Peste 1.000 de persoane LGBT (lesbiene, gay, bisexuali si transsexuali) dar si numerosi sustinatori heterosexuali ai acestei comunitati au participat, sambata dupa-amiaza, la Marsul Diversitatii, care a inceput de la Arcul de Triumf si s-a incheiat in Piata Victoriei, ”inarmati” cu steaguri, umbrele, baloane si insigne in culorile curcubeului, dar si cu pancarte care au inclus mesaje precum ”Fara ura”, ”Fara frica”, ”Hetero, dar nu obtuz” si ”It's OK To Be LGBT”, scrie News.ro.

Evenimentul a fost anuntat la ora 15.30 la Arcul de Triumf din Capitala, unde participantii au avut la dispozitie un interval de o ora pentru a se reuni. De la ora 16.30, au fost sustinute discursuri de catre directorul asociatiei ACCEPT, directorul asociatiei MOZAIQ, Michael Roth - ministru secretar de stat al Germaniei pentru Afaceri Externe, Violeta Alexandru - ministru delegat pentru consultare publica si dialog civic, Carla Antonelli - primul politician transgender din Spania -, Dean Thompson - sef adjunct al ambasadei SUA la Bucuresti si Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti.

Dupa discursuri, la ora 17.00, a fost dat startul Marsului Diversitatii, pe ritmurile disco ale DJ-ului Aerea Negrot, pe Soseaua Kiseleff, pana in Piata Victoriei. Programul evenimentului a inclus activitati in aer liber si s-a incheiat la ora 19.45.

Unii dintre participanti, majoritatea tineri, au venit la Arcul de Triumf insotiti de partenerii lor de viata, de prieteni, de copii, dar si de animale de companie. Multi dintre ei au fost machiati cu culorile LGBT sau le-au purtat in par. Participantii s-au fotografiat in fata unui ”panou LGBT”, realizat sub forma unei carti de identitate, ce includea elemente asemanatoare celor din documentele reale, precum ”Nume: Om”, ”Cetatenie: Romana”, ”Loc de nastere: Romania”, ”Emis de: MOZAIQ”, ”Valabilitate: Infinita”.

Unul dintre voluntarii prezenti la Marsul Diversitatii, membra a comunitatii LGBT, a spus: ”Astazi este o zi fericita, pentru ca oamenii vin aici si isi permit sa spuna ca fac parte din comunitatea LGBT. E greu sa fii din comunitate, pentru ca exista foarte multa homofobie, dupa cum s-a vazut - reprezentantii Coalitiei pentru Familie au strans 3 milioane de semnaturi (pentru schimbarea Constitutiei astfel incat aceasta sa stipuleze ca familia se intemeiaza pe casatoria dintre un barbat si o femeie, nu intre ”doi soti”, n.r.). Familie inseamna iubire, acceptare si siguranta”.

Un alt participant la eveniment, sustinatoare a comunitatii LGBT, care s-a prezentat la parada cu buzele pictate in culorile curcubeului, a spus ca sprijinul pentru comunitatea LGBT este firesc. ”Este ceva ce trebuie sa faci pentru ca suntem toti oameni”, a spus tanara, adaugand ca, probabil, ”motorul intolerantei este dat de religie si de teama de a nu fi diferit”.

Desi multi dintre membrii comunitatii LGBT si-au aratat chipurile fara teama, au existat si persoane care s-au prezentat la eveniment cu fetele acoperite de masti. Unul dintre ei, care purta un hanorac negru cu gluga si o masca facuta celebra de grupul de hackeri Anonymus, a explicat ca, desi este heterosexual, prefera sa nu isi dezvaluie identitatea, pentru a evita posibilele ”judecati si comportamentul tendentios al colegilor de munca si al altor persoane cunoscute”.

Un alt participant mascat, care si-a acoperit doar o jumatate din fata, a povestit, in prima faza, ca nu vrea sa isi dezvaluie identitatea pentru ca este ”un blogger oarecum cunoscut” si nu ar vrea ca prezenta lui sa ii afecteze activitatea. Apoi, tanarul a dezvaluit ca este membru al comunitatii LGBT, ca a crescut intr-un orfelinat, unde a suferit numeroase abuzuri din cauza orientarii sale sexuale. El a mai spus ca, recent, a fost agresat de un grup de tineri in fata unui club gay si, desi a cerut ajutorul unui politist, acesta l-a refuzat, cu replica ”De ce vii la mine, nu vezi ca am treaba?” si l-a amenintat ca il va amenda cu 10.000 de lei daca va merge sa ceara ajutorul unui alt politist.

Acelasi tanar a precizat ca la un moment dat s-a simtit nevoit sa aiba o ”iubita de fatada”, dar ca in prezent are o relatie stabila de trei ani cu un barbat, cu care si-ar dori sa mearga in Spania sa se casatoreasca.

Michael Roth, ministru secretar de stat al Germaniei pentru Afaceri Externe, a spus ca a venit la Bucuresti sa sarbatoreasca ”cele mai mari reusite ale lumii civilizate: libertatea, egalitatea si demnitatea umana si ca drepturile omului apartin tuturor, fara exceptie”.

La randul ei, Violeta Alexandru, ministru delegat pentru consultare publica si dialog civic, le-a urat participantilor sa fie respectati, asa cum si ei stiu sa ii respecte pe ceilalti: ”Imi place sa fiu alaturi de voi, pentru ca imi place libertatea de a face ceea ce simt, cum simt si de a cere altora sa ma respecte, asa cum si eu ii respect pe ei”.

Carla Antonelli a salutat participantii in limba romana - ”Buna Romania, buna Bucuresti!” - si a continuat in limba spaniola, dezvaluind ca in urma cu patru decenii nici in Spania nu exista foarte multa toleranta pentru persoanele LGBT. ”Ne persecutau, ne arestau, ne bateau in comisariate si ne inchideau in inchisori. Suntem mandri pentru ca Spania are o lege moderna pentru intreaga comunitate”. Carla Antonelli si-a incheiat discursul spunand ca ”drepturile sunt ale noastre si sunt posibile” si a precizat ca isi doreste sa revina in Romania, sa stea de vorba cu persoanele LGBT din tara noastra si sa sarbatoreasca impreuna legalizarea casatoriilor intre persoanele de acelasi sex.

In aceeasi nota a continuat si Dean Thompson, sef adjunct al ambasadei SUA la Bucuresti, care s-a referit la victimele atacului armat produs in noaptea de 11 spre 12 iunie intr-un club gay din Orlando, Florida, pentru care, directorul ACCEPT a cerut un moment de reculegere.

Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, a spus, in limba romana, ca drepturile omului sunt pentru toti. ”Consider ca drepturile umane sunt drepturi pentru toti, inclusiv acces la invatatura, la sanatate si la a forma o familie”.

La Marsul Diversitatii a fost prezenta si cantareata Andreea Balan, insotita de doua dansatoare, imbracate in costume cu pene colorate. Artista a declarat pentru agentia de presa News.ro ca probabil sursa intolerantei in privinta comunitatii LGBT din Romania este istoria de indoctrinare a tarii. ”Eu am calatorit foarte mult in Asia, America si Europa si am vazut ca istoria lor a dus la mai multa libertate, fericire si o viata mai frumoasa. Cred ca din cauza istoriei noastre suntem destul de indoctrinati si vrem sa marginalizam oamenii care ni se par ciudati. Nu suntem niciunii ciudati, pur si simplu alegem sa iubim altfel”, a spus artista, declarandu-se ”open-minded” si precizand inaintea startului marsului ca este insarcinata si va avea o fiica.

La randul lui, deputatul Remus Cernea, care a participat la mars insotit de iubita lui, purtand o insigna cu mesajul ”Rainbow family” (”Familie curcubeu”), a declarat pentru News.ro ca a depus din nou in Parlament proiectul sau de lege pentru legalizarea parteneriatului civil. ”Am propus o lege pentru recunoasterea parteneriatului civil inca din 2013. A fost respinsa, am repropus-o in 2014, a fost respinsa din nou, acum am repropus-o, in 2016. Parteneriatul civil este o institutie necesara atat pentru cuplurile formate din persoane LGBT, dar si pentru cupluri heterosexuale”.

Deputatul a adaugat ca proiectul sau de lege are mari sanse sa fie votat in primavara sau toamna anului viitor, dupa alegerile din toamna lui 2016, ”cu conditia ca romanii sa isi doreasca altceva, in afara de PNL si PSD, adica, conditii alternative, mentalitati mai deschise in Parlament”. El a explicat ca proiectul de lege se afla pe masa Senatului, dar nu va putea sa treaca de ambele camere pana la urmatorul mandat legislativ.

Despre marsul LGBT, deputatul a spus ca este ”unul al normalitatii, spre deosebire de Marsul Normalitatii”, organizat de Noua Dreapta, tot sambata, de la ora 12.00, la care, au participat 50 de persoane, despre care Remus Cernea a spus ca a fost ”un mars al urii, al intolerantei si al prejudecatilor”.

Dupa incheierea discursurilor, au pornit in mars pe ritmuri de muzica disco, dansand si fluturand steaguri multicolore si purtand pe fete si brate sclipici in nuante aurii si argintii. In plus, in mijlocul coloanei de participanti, o parte dintre participanti au purtat in aer drapelul LGBT ce a masurat aproximativ 150 de metri.

Marsul a fost supravegheat de pe trotuare de jandarmi, care au impiedicat participantii sa ocupe banda de urgenta de pe Soseaua Kiseleff. Ajunsi in Piata Victoriei, participantii au continuat sa asculte muzica disco si sa danseze, sa glumeasca si sa discute. La incheierea evenimentului, bloggerul care purtase o masca in prima parte a marsului si-a dezvaluit chipul si a spus ca atmosfera festiva a marsului i-a dat un plus de curaj si de incredere.

Sursa foto: Wikipedia

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri