Preturile alimentelor vor creste pe termen lung din cauza mai multor motive, printre care eroziunea solului si cresterea populatiei pe plan global, iar ieftinirea unor alimente din ultimul an este doar un fenomen de conjunctura, a declarat luni ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, in cadrul Forumului Administratiei Publice Locale.

In ultimul an, preturile multor alimente a scazut in Europa, inclusiv in Romania, ca urmare a sanctiunilor impuse de catre Rusia la importurile de alimente din Uniunea Europeana, ca replica la sanctiunile occidentale, si datorita productiei agricole foarte bune de anul trecut, conform News.ro

In Romania, efectul a fost amplificat de scaderea taxei pe valoarea adaugata (TVA) la alimente de la 1 iunie 2015, de la 24% la 9%. Potrivit statisticilor oficiale, preturile alimentelor au scazut in Romania cu circa 7%, in medie, in luna mai 2016 fata de mai 2015.

”Scaderea preturilor la alimente este doar conjuncturala. Eroziunea solului si cresterea populatiei globului va duce, pe termen lung, la cresterea preturilor”, a afirmat Irimescu.

Ministrul a avertizat, anterior, ca la nivelul Uniunii Europene exista o tendinta de formare a unor mari producatori agricoli, pentru ca acestia au o putere mai mare de negociere si reusesc sa-si vanda mai bine produsele, in timp ce Romania are prea multi producatori foarte mici.

Sursa foto: agerpresfoto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Petre Daea, sarbatorit la 70 de ani cu tort in forma de oaie