Sistemul sanitar se pregateste de proteste. Angajatii nemultumiti de diferentele de salarizare din sistemul bugetar, incep in 20 septembrie protestele, cu pichete la ministere si Parlament, urmate de greva japoneza in 12 octombrie, greva de avertisment in 19 octombrie si greva generala in 31 octombrie, a anuntat federatia Sanitas.

Decizia a fost luata dupa discutiile care au avut loc in Consiliul National al Federatiei Sanitas, la care au participat si ministrii Sanatatii si Muncii, Vlad Voiculescu si Dragos Pislaru. Prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat ca a fost o discutie tehnica, dar fara a fi gasita o solutie la solicitarile sindicalistilor, astfel ca au fost stabilite actiunile de protest. El a precizat ca, pentru corectarea inechitatilor salariale din sistemul de sanatate, efortul bugetar lunar ar fi de sase milioane lei, pentru TESA, personalul administrativ si crese, conform News.ro.

Potrivit lui Sepi, s-ar putea renunta la proteste daca vor fi rezolvate problemele reclamate, printre care introducerea personalului tehnic si administrativ in OUG 20/2016, respectiv 23.000 de persoane, 1.800 de functionari publici din Directiile de Sanatate Publica, angajatii din asistenta sociala si din gradinite, rezolvarea de urgenta a deficitelor majore dintre spitalele clinice si cele neclinice si a problemelor din randul asistentilor medicali, intre cei cu studii superioare si absolventii de scoala postliceala, precum si cresterea venturilor pentru angajatii din asistenta sociala.

Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a declarat ca orice diferend este avut in vedere in masura in care vor fi resurse. Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a aratat ca prioritate vor avea categoriile care nu au fost vizate de OUG 20 si 43. “Nu am agreat un calendar , dar vom avea discutii in perioada care ne-a mai ramas la dispozitie”, a spus ministrul Vlad Voiculescu.

Presedintele Federatiei Sanitas, Leonard Barascu, a spus ca de joi va incepe strangerea de semnaturi pentru actiunile de protest. Barascu a precizat ca pe 20 septembrie va fi un pichet la sediul Ministerului Muncii, pe 27 septembrie la Ministerul Finantelor, pe 4 octombrie la Ministerul Sanatatii, la fiecare actiune de protest urmand sa vina aproximativ 200.000 de oameni.

De asemenea, conform calendarului de proteste stabilit de Federatia Sanitas, in 11 octombrie va fi un pichet la sediul Parlamentului, Barascu precizand ca sindicalistii vor cere sprijinul parlamentarilor in rezolvarea problemelor care nu s-au putut solutiona la nivelul ministerelor Sanatatii, Muncii si Finantelor.

“In continuare, pe 12 octombrie va fi greva japoneza cu banderole, in 19 octombrie avem greva cu incetarea activitatii timp de doua ore, intre 08.00 si 10.00, iar in aceeasi zi pacientii vor fi tratati poate chiar mai bine. In 31 octombrie va fi greva generala”, a mai spus Barascu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri