In iulie, in Romania erau 546.291 someri, iar rata somajului a fost de 6,1%. Datele revizuite arata ca numarul somerilor a scazut puternic, cu peste 100.000, in ultimul an, de la 630.086 in august 2015, potrivit News.ro.

Somajul este in continuare mai mare in randul barbatilor, cu o rata de 6,8% in luna august, in timp ce, in randul femeilor, somajul este de doar 4,9%, mai arata datele oficiale. Autoritatile publica, constant, si numarul de someri inregistrati oficial in evidentele oficiilor pentru forta de munca.

Datele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) arata ca, la sfarsitul lunii mai, 410.509 someri erau inregistrati oficial, ceea ce corespunde unei rate a somajului de doar 4,6%.

Insa conform standardelor BIM, numarul de someri este calculat prin anchete in gospodarii, care arata ca numarul de someri este, in realitate, mai mare. Datele privind somajul pe baza metodologiei BIM sunt considerate ca fiind mai relevante de catre specialisti, pentru ca reflecta mai bine somajul real la nivel national.

Sursa foto: baranq / Shutterstock