Parintii romani au un interes crescut in ceea ce priveste comunicarea cu gradinitele la care isi duc copiii, peste jumatate dintre acestia (54,8%) declarand ca sunt zilnic in contact cu educatoarea. Unul din cinci parinti afirma ca discuta cu reprezentantii gradinitelor o data la 2-3 zile, in timp ce 16,8% comunica saptamanal.

In decursul lunii iunie 2016, Kinderpredia, aplicatie romaneasca dedicata interactiunii intre gradinite si parinti, a derulat, in parteneriat cu institutul de cercetare iVox, o cercetare cantitativa cu privire la comunicarea dintre parinti si reprezentantii gradinitelor, respectiv educatori si administratori.

Studiul a fost derulat online, la nivel national, cu o marja de eroare de +/- 2%si a numarat 4.800 de respondenti.

Mediile digitale prind teren in comunicare

Comunicarea personala, fata in fata, este folosita in prezent de 90% dintre parinti, urmatoarele canale de comunicare mentionate fiind telefonul si avizierul gradinitei (identificate de 44% respectiv 41% dintre parintii participanti la studiu).

Mediile digitale au prins si ele teren in comunicarea dintre gradinite si parinti, fiind utilizate din ce in ce mai frecvent, mai ales de parintii ai caror copii merg la gradinite particulare.

Astfel, aproape o treime dintre parinti folosesc zilnic calculatorul (30%) sau smartphone-ul (29%) pentru a afla informatii de la gradinita. Alti 30% respectiv 24% dintre parinti parinti au afirmat ca primesc informatii de la gradinita pe calculator si smartphone cel putin saptamanal. In cazul parintilor ai caror copii urmeaza cursurile unei gradinite particulare, ponderea utilizarii mediilor digitale este mai mare: 42% folosesc calculatorul zilnic, in timp ce 41% il utilizeaza cel putin saptamanal pentru a accesa informatii de la gradinita. 43% dintre parintii chestionati afirma ca folosesc zilnic smartphone-ul, in timp ce 32%, cel putin o data pe saptamana in relatia cu gradinita.

Parintii vor sa afle ce mananca copiii la gradinita

Dintre informatiile pe care le primesc zilnic de la gradinite, parintii mentioneaza pe primul loc meniu de preparate alimentare (47%). Saptamanal, parintii primesc raportul de activitate de grupa (33,62%), raportul de activitate individuala (29,59%), fisa de observare (21.62%). Multe gradinite transmit lunar parintilor informatii privind planificarea activitatilor extracurriculare (44,54%), evaluarea progresului copilului (43.89%), agenda de evenimente (41,48%), agenda de activitati comune parinte-copil (39,41%), resurse educationale pentru acasa(29.15%)

Utilizarea retelelor sociale de catre gradinite, desi o tendinta in crestere, ramane un subiect controversat. Conform raspunsurilor a aproape jumatate dintre parintii participanti la studiu (46,23%), gradinita obisnuieste sa foloseasca retelele de socializare pentru a posta fotografii si clipuri video cu activitatea copiilor. In acelasi timp, intrebati daca cred ca retelele de socializare sunt un mediu sigur si adecvat pentru a publica date si imagini personale ale copiilor, 77,7% dintre parinti au raspuns ca nu. In ceea ce priveste gradul de satisfactie a parintilor cu privire la comunicarea cu gradinita, 47% dintre parintii chestionati se declara multumiti si foarte multumiti de informatiile primite de la reprezentantii gradinitei;

Majoritatea parintilor (82%) sunt interesati sa foloseasca o aplicatie pentru desktop si smartphone care sa le faciliteze accesul la informatii despre activitatea copiilor de la gradinita. 95% dintre respondenti au afirmat ca sunt dispusi saplateasca suplimentar pentru a beneficia de un astfel de serviciu.

Lansata in aprilie 2015, Kinderpedia este un instrument care ajuta educatorii sa comunice mai eficient cu parintii, sa pastreze o evidenta organizata a tuturor datelor importante despre copii, cat si un istoric al activitatii acestora.

Sursa foto: Poznyakov, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri