Circa 300.000 de romani isi petrec minivacanta de Sfanta Maria in Romania, din care peste jumatate pe litoralul romanesc, care inregistreaza un grad de ocupare de aproape 100%, spun consultantii si agentiile de turism.

Aproape toate locurile in hotelurile din majoritatea destinatiilor turistice sunt ocupate, fiind o perioada extrem de aglomerata, in varf de sezon. Un trafic de turisti extrem de mare inregistreaza si Valea Prahovei, Bran, Bucovina si Maramuresul, dar si Delta, insa sunt si turisti care au optat pentru city break-uri in cele mai importante capitale europene sau in destinatii aflate in vecinatatea granitelor tarii noastre, precum litoralul bulgaresc sau statiunile balneoclimaterice din Ungaria, scrie News.ro.

Bugetul mediu estimat pentru o astfel de minivacanta, tinand seama si de faptul ca ne aflam in varf de sezon turistic, variaza intre 250-350 euro de persoana pentru vacantele in strainatate si intre 200-250 euro de persoana pentru o minivacanta in Romania. Majoritatea turistilor au optat pentru patru zile de vacanta, de vineri pana luni. „In general, turistii romani merg pe litoralul romanesc si pe cel bulgaresc, aici, mai aproape. Ei isi rezerva o minivacanta de trei nopti, deci patru zile. Pe litoralul nostru, gradul de ocupare bate spre 100%. Daca vrei faci maine o rezervare nu cred ca mai gasesti loc. Hoteluri bune sunt pline deja”, a declarat presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea.

El spune ca sunt cateva mii de romani care, merg de Sfanta Maria, in Bulgaria. „Sosirile pe litoral anul acesta au fost in crestere, mai ales din cauza problemelor de pe plan extern. Dar si datorita faptului ca a fost cald, extrem de torid, a fost numai soare. Este si mai aproape. Sunt pline cluburile, restaurantele, plajele, toate merg bine”, a precizat Burcea, care este totodata directorul general al touroperatorului Paralela 45. La randul sau, Marius Pandel, directorul general al Christian Tour, spune ca turistii romani aleg in mare masura destinatiile apropiate de casa pentru minivacantele din timpul anului. Pentru zilele libere asociate cu weekend-urile, cum este si cazul minivacantei de Sfanta Maria anul acesta, cei mai multi dintre turistii Christian Tour aleg destinatii din Romania, cu precadere litoralul, dar si zonele montane apropiate de localitatea in care locuiesc.

“In rest, cei mai multi dintre turistii romani aleg fie city break-uri in cele mai importante capitale europene, fie locatii aflate in vecinatatea granitelor tarii noastre (litoralul bulgaresc, statiunile balneoclimaterice din Ungaria)”, precizeaza Pandel. Daca ne referim strict la minivacanta din luna august, prilejuita de sarbatoarea Sfintei Maria, fiind in plin sezon estival, cei mai multi dintre turisti aleg statiunile litorale (din Romania sau Bulgaria), zonele montane din apropierea oraselor sau zonele rurale celebre (Maramures, Bucovina, Oltenia de Nord).

„Un loc important in preferintele romanilor pentru aceasta minivacanta se afla insa si Delta Dunarii sau resorturile integrate din apropierea marilor orase, cele care detin facilitati pentru copii, piscine, aqua park-uri, parcuri de aventura”, adauga seful Christian Tour. Si Lucian Boronea, director generat al Accent Travel & Events, afirma ca romanii si-au impartit preferintele intre mare si munte. „Daca in cazul litoralului gradul de ocupare este de 100% in special in zilele de weekend, se inregistreaza si in cazul minivacantelor la munte un grad de ocupare foarte ridicat. Valea Prahovei ramane in continuare zona cu un trafic de turisti extrem de mare, zona Bran, chiar si Bucovina si Maramuresul reprezinta o optiune foarte interesanta profitand de aceasta zi libera suplimentara”, a declarat Lucian Boronea, care este totodata si vicepresedinte al ANAT.

Acesta spune totodata ca Delta devine din ce in ce mai preferata de turistii romani, chiar daca tarifele sunt peste media zonelor montane. In ceea ce priveste tarifele, acestea depind foarte mult de categoria hotelului si de serviciile solicitate. In cazul hotelurilor de 3 stele, tarifele incep de la 20 euro pe noapte, in camera dubla, cu mic dejun, iar in cazul hotelurilor de 4 stele tarifele variaza intre 40 si 60 euro pe noapte, in camera dubla, cu mic dejun. Aceste tarife nu se refera insa la litoralul romanesc, spune Boronea. In cazul Deltei, tarifele sunt cu aproximativ 40-50% mai ridicate decat cele ale locatiilor de la munte.

La randul sau, consultantul in turism Traian Badulescu spune ca minivacanta de Sfanta Maria reprezinta ultima perioada de varf a sezonului estival si estimeaza ca in aceasta perioada, circa 300.000 de romani isi petrec vacantele in Romania, din care peste jumatate pe litoral. “Majoritatea turistilor romani profita de ziua libera, care va fi luni, si isi petrec minisejururi de patru nopti. Pe primul loc se afla, fireste, litoralul romanesc, unde gradul de ocupare este aproape 100% in aceasta perioada”, a declarat consultantul in turism Traian Badulescu. Turistii care tocmai s-au hotarat sa-si rezerve minivacante in Romania, pe ultima suta de metri, au optat pentru statiuni montane sau pentru turism rural, unde au mai putut gasi locuri de cazare, afirma el.

Sursa foto: Aleksandar Todorovic / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri