A trecut un an de la incendiul din Colectiv, tragedia care a ingrozit intreaga tara si ne-a aratat urmarile care pot aparea din cauza neglijentei si inconstientei unor autoritati abilitate sa mentina buna desfasurare a societatii. Cu pacienti transferati din spitalele romanesti in strainatate, cu oameni in strada ce au strigat pentru schimbare si demisii in randul oficialilor. A trecut un an, dar ce s-a intamplat cu presupusii vinovati? A platit cineva pentru aceasta tragedie?

Un incendiu in urma caruia 64 de persoane au decedat si peste 100 au ramas cu sechele pe viata. Artisti, olimpici, fotografi, studenti straini, simpli oameni care au vrut doar sa isi sustina trupa preferata la un concert.

A trecut un an de la acest eveniment, iar familiile indoliate si supravietuiroeii inca se intreaba cine va plati pentru aceasta tragedie. Oamenii care au iesit in strada dupa aceasta tragedie inca asteapta ca vinovatii sa fie trasi la raspundere si sistemul sa recunoasca ca e bolnav si are nevoie de o reorganizare. Primul eveniment notabil a fost demisia Guvernului Ponta, care, in urma presiunii oamenilor din strada, a demisionat si a lasat locul guvernului tehnocrat.

Instantele nu au dat, inca, un verdict in dosarele deschise in urma acestei tragedii. Au fost deschise dosare penale pe numele patronilor de la Colectiv, al primarului Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone si al unor reprezentanti din partea ISU

Dosarul patronilor din Colectiv

La 7 octombrie 2016, Judecatoria Sectorului 4 a declarant dosarul patronilor de la colectiv in stare de judecata. Ancheta in acest caz a inceput inca din seara incendiului, dup ace procurorii de la Parchetul Capitalei s-au autoseizat, apoi dosarul a fost preluat de Parchetul General. Ancheta si judecata in Camera Preliminara a durat aproape un an. Dosarul acesta se estimeaza ca va dura cel mai mult, deoarece rechizitoriul are aproape 500 de file, sunt peste 200 de parti- raniti sau rudele calor care au decedat si mai multe parti civile, spitale clinici. Astfel, intregul dosar are 270 de volume. Patronii clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu au fost trimisi in judecata pe 28 aprilie 2016, fiind acuzati ca au incurajat si permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a clubului, in conditiile in care spatial nu era prevazut cu mai multe cai de evacuare in caz de urgenta, iar conditiile amenajarilor interioare erau improprii unor astfel de activitati, conform Adevarul.ro.

Acuzatiile oficiale: ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa, in forma agravata. In dosar mai sunt judecati Daniela Ioana Nita, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Arstists, si artificierul Viorel Zaharia. Procurorii care au facut ancheta in acest caz au disjuns o parte din dosar dup ace au primit mai multe plangeri. Aceasta ancheta vizeaza institutii ale statului (Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta ori alte institutii ori autoritati), precum si tratamentul medical acordat persoanelor internate ce au suferit leziuni traumatice ca urmare a incendiului din Colectiv.

Dosarul lui Cristian Popescu Piedone

Un alt dosar a fost deschis pe numele primarului sectorului 4 de la aceea vreme, Cristian Popescu Piedone. Acesta este acuzat ca a autorizat illegal functionarea clubului. Acesta si-a dat demisia dupa tragedie, iar pe 14 octombrie 2016, Tribunalul Bucuresti a decis ca judecatorii pot incepe ancheta in dosarul Piedone, pentru avuz in serviciu. Judecatorii urmeaza sa stabileasca un prim termen de judecata.

In acest dosar mai sunt judecata Aurelia Iofciu, fost sef al Serviciului autorizari comerciale din Sectorul 4, Luminita Larisa Ganea, consilier superior in cadrul Serviciului autorizari comerciale din Sectorul 4, si Sandra Ramona Motoc, referent superior in acelasi serviciu. Toate trei sunt acuzate de complicitate la abuz in serviciu.

Anchetatorii il acuza pe Piedone ca a incalcat dispozitiile legale privind apararea impotriva incendiilor pe 14 ianuarie 2015 cand a eliberat acordul de functionare si autorizatia de functionare pentru SC Colectiv Club SRL, desi clubul nu era autorizat pentru securitatea la incendiu.

Dosarul pompierilor

La 15 februarie 2016, Curtea Militara de Apel a decis sa retrimita la DNA, pentru refacerea rechizitoriului, dosarul in care capitanii ISU Radu Antonina si George Petrica sunt acuzati de abuz in serviciu. Motivul: refacerea mai multor acte de urmarire penala. Cazul a fost deschis pe 9 noiembrie 2015, fiind finalizat o luna mai tarziu. Potrivit DNA, cei doi nu si-au indeplinit obligatiile privind prevenirea si apararea impotriva incendiilor, desi au luat cunostinta si au constatat faptul ca firma Colectiv Club desfasura activitati specifice unui club fara a detine aviz/autorizatie de securitate la incendiu.

Procurorii militari din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au dispus trimiterea in judecata, pe 28 octombrie 2016, a fostilor angajati ai ISU Antonina Radu si George Petrica Matei, acuzati ca au facut verificari in Clubul Colectiv fara a lua masuri. In cauza s-au constituit parti civile un numar de 248 persoane care au formulat pretentii civile ce se ridica la 212.474.000 euro si 51.240.315,8 lei, precizeaza DNA, conform News.ro.

Un an de Colectiv: Parintii cauta raspunsuri si asteapta sa fie gasiti vinovatii

Laurentiu Istrate si-a pierdut baiatul de 22 de ani: "30 oct 2015, ultima zi fericita din viata mea, a familiei mele si mai ales a baiatului meu, Claudiu Bogdan, Dani, cum il alintam. A supravietuit incendiului, dar dupa chinuri groaznice s-a stins. Ne mai motiveaza un singur lucru - fetita noastra (...) Ar trebui totusi ca cineva sa se gandeasca nu la calcule matematice meschine despre cat costa salvarea unei vieti, ci sa se gandeasca ca viata unui om e nepretuita si trebuie salvata cu orice pret".

Eugen Iancu si-a pierdut baiatul de 25 de ani: "In seara de 30 octombrie 2015, in clubul Colectiv, copilul meu avea sa fie ranit, nu atat de grav, pentru ca a plecat pe picioarele lui, numai ca a avut ghinionul sa nimereasca intr-un spital romanesc, de unde nu avea sa mai plece decat pe o targa. Nu a murit atat din cauza arsurilor, ci din cauza mizeriei, a bacteriiilor, din cauza incapacitatii medicilor si a politicienilor de a recunoaste ca nu sunt capabili sa salveze vieti. Din punctul meu de vedere, ne-am intors acolo unde eram in 30 oct 2015".

Supravietuitor Colectiv: Nu stim inca cine e vinovat!

Cristian Matei: "O tragedie asa cum Romania nu a mai trait niciodata. Un an a trecut de atunci si nu stim inca cine e vinovat. Am doi copii si vreau sa ii cresc in siguranta aici in Romania, asa ca stau si ma intreb daca cineva a invatat ceva din aceasta tragedie. Mai tine cineva minte ca in Romania coruptia ucide?"

Marian Leusteanu, ranit: "30 octombrie 2015 - un moment zero pentru mine, un moment in care am pierdut multi prieteni (...) Pentru mine a fost o sansa la viata, altii n-au apucat-o. Incercam sa schimbam ceva intr-un sistem care nu numai ca nu ne ajuta, ne impiedica, incercam sa ne revenim din aceasta stare letargica, incercam sa ne vindecam ranile sufletesti, fizice, colective".

Alexandru Plangu, ranit: "Incerc sa trag si sa-mi arat mie ca n-am supravietuit degeaba".

A trecut un an de la tragedie si cu totii asteapta un raspuns, schimbari notabile si spera ca un asemenea eveniment nu se va mai repeta.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri