De ce? Pentru ca ANRE a aprobat o prevedere prin care spune ca vrea sa evite „pozitiile inflexibile” ale distribuitorilor de energie. Adica, refuzul. Insa, de acum, companiile de distributie a energiei pot refuza acordarea acestor avize mult mai usor.

In cazul in care pentru noua ta casa este nevoie de o putere mai mica de 30 kVA si daca nu exista retea electrica de joasa tensiune la o distanta mai mica de 100 de metri si nici nu exista perspective sa se construiasca in viitorul apropiat, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) ii va da voie distribuitorului de electricitate sa te refuze.

Dar nu inainte de a-ti trimite o scrisoare in care sa iti spuna ca nu poate sa iti emita avizul de amplasament, deoarece nici in anul in curs si nici in anul urmator nu sunt conditii pentru racordarea locuintei la reteaua electrica de distributie.

O locuinta normala are nevoie de o putere de pana la 10 kVA, astfel ca e posibil ca prevederea ANRE sa nu se aplice locuintelor mai mari sau sediilor de firma, unde consumul de electricitate este ridicat, depasind valoarea de 30 kVA invocata de Autoritate.

Prin aceasta decizie, ANRE apreciaza ca vor fi evitate „pozitiilor inflexibile” din partea operatorilor de retea si a birocratiei prin explicitarea etapelor si actiunilor operatorului de retea. In Romania functioneaza patru companii de distributie a electricitatii, anume Electrica, Enel, E.ON si CEZ.

Sa nu uitam insa ca, de regula, un roman are nevoie de cel putin jumatate de an pentru a obtine toate avizele necesarii bransarii la reteaua de electricitate. Totusi, instalatiile necesare racordarii unei locuinte le reteaua electrica nu raman in proprietatea celor care le platesc, ci sunt transferate ca donatie distribuitorului de energie.

Ca in cazul multor legi, regulamente si decizii in Romania, si aceasta hotarare a ANRE prevede unele exceptii. In acest caz, exceptia se refera la situatia in care noua locuinta nu trebuie racordata la reteaua electrica de joasa tensiune.

„Fac exceptie situatiile in care solicitantul avizului de amplasament pentru construirea locuintei prezinta o declaratie conform careia solutia de alimentare cu energie electrica a viitoarei locuinte nu implica racordarea la reteaua electrica de distributie publica de joasa tensiune”, potrivit sursei citate.

Decizia a fost adoptata in 22 iunie 2016 de Comitetul de reglementare al ANRE.

ANRE: Sa avem grija ca distribuitorii de energie sa nu cheltuiasca prea mult

ANRE spune ca scopul acestei reglementari este evitarea aparitiei cazurilor in care se construiesc locuinte individuale amplasate la distante mari fata de retelele electrice de distributie, pentru racordarea carora este necesara extinderea retelelor electrice, a caror realizare este ineficienta economic pentru operatorul de retea.

,,In aceste cazuri, proprietarii imobilelor s-ar afla intr-o situatie extrem de dificila avand in vedere necesitatea asigurarii alimentarii cu energie electrica a locuintelor”, sustine ANRE. Pe de alta parte, insa, distribuitorii de energie au obligatia legala de a-si alimenta clientii cu electricitate.

Dezvoltarea retelei de distributie a electricitatii este unul dintre termenii preferati ai companiilor care au in concesiunea firele electrice. An de an, toate raporteaza cheltuieli de zeci sau sute de milioane de lei in aceasta directie, iar aceste investitii sunt recunoacute de ANRE in tarife. Cu alte cuvinte, daca un distribuitor de energie investeste mai mult in retele, sansele care ANRE sa ii aprobe tarife mai mari cresc.

ANRE nu explica, totusi, ce planuri are pentru cei aproape un sfert de milion de romani care nu au acces la retelele de electricitate, indiferent ca se afla la 100 sau mai multi de metri de stalpii de energie electrica. Promisiunile de electrificare a tuturor locuintelor din Romania dateaza inca din 2003, insa niciun Guvern nu a reusit sa aduca numarul celor care folosesc inca lumanari cat mai aproape de zero.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri