Guvernul a decis, sa includa in mod expres statiile de metrou in categoria constructiilor unde este obligatorie realizarea de spatii de protectie civila, dupa ce s-a constatat ca actuala legislatie era neclara, iar unele statii au fost construite fara aceasta capacitate, obligatorie prin lege.

"Statiile de metrou sunt acum mentionate expres in categoria constructiilor la care este obligatorie realizarea adaposturilor de protectie civila. Acest aspect nu era clar prevazut in actualele reglementari, motiv pentru care nu toate statiile de metrou construite dupa intrarea in vigoare a HG nr. 560/2005 au fost realizate cu adaposturi de protectie civila, ceea ce a dus la imposibilitatea valorificarii acestor spatii subterane din punct de vedere al protectiei civile si la necesitatea elaborarii unei noi hotarari a Guvernului", transmite Guvernul, in urma sedintei de miercuri, conform News.ro.

Executivul precizeaza ca existau reglementari in materie de protectie civila, insa ele erau confuze, iar actul emis miercuri elimina impedimentele sesizate in timp, avand in vedere ca in forma veche a legii aceste categorii de constructii erau enumerate la modul general, individualizarea lor practica fiind anevoioasa.

Noul act normativ specifica suprafetele necesare pentru fiecare categorie de cladiri noi care trebuie prevazute cu adaposturi de protectie civila si introduce categorii noi de cladiri cu subsol la care amenajarea adaposturilor de protectie civila este obligatorie, intre care, lacasurile de cult si spatiile de cazare aferente cu aria desfasurata mai mare sau egala cu 600 mp si amenajarile sportive inchise cu un numar maxim de 400 de locuri pe scaune, indiferent de aria desfasurata. Nu pot fi amenajate adaposturi de protectie civila in extinderile de cladiri cu destinatie pentru cultura clasificate, potrivit legii, ca monumente istorice.

In plus, Guvernul a eliminat obligativitatea amenajarii unor astfel de spatii pentru cladirile proiectate cu subsol cu o suprafata mai mica de
600 mp, din cauza costurilor mari pe care le implica proiectarea, executarea si dotarea lor in conditii optime de constructie si juste din punct de vedere al costurilor. In luarea acestei decizii s-a tinut cont de faptul ca o suprafata mai mica de 600 mp implica cladiri mici utilizate in special de intreprinderile mici si mijlocii.

Eliminarea obligativitatii amenajarii adaposturilor de protectie civila pentru cladirile cu subsol cu o suprafata mai mica de 600 mp nu afecteaza asigurarea necesarului de adaposturi de protectie civila, deoarece fondul astfel constituit pe timp de pace se completeaza in alte doua etape prevazute in caz de o eventuala situatie de conflict armat, conform conceptiei nationale de protectie civila stabilita prin Hotararea CSAT nr. 107/2015.

In ceea ce priveste punctele de comanda de protectie civila, actul normativ aprobat astazi de Guvern prevede amenajarea acestora in sedii ale autoritatilor administratiei publice centrale, sedii ale prefecturilor/consiliilor judetene si ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti, precum si in sedii ale consiliilor locale ale municipiilor resedinta de judet si ale consiliilor locale ale sectoarelor Municipiului Bucuresti. Daca amplasamentul acestora nu permite indeplinirea acestei obligatii, punctele de comanda pentru protectie civila pot fi amenajate in subsolul altor constructii aflate in administrarea autoritatii respective.

Sursa foto: Shutterstock/ Linda Moon

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri