Cel mai mare parc din Ploiesti, care a costat peste 15 milioane de euro si a fost construit partial cu fonduri europene fiind inaugurat cu putin inaintea alegerilor locale, este napadit de buruieni, iar zeci de copaci plantati acolo s-au uscat fiindca autoritatile locale care au demarat proiectul european nu au angajat oameni care sa intretina parcul. In plus, noul primar al orasului a descoperit, dupa preluarea mandatului, numeroase nereguli in documentele de receptie, inclusiv copaci inalti de patru metri care nu se regasesc pe teren, scrie News.ro.

Parcul Municipal Ploiesti Vest, cel mai nou si mai mare din oras este, la doua luni de la inaugurare, un camp napadit de balarii, peste care temperaturile ridicate ale primelor doua luni de vara si-au lasat adanc amprenta. Dupa inaugurarea facuta cu fast, dar in pripa, cu doar o saptamana inaintea alegerilor locale din 5 iunie, nimeni nu s-a mai ingrijit de parc. Prin urmare, intre dalele aleilor a rasarit iarba, iar zeci de copaci sunt uscati.

Zonele cu flori sunt si ele napadite de buruieni, doar cativa trandafiri incapatanandu-se sa reziste intre mult mai viguroasele balarii care au pus stapanire pe tot locul. Singurele lucruri care par sa functioneze in parcul care a costat peste 15 milioane de euro sunt fantanile arteziene si instalatia de sonorizare.

Extrem de putinii ploiesteni care se incumeta sa mearga in parcul de la marginea orasului isi pot delecta privirea cu jocul fantanilor arteziene si auzul cu muzica ce rasuna in boxe: Ozzy Osbourne, Kalinka, AC/DC, Queen… Un DJ nevazut are grija ca toate gusturile sa fie satisfacute, macar in materie de muzica.

Vineri seara, pe la ora 19.30, sa fi fost in Parcul Municipal Vest vreo douazeci de persoane. In parcarea cu peste o suta de locuri, o singura masina. Au venit cu ea doi tineri cu copilul lor, bebelus in carucior. Nu e de mirare ca doar o masina; ca sa ajungi in parc trebuie sa iesi din oras pe DN 1, pe centura de Vest a orasului.

In rest, cativa biciclisti si cativa parinti ori bunici care, de dragul copiilor, s-au aventurat peste liniile de cale ferata de la Gara de Vest, printr-un santier, ca sa ajunga in parc pe o intrare laturalnica au infruntat cu curaj un caine mare cat un vitel care isi apara teritoriul, ca doar e al lui.

La unul dintre locurile de joaca, doi bunici au venit pentru prima oara in Parcul Municipal cu nepotul lor, un pusti de vreo cinci ani. Copilul se bucura de-adevaratelea de toboganul din parc. Ignora pietrele aruncate aiurea peste asfaltul cauciucat turnat in zona locului de joaca si nu baga in seama nici balariile care mai au putin si acopera cu totul un transformator electric. Bunica, o femeie blanda si ingaduitoare, spune ca in parc ”e frumos”.

”Tot e bine ca se face ceva”, sustine femeia. ”Uite, poate la anul o sa fie mai frumos, or sa creasca pomii, o sa fie ceva umbra…” Bunicul e un om care in mod evident e la curent cu ce se intampla in jurul sau si nu e la fel de indulgent ca sotia. Amandoi au venit cu nepotul in parcul de la marginea orasului, dupa ce au constatat ca parcul in care mergeau de obicei, aflat chiar in oras si construit prin bunavointa unei firme private, e cam aglomerat.

”Am citit prin ziarele astea locale, pe internet, despre parcul asta. Cica a costat foarte multi bani, dar sincer, nu se vede investitia. S-a facut ceva, dar nu de banii de care scrie la ziar”, zice barbatul. Face comparatia cu parcul construit peste calea ferata din banii firmei private. ”Acolo e iarba, daca vrei sa stai pe ea asa, duminica, sa te relaxezi, ai unde. Aici, pe ce sa stai? In buruieni sau pe uscatura asta?”

Apare un grup de vreo cinci, sase adolescenti care creste considerabil numarul ploiestenilor din parc. Doi dintre ei spun ca parcul e ”cool”. ”Ar fi mai cool daca n-ar fi balariile astea”, adauga unul dintre ei. Intrebat daca stie ca din actele parcului reiese ca acolo ar fi plantati copaci inalti de patru metri, celalalt adolescent se uita in jur, la pomisorii cat niste niuele, si spune: ”Inseamna ca se minte mult in tara asta”.

Pe drumul catre lacul artificial amenajat in parc, pavelele par a fi crescut printre buruieni, nu invers. Apa lacului e verde si acoperita cu un strat de mazga, iar pe margini se vad sacii cu nisip folositi la amenajarea malurilor. Din boxe rasuna ”One moment in time”. Parcul pare incremenit in timp. Flori uscate, iarba galbena, copaci morti sau care vor muri curand.

Investitie de 15,5 milioane de euro, pornita din fonduri europene, nefinalizata la timp. Pentru ca Ploiestiul sa nu piarda banii dati de Uniunea Europeana, de la bugetul local au fost alocate patru milioane de euro. Toate astea, pentru un parc lasat in paragina.

Primarul orasului, Adrian Dobre, aflat in functie de mai putin de doua luni, spune ca in documentele de receptie pe care le-a verificat dupa ce si-a inceput mandatul a descoperit multe nereguli. Printre acestea, se numara faptul ca cei care au semnat pentru receptia parcului au notat ca acolo sunt pomi inalti de patru metri si cu diamentul de 15 centimetri. Evident, copaci atat de mari sunt doar pe hartie.

”Sunt mai multe nereguli care au fost descoperite dupa ce s-a efectuat receptia parcului. Sunt pomi care in mod normal trebuiau sa aiba o inaltime de peste patru metri si un anumit diametru, o parte din ei, intre 10 si 15 centimetri in diametru. Apoi situatia de la terenurile de sport in care zonele de protectie din cauciuc din jurul terenurilor dupa cateva ploi s-au desprins cauciucurile si nu mai stateau in lacasurile lor, aleile care nu erau bine executate, zona serei care avea foarte multe probleme. Intre timp, in urma discutiilor pe care le-am purtat cu constructorii, fiind in perioada de garantie, s-a intrat in lucru pentru a face o serie de remedieri”, spune edilul Adrian Dobre.

Citeste si:

    Iarba uscata pentru ca nu a fost irigata si copacii lasati sa moara fiindca nu au fost udati nu intra insa in garantie. Toate acestea reprezinta paguba la bugetul local.

    ”Indiferent cat de mult ne vom implica in a solutiona problemele din parc, o parte din problemele care sunt acolo vor fi rezolvate pe bugetul Consiliului Local. Iarba de acolo care este uscata, copacii, firma care a executat parcul sustine ca aceste lucruri s-au intamplat dupa perioada de receptie pentru ca in parcul respectiv nimeni nu s-a ingrijit de ei. Este si culpa primariei, pentru ca, dupa momentul receptiei, si preluarii parcului in patrimoniu trebuia sa existe oameni angajati care sa se ocupe de partea de intretinere a spatiilor verzi si a obiectivelor care sunt acolo. Eu am gasit aceasta situatie cand am preluat primaria si printre primele demersuri pe care le-am facut au fost cele legate de a mari organigrama Pirmariei Ploiesti, pentru ca asa era prevzut in proiect, lucru care trebuia facut cu mult timp inainte si de a aloca banii necesari din bugetul Consiliului Local pentru a achizitona o serie de utilaje pentru a putea face minima mentenanta necesara”, adauga primarul Adrian Dobre.

    Citeste si:

      Acesta mentioneaza ca, ”din pacate” nici acum nu sunt angajati care sa aiba grija de parc, pentru ca procedurile de incadrare in munca a celor 49 de oameni care se vor ocupa de mentenanta parcului sunt de durata. ”Am incercat sa detasam din alte parti o serie de oameni care sa ingrijeasca cat de cat si sa nu se degradeze mai mult decat ce s-a intamplat acolo” conchide edilul.

      Intr-o margine a parcului, o harta cu descrierea obiectivului creeaza, din cuvinte, o imagine oarecum idilica: centru de excelenta, cladire administrativa, foisor fanfara, sera, scena, moara, fantana cu jocuri, stanca, fantana anotimpurilor, labirint, sah, loc de joaca, picnic, iaz, cascada, fotbal, baschet, tenis, handbal, acrobatii role, acrobatii biciclete, patinoar. Ce frumos suna cand le citesti!. Cit de diferita este realitatea din teren! Avand in vedere acest lucru, faptul ca pe harta parcului acesta apare ca fiind construit in proximitatea autostrazii Bucuresti - Comarnic, care este doar un proiect, nu mai mira pe nimeni.

      Iar pentrru ca paharul cu neajunsuri sa fie chiar plin, trebuie spus ca al doilea mare parc din Ploiesti, ”Constantin Stere”, este invadat zilele acestea de tantari si sobolani, dupa ce la Ploiesti nimeni nu a facut deratizare si dezinsectie din noiembrie anul trecut.

      Sursa foto: Agerpres Foto

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Social »



      Setari Cookie-uri