Fostul ministru al Sanatatii Eugen Nicolaescu a declarat, joi, pentru News.ro, ca situatia de la Spitalul de Arsuri din Capitala era cunoscuta de ani de zile si ca acesta nu trebuie inchis peste noapte, ci transferate diferite sectii si facuta igienizarea. Nicolaescu sustine ca solutia pentru asigurarea conditiilor pentru ingrijirea catorva zeci de arsi in eventualitatea unui accident este construirea spitalelor regionale care sa aiba sectii de arsi. El spune ca a inceput acest program cand era ministru, insa a fost oprit de succesorii sai, ”din prostie”.

”Aceste lucruri se stiu de multi ani si pentru ele s-au facut niste programe, programe care au inceput sa se deruleze si dupa care au fost inmormantate de cei care au urmat”, a declarat Nicolaescu, in legatura cu situatia Spitalului de Arsuri din Capitala prezentata joi de catre ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, scrie News.ro.

Intrebat de News.ro ce a facut el cat a fost ministru al Sanatatii pentru a indrepta situatia, daca aceasta era cunoscuta de ani de zile, Eugen Nicolaescu a raspuns: ”Am sa va dau cateva exemple: 2006, 2007, 2008, a fost programul de constructie de spitale regionale de urgenta, cele 8 spitale regionale din care unul era in Bucuresti si care aveau in componenta lor si o sectie de arsi – intre 5 si 10 paturi – la cele mai inalte standarde pe care le aveam la vremea respectiva si care se gaseau in Europa. Cand am plecat eu din mandat, la sfarsitul lui 2008 erau licitiatii sau chiar contracte in curs de negociere pentru aceste spitale”.

Nicolaescu a spus ca, in anul 2009, succesorul sau la Ministerul Sanatatii, Ion Bazac, ”a anulat tot si de atunci nu s-a mai facut nimic”.

”Cu alte cuvinte, un program care tinea cont de o realitate pe care o reconstatam astazi dupa atati ani a fost omorat pentru ca nu i-a placut cuiva. Intre timp s-a inceput si sectia mica de arsi de la Spitalul Floreasca careia ultima oara i-am dat bani in mandatul scurt de un an de zile din 2013 si ne aflam in 2016 si nu e pus in functiune. Alt program care a fost stopat”, a adaugat fostul ministru.

El a sustinut ca aceste programe au fost oprite pentru ca succesorii sai ”au avut alte interese, alte scopuri sau nu au vrut sa continue ca sa nu se termine pe vremea nu stiu carui ministru”.

”Deci, din prostie si din ipocrizie”, este concluzia lui Nicolaescu.

In opinia sa, ”la Spitalul de Arsi din Bucuresti nu este neaparat necesar sa fie inchis tot spitalul peste noapte, ci pot fi transferate o parte din sectii la alte spitale si sa se faca iginenizarea necesara, sa se faca reparatiile care trebuie, sa se faca dotarile care trebuie si dupa aceea repus in functiune”.

”In acelasi timp, trebuie gandit in perspectiva, deci sa ne gandim din nou sa reluam spitalul regional de urgenta cu 5-10 locuri, la fel in fiecare regiune si atunci putem sa avem intre 50 si 80 de locuri la nivelul intregii tari care ar putea sa faca fata unei situatii complicate sau unei situatii destul de grave cu care Romania s-ar putea confrunta, gen situatia Colectiv sau un cutremur sau alt cataclism natural, dar pentru asta trebuie sa existe vointa de a se pune in realitate un program. Si nu exista aceasta vointa”, a mai spus Nicolaescu.

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat, joi, ca prioritatea sa este relocarea Spitalului de Arsi din Capitala, unde situatia este grava, el spunand ca a luat in calcul de mai multe ori inchiderea acestei unitati. El a spus ca la aceasta unitate sunt probleme grave de management si de personal insuficient si este inadmisibil ca dupa sase luni de la Colectiv sa nu fi invatat nimic.

Ministrul Sanatatii a mai spus ca, daca in acest moment se intampla in Romania un accident cu victime cu arsuri, pacientii trebuie trimisi in strainatate, pentru ca nu exista posibilitatea de a fi ingrijiti in tara, in conditiile in care la Spitalul de Arsuri din Capitala situatia este grava, iar la Sectia de arsi de la Floreasca toate paturile sunt ocupate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri