Abonamentele elevilor la operatorii de transport rutier pentru distante de pana la 50 de kilometri vor fi decontate integral din bugetul autoritatilor locale, aceasta fiind una dintre masurile de reducere a abandonului scolar, in conditiile in care principala cauza o reprezinta costurile aferente participarii la cursuri, a decis, miercuri, Guvernul.

”Abonamentele de transport rutier al elevilor vor fi decontate integral. Abonamentele acordate elevilor de catre operatorii de transport rutier pentru distante de pana la 50 de kilometri vor fi decontate integral, aceasta fiind una dintre masurile de reducere a abandonului scolar. Decizia a fost luata printr-o OUG avand in vedere faptul ca in anul scolar 2015-2016 peste 125.000 de elevi au facut naveta zilnic folosind transportul rutier pentru a ajunge la cursuri, adica 1 din 5 elevi”, a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al Executivului, Liviu Iolu, conform News.ro.

Potrivit lui Iolu, operatorii de transport vor avea obligatia sa emita abonamente pentru transportul elevilor, care vor fi decontate integral din bugetul autoritatilor publice locale pentru distante de pana la 50 de kilometri.

”Incepand cu anul 2013, mecanismul de decontare a navetei elevilor a fost plafonat si nu acopera integral tariful decat pentru o mica parte din abonamentele emise de transportatori, distanta medie la nivel national pe care trebuie sa o parcurga un elev care face naveta este de 18 kilometri, pretul mediu al unui abonament lunar pentru aceasta distanta este de circa 150 de lei. Din aceasta suma, elevului i se decontau pana in prezent 56 de lei, astfel ca 100 de lei trebuiau acoperiti lunar din bugetul familiei”, a adaugat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Iolu a precizat ca decontarea integrala a costurilor pentru naveta elevilor a fost, de altfel, una dintre solicitarile adresate Guvernului de catre asociatiile reprezentative ale elevilor.

Un alt capitol inclus in ordonanta de urgenta are in vedere reglementarea tarifului maximal per kilometru aferent abonamentului elevilor. Mai exact, actul normativ stabileste ca tariful maximal per kilometru aferent abonamentului de transport rutier pentru elevi se stabileste si se actualizeaza prin Hotarare a Guvernului. De asemenea, metodologia de calcul al tarifului maximal se aproba tot prin Hotarare a Guvernului. Contractele de transport in curs, valabil incheiate, in baza carora sunt practicate anumite tarife pentru serviciile publice de transport al elevilor, nu pot fi modificate pana la ajungerea la termen decat prin acordul partilor, arata Executivul.

Sursa foto: Christian Mueller/ Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri