Ministerul Afacerilor Externe a transmis AEP propuneri de infiintare a 417 sectii de votare pentru alegerile parlamentare in strainatate, cu 123 mai multe decat la prezidentialele din 2014, majoritatea dintre acestea fiind in Italia, Spania si Republica Moldova, iar lista include si cele 7 sectii solicitate de comunitatile din diaspora.

MAE a transmis catre Autoritatea Electorala Permanenta lista integrala a sectiilor de votare propuse spre a fi organizate in strainatate la alegerile parlamentare din 11 decembrie, scrie News.ro.

Au fost propuse spre infiintare in strainatate 417 sectii de votare, respectiv cu 111 sectii de votare mai multe decat numarul celor infiintate in contextul alegerilor parlamentare din 2012 si cu 123 de sectii de votare mai multe decat la alegerile prezidentiale din 2014, informeaza ministerul.

Dintre cele 417 sectii, 193 vor fi organizate pe langa misiunile diplomatice, oficiile consulare si institutele culturale, 217 sectii reprezinta propuneri motivate ale MAE, iar 7 sectii de votare vor fi organizate la solicitarea a cel putin 100 de cetateni romani care s-au inscris in Registrul electoral pana la data de 14 septembrie 2016.

"In motivarea propunerilor pentru a organiza sectii de votare in alte locatii decat cele pe langa misiunile diplomatice, oficiile consulare si institutele culturale, au fost luate in considerare datele statistice ale prezentei la vot de la procesele electorale anterioare si ale dinamicii prezentei cetatenilor romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate, precum si localitatile unde, in mod traditional, au fost organizate sectii de votare la scrutinele anterioare", explica MAE.

Cele mai multe sectii de votare sunt propuse a fi organizate in Italia (73 de sectii de votare fata de cele 51 sectii de votare organizate prezidentialele din anul 2014, Spania (53 de sectii de votare fata de cele 38 sectii de votare organizate in 2014), Republica Moldova (35 de sectii de votare fata de cele 21 sectii organizate in 2014) si Germania (15 sectii de votare fata de cele 5 sectii de votare din 2014).

MAE anunta ca, in localitatile in care a fost inregistrat un numar mare de votanti in cadrul proceselor electorale anterioare, s-a avut in vedere multiplicarea sectiilor de votare organizate in localitatile in care isi au sediul misiunile diplomatice, oficiile consulare, respectiv institutele culturale.

De exemplu, in Belgia si in Austria vor fi organizate cate 9 sectii de votare, dintre care 6 sectii de votare in Bruxelles, respectiv Viena, in Franta vor fi organizate 16 sectii de votare, dintre care 6 sectii de votare in Paris si regiunea pariziana, iar in Marea Britanie vor fi organizate 21 sectii de votare, dintre care 8 in Londra si suburbii.

Autoritatea Electorala Permanenta a comunicat MAE, in baza noii legi privind alegerile parlamentare, ca in diaspora trebuie infiintate sapte sectii de votare suplimentare, patru dintre ele in Republica Moldova, doua in Spania si una in Marea Britanie.

AEP a transmis ca este nevoie de o sectie de votare in Marea Britanie, la Luton, de patru sectii in Republica Moldova, la Soroca, Bardar, Causeni si Carabetovca, precum si doua in Spania, la Tarancon si Torrejon de Ardoz.

Guvernul a adoptat, la sfarsitul lunii august, Ordonanta de Urgenta privind alegerile, prin care se vor putea infiinta noi sectii de votare, la propunerea MAE, acolo unde va fi nevoie, iar romanii din diaspora vor putea vota in orice sectie, pe liste suplimentare, fiind usurata si procedura de inscriere in Registrul Electoral, cu acte transmise prin e-mail.

Principala modificare a Ordonantei se refera la posibilitatea deschiderii a noi sectii de votare. Propunerile vor fi facute de MAE, iar noile sectii vor fi integrate in lista finala pentru diaspora. Aceasta lista va fi stabilita de AEP.

Autoritatea Electorala Permanenta a transmis ca numarul cetatenilor romani cu drept de vot inscrisi in Registrul electoral este de 18.924.220, fiind inclusi si cei care vor implini 18 ani pana la data alegerilor parlamentare, iar numarul este mai mic cu peste 11.000 de alegatori fata de ultima raportare, din septembrie.

Sursa foto: Brian A Jackson / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri