Aproximativ 12.000 de medici si asistente medicale afiliati Federatiei Sindicale Hipocrat au inceput luni protestele, timp de o saptamana vor purta banderole albastre, din 17 octombrie vor organiza pichete si vor intrerupe temporar activitatea, iar din 31 octombrie ar putea intra in greva generala. Sindicalistii cer eliminarea inechitatilor salariale pentru medici si asistente, personalul TESA si functionarii din Directiile de Sanatate Publica, acordarea sporurilor pentru conditii deosebite de munca, a tichetelor de vacanta si de masa pentru toti salariatii din sistemul de sanatate si asistenta sociala.

„Initiem un demers care ar trebui sa continue cu intrevederi la care sa se discute aplicat, pentru prezentarea revendicarilor si solutionarea lor. Am persevarat in actiunile noastre si consideram ca trebuie sa gasim solutiile potrivite pentru o situatie care a generat o stare de confuzie si revolta. In caz contrar, asa cum am anuntat deja la mijlocul acestei saptamani, notificam autoritatile cu privire la deschiderea conflictului de munca”, a declarat presedintele Federatiei Sindicale Hipocrat, Ion Cotojman, scrie News.ro.

Protestele au inceput luni, cei aproximativ 12.000 de medici si asistente medicale afiliati Federatiei Hipocrat urmand sa poarte banderole albastre, in fiecare zi, pana in 14 octombrie. In a doua saptamana a protestelor, din 17 pana in 21 octombrie, medicii si asistentele vor participa la pichete si vor intrerupe temporar activitatea, iar din 31 octombrie ar putea sa intre in greva generala, daca solicitarile lor nu vor fi solutionate.

Membrii Federatiei Hipocrat cer o salarizarea unitara a personalului medical, in orice sector de activitate in care se asigura act medical, o salarizare corespunzatoare a personalului TESA si a functionarilor publici din cadrul Directiilor de Sanatate Publica, in concordanta cu salarizarea din sectorul de activitate Sanatate, acordarea sporurilor pentru conditii deosebite de munca la salariile actuale, si nu la cele din anul 2009, acordarea tichetelor de vacanta si de masa pentru toti salariatii din sistemul de sanatate si asistenta sociala, finantarea corespunzatoare a sistemului de sanatate romanesc, in vederea angajarii de personal pentru acoperirea deficitului de personal si stoparii migratiei, precum si pentru imbunatatirea satisfactiei pacientilor si asigurarii resurselor necesare pentru servicii de calitate.

Acestia solicita emiterea de urgenta a modificarilor Ordinului Ministrului Sanatatii 870/2004, in vederea corelarii cu OUG 20/2016 si identificarea solutiilor reale de motivare a medicilor care urmeaza sa acopere normele de munca vacante, generate de vidul de specialisti pe diverse specialitati medicale, chirurgicale sau de urgenta, precum si crearea unui cadru legal pentru admiterea in invatamantul superior a asistentilor medicali cu studii medii si vechime in specialitate, in vederea parcurgerii unor programe de formare unice, la nivel national si totodata pentru respectarea standardelor si curiculelor europene de formare a personalului medical cu studii superioare.

"Sistemul sanitar din Romania este bulversat din punct de vedere social, ca urmare a faptului ca, pentru o parte a salariatilor, nu s-au eliminat inechitatile si discriminarile legate de performanta profesionala si nici cele aferente salarizarii. Masurile fac parte din campania „Primavara Medicala”, initiata de Federatia Sindicala Hipocrat din Romania, formatiune care ramane astfel consecventa apararii drepturilor si intereselor membrilor de sindicat din sistemul public de sanatate si asistenta sociala, precum si ale pacientilor”, a mai spus Ion Cotojman.

Sursa foto: fam_photo / shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri