Liberalizarea pretului gazelor naturale pentru populatie, conform calendarului, va fi suspendat pana la 31 martie 2017, acest lucru echivaleaza cu inghetarea preturilor in urmatoarele noua luni, conform unui proiect de Hotarare publicat pe site-ul Ministerului Energiei, conform News.ro

“In perioada 1 iulie 2016 – 31 martie 2017, pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele de cogenerare si in centralele termice destinate consumului populatiei este de 60 lei/MWh", arata documentul citat.

Autoritatile vor sa suspende astfel, in perioada 1 iulie 2016 – 31 martie 2017, prevederile Hotararii Guvernului nr. 488/ 2015, privind stabilirea pretului de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele de cogenerare si in centralele termice destinate consumului populatiei in perioada 1 iulie 2015 – 30 iunie 2021.

Pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna va fi supus unei analize a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

“Pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele de cogenerare si in centralele termice destinate consumului populatiei, va fi supus unei analize efectuate de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, pana la 1 martie 2017, in cadrul procesului de monitorizare anuala”, mai arata proiectul de act legislativ.

Potrivit unor declaratii recente date de presedintele ANRE, Niculae Havrilet, institutia a propus recent guvernului inghetarea pretului gazelor naturale pentru populatie la nivelul actual pana in octombrie, desi calendarul actual convenit de executiv cu Comisia Europeana si FMI prevede o crestere a pretului cu 10% de la 1 iulie, sau modificarea calendarului de liberalizare in acord cu noile preturi de pe piata.
Potrivit calendarului de liberalizare a pretului gazelor naturale, pretul gazelor din productia interna ar trebui sa creasca de la 1 iulie cu 10%, de la 60 la 66 lei lei/MWh, in timp ce gazele din import ar putea costa 63 lei/MWh in perioada 1 iulie - 1 octombrie.

ANRE a trimis catre Ministerul Energiei o adresa inregistrata in data de 10 iunie, dar prin care doar a prezentat o analiza a preturilor la gaze naturale din productia interna, a preturilor ponderate din import si a preturilor gazelor din principalele hub-uri europene.

Seful ANRE a declarat luna aceasta ca pretul mai scazut al gazelor din import, estimat la 67 lei/MWh pentru ultimul trimestru al acestui an, fata de 86 lei/MWh pentru gazele inmagazinate dupa 1 iulie 2016, ar putea obliga furnizorii de gaze sa importe masiv in aceasta iarna, ponderea importurilor putand depasi 50%.

Liberalizarea preturilor la energie s-a facut treptat in ultimii ani, pentru a-i proteja pe consumatorii casnici de pretul mai ridicat de pe piata libera. Insa in ultimul an, preturile din piata libera au scazut mult mai mult decat se estima.

Sursa foto: INSAGO / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri