Rezervele dovedite de gaze naturale ale Romaniei se vor epuiza in noua ani, iar cele de titei in 12 ani, daca nu vor fi facute investitii pentru noi descoperiri de hidrocarburi, a declarat miercuri presedintele Asociatiei Romane a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA), Artur Stratan. Acesta subliniaza ca anul trecut au fost anulate multe investitii, astfel ca nivelul productiei va continua sa scada.

Mai mult, prabusirea preturilor internationale la petrol, din ultimii doi ani a pus o presiune foarte mare pe investitiile din sectorul hidrocarburilor.
In iunie 2014, pretul petrolului Brent (de referinta pe piata europeana) era de aproximativ 115 dolari pe baril, pentru ca in prezent sa fie in jur de 48 de dolari pe baril, conform News.ro.

"Gradul de epuizare la resursele de petrol este de 90%. Mai avem posibilitatea de a produce hidrocarburi in Romania doar pentru o perioada limitata, respectiv 12 ani la titei si 9 ani la gaze naturale", a dspus presedintele ROPEPCA, la o conferinta pe teme energetice.
Acesta se refera la rezervele dovedite din zona onshore.

Referindu-se la cresterea importurilor de gaze in aceasta perioada cu 400% fata de anul trecut, evolutia a fost generata de faptul ca gazele din import sunt mai ieftine decat cele din productia interna. Producatorii interni de gaze platesc taxe in plus pe care importatorii nu trebuie sa le suporte, cum ar fi taxa pe stalp si impozitul suplimentar de 60%, potrivit ROPEPCA.

"Gazprom produce o cantitate egala cu intreaga productie a Romaniei de titei si gaze in maximum zece sonde din Siberia, deci costurile de operare pot fi tinute sub control", a mentionat seful asociatiei.

Costul de productie in Romania este intre 16 si 18 dolari pe baril la titei, iar pretul final nu poate fi scazut, spun specialistii.

"Daca va continua presiunea pretului titeiului, veti vedea foarte multe zacaminte marginale care vor fi retrocedate, iar statul nu va avea ce sa mai faca cu ele", a afirmat Stratan.

Referitor la noile niveluri ale redeventelor, marii jucatori din sector au avut discutii in ultimele luni cu reprezentanti ai Ministerului Finantelor.
Stratan spune ca acestea s-au oprit odata cu plecarea secretarului de stat Gabriel Biris, responsabil cu fiscalitatea, iar discutiile vor fi reluate de la capat cel mai probabil cu noul Guvern.
Viitorul cadru fiscal ar putea fi aplicat cel mai devreme de la 1 ianuarie 2018, estimeaza ROPEPCA.

Sursa foto: iurii / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri