Turcia trece printr-o perioada tensionata de poate avea efecte negative asupra tarii noastre, dar ar putea da nastere si unor oportunitati. Atentatele teroriste dar si tentativa de lovitura de stat de zilele trecute, ar putea afecta pe termen mediu exporturile Romaniei catre aceasta tara, care risca o incetinire importanta a economiei, dar ar putea avea si efecte pozitive, precum interesul mai mare al investitorilor straini pentru Romania in detrimentul Turciei.

In conditiile in care leul s-a intarit in fata euro, iar preturile actiunilor la Bursa de Valori de la Bucuresti au scaderi nesemnificative, tentativa de lovitura de stat din Turcia nu pare a avea efecte negative pe termen scurt in Romania, conform News.ro

Totusi, pe termen mediu, de pana la un an, ar putea aparea efecte negative, avand in vedere ca Turcia este un partener comercial important al Romaniei.

”Catre Turcia se indreapta aproape 5% din totalul exporturilor romanesti, este o cota importanta. Daca tensiunile de acolo afecteaza economia, am putea vedea si o scadere a exporturilor romanesti catre aceasta tara”, a declarat, pentru News.ro, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

Turcia, cel mai important partener comercial al Romaniei din afara Uniunii Europene

Turcia este cel mai important partener comercial al Romaniei din afara Uniunii Europene si al cincilea dintre toti partenerii comerciali. Anul trecut, voaloarea totala al schimburilor comerciale a fost de 4,43 miliarde euro.

Pentru Turcia, Romania este un partener comercial mai putin important, clasandu-se pe locul 12 la export si pe locul 15 la import.
Totusi, tensiunile tot mai mari cu care se confrunta Turcia ar putea genera si efecte pozitive asupra Romaniei si altor state din regiune prin schimbarea perceptiei unor investitori straini.

Acestia ar putea alege Romania, o tara care pare stabila prin comparatie cu tarile de la est sau cu Turcia, ca destinatie a investitiilor in cazul in care tensiunile din Turcia continua.

Romania, mai stabila din puncte de vedere social si politic decat Turcia

”Romania este perceputa ca fiind mai stabila din punct de vedere social si politic decat Turcia. Au mai fost cazuri in trecut, cand investitorii straini au ales Romania datorita acestei stabilitati”, a explicat Dumitru.

Anul trecut, investitiile straine in Romania au crescut cu aproape 5% si au ajuns la 3 miliarde de euro, cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani. Turcia a inregistrat anul trecut o crestere de aproape 32% a investitiilor straine directe, pana la 16,5 miliarde dolari. Investitorii straini erau insa ingrijorati de situatia economica a Turciei inca inainte de tentativa de lovitura de stat. Ritmul de crestere a economiei a scazut la o rata anuala de 3,3% in primul semestru al acestui an, fata de 4% din 2015, potrivit unui raport al Bancii Mondiale.

Investitorii straini sunt ingrijorati de cresterea dependentei de importurile de petrol si gaze, mai ales in conditiile in care lira turceasca s-a devalorizat in fata principalelor valute dupa tentativa de lovitura de stat.

In paralel, un sector esential al economiei turcesti, turismul, cu o pondere de aproape 13% din PIB, are deja de suferit din cauza atentatelor teroriste din acest an, iar situatia actuala ar putea agrava tendinta. Tentativa de lovitura de stat va afecta consumul si companiile, in special in sectorul turismului, avertizeaza analisti citati de publicatia araba The National.

Aceasta tentativa ”scoate in evidenta fractiunile politici profunde din economia turca”, a declarat Ketaki Sharma, fondator si director executiv la firma de cercetari Algorithm Research din Dubai.

Sharma a spus ca tentativa de lovitura de stat va afecta economia turca pe doua cai, prin reducerea consumului intern si a numarului mai mic de vizitatori straini, pe fondul incertitudinilor politice, si prin accesul mai limitat al companiilor la finantare. Pentru a contracara aceste efecte, banca centrala a Turciei a anuntat ca va furniza lichiditati nelimitate bancilor si va lua toate masurile necesare pentru a mentine stabilitatea financiara a tarii.

Nu este clar, deocamdata, cum vor evolua planurile turcilor care au afaceri in Romania. In Romania, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) erau inregistrate, in aprilie 2016, aproape 14.500 de companii cu capital turc in Romania, cu un capital social subscris de circa 500 milioane euro. Turcia ocupa locul 16 in topul investitorilor straini din Romania.

Insa in cazul in care se confirma tendinta, prezisa de multi observatori, de crestere a derivelor autoritare ale lui Recep Tayyip Erdogan dupa tentativa de lovitura de stat, ar putea avea loc o modificare a perceptiei legate de riscul si de costul afacerilor in Turcia.

Sursa foto: EM Karuna / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri