Veniturile totale ale unei gospodarii in care principalul membru al familiei era somer au fost anul trecut de 1.541 lei lunar, de doua ori peste castigul minim net pe economie valabil anul trecut, in timp ce castigurile unei familii cu salariati s-au ridicat la 3.654 lei pe luna, arata raportul "Coordonate ale nivelului de trai in Romania. Veniturile si consumul populatiei in anul 2015", realizat de Institutul National de Statistica (INS).

In 2015, salariul minim pe economie a fost, in Romania, de 1.050 lei brut, ceea ce insemna 777 lei net.

Anul trecut, venitul mediu lunar ale unei gospodarii din Romania se ridica la 2.686,80 lei, in crestere cu 7,4% fata de 2014, iar castigul mediu pe persoana s-a majorat cu 7,8% in 2015 si a ajuns la 1.010 lei, scrie News.ro.

Cele mai mari venituri (3.656 lei lunar) le-au realizat gospodariile de salariati, cu 36,1% mai mari decat media nationala, iar cele mai mici (1.541 lei lunar) gospodariile de someri, cu 42,6% sub nivelul mediu.

Autorii raportului avertizeaza, insa, ca o mare parte a gospodariilor din Romania sunt de fapt gospodarii mixte, cuprinzand persoane care beneficiaza de diferite tipuri de venituri.

“Prin urmare, veniturile ce revin in medie pe o gospodarie sau pe o persoana din categoriile analizate arata o situatie economica a acestora mai mult sau mai putin diferita de situatia gospodariilor <pure>, adica a gospodariilor care traiesc numai din salarii sau numai din pensii”, se arata in analiza INS.

De exemplu, in gospodariile de pensionari traiesc si aduc venituri un numar mare de salariati. In 2015, din numarul total de persoane din gospodariile de pensionari, 11,9% au fost salariati, iar astfel de cazuri ridica media veniturilor gospodariilor de pensionari, intrucat salariile sunt in general mai mari decat pensiile.

Astfel, in cazul gospodariilor de salariati principala forma de venit o reprezinta veniturile salariale (85,2% din veniturile totale), la gospodariile de pensionari – veniturile din prestatii sociale (60,6%), iar la gospodariile de lucratori pe cont propriu – veniturile din activitati neagricole independente (47,2%).

In cazul familiilor de agricultori, veniturile din agricultura reprezinta doar 31,5% din total, in timp ce contravaloarea produselor agroalimentare pe care le produc in gospodarie genereaza 38,5% din venituri.

Gospodariile de someri obtin mai putin de un sfert (23,6%) din venituri din prestatii sociale, in timp ce 36,5% din bani provin din salarii, arata raportul INS.

Datele INS arata si o dependenta mare a castigurilor de nivelul de educatie, astfel ca familiile in care membrii au educatie superioara se afla pe cea mai inalta treapta de venituri.

Sursa foto: mrmohock/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri