Ministerul Sanatatii spune ca Spitalul de Arsi primeste bani din contractul cu Casa de Asigurari de Sanatate si ar trebui sa plateasca prioritar salariile si utilitatile, raspunzand astfel acuzatiilor cadrelor medicale de la unitatea sanitara care sustin ca o parte din drepturile salariale pentru luna octombrie nu au fost achitate.

"Spitalul nu este finantat de Ministerul Sanatatii, este finantat pe baza contractului pe care il are incheiat cu Casa de Asigurari de Sanatate. Din acesti bani se platesc salariile si serviciile medicale. Primordiala, pentru orice manager, este plata salariilor, dupa care plata utilitatilor si alte lucruri”, a declarat, pentru News.ro, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Valentin Popescu, conform News.ro.

In ce priveste acuzatiile potrivit carora sporul destinat personalului medical care lucreaza cu marii arsi nu a intrat in luna octombrie, reprezentantii Ministerului Sanatatii spun ca acest beneficiu va fi achitat in momentul in care spitalul va putea asigura servicii continue pentru marii arsi.

"De indata ce va incepe sa functioneze unitatea de mari arsi, toti din spital vor primi un spor de 100%. Cand va functiona. Dar este decizia managerului, pentru ca sunt spitale unde se plateste un spor de 25%, sau altele unde se plateste un spor de 75%, in functie de disponibilitatile financiare”, a spus Valentin Popescu. Surse medicale au declarat, pentru News.ro, ca medicii si asistentii medicali de la Spitalul de Arsi puteau fi transferati, pe perioada lucrarilor din Sectia de Anestezie si Terapie Intensiva, la Spitalul de Urgenta Floreasca, insa au refuzat oferta.

Cadre medicale din Spitalul de Arsi din Capitala au declarat joi ca, dupa ce sectia de Anestezie Terapie Intensiva (ATI) a fost inchisa, exista riscul ca unitatea sanitara sa nu realize obligatiile din contractul cu Casa de Asigurari, deoarece aceasta sectie aducea 80 la suta din buget, iar angajatii spitalului nu si-au primit o parte din drepturile salariale "Inainte de a decide inchiderea sectiei ATI, Ministerul Sanatatii trebuia sa se asigure ca oamenii isi vor lua salariile”, spune Claudia Musat, asistenta in sectia ATI aflata in renovare.

"Sectia ATI aducea 80 la suta din bugetul acestui spital. De-aia spun ca, inainte de a decide inchiderea acestei sectii ATI trebuia sa se asigure Ministerul Sanatatii, ca, pana la sfarsitul anului, isi vor lua salariile. Nu este vina lor”, a declarat Claudia Musat, asistent medical in cadrul sectiei Anestezie Terapie Intensiva a Spitalului de Arsi.

Musat mai spune ca angajatii spitalului nu si-au primit bonurile de masa cuvenite pentru luna octombrie, iar unele cadre medicale deja au decis sa plece. "Au fost oameni care au plecat. Sunt cinci medici si trei astistenti, din ce stiu eu, care au plecat”, mai spune asistenta. La randul sau, liderul Sindicatului Sanitas Bucuresti spune ca problemele financiare ale spitalui exista in conditiile in care Ministerul Sanatatii a returnat o parte din buget.

"Oamenii sunt ingrijorati de lipsa de implicare a Ministerului Sanatatii, sunt ingrijorati pentru ca au auzit ca Ministerul Sanatatii a cedat 260 de milioane de lei catre Fondul de Rezerva al Guvernului si aici nu se termina lucrarile. (...) Ministerul Sanatatii, cand a inchis acest spital trebuia sa se gandeasca ca nu au cum sa-si realizeze contractul cu Casa (CASMB - n.r.) si oamenii acestia sunt in pericol sa nu-si ia salariile. Asta este marele pericol. Reabilitam sectia ATI, la terminarea reabilitarii nu mai poate functiona spitalul”, spune Viorel Husanu, presedintele Sanitas Bucuresti.

Spitalul Clinic de Urgenta de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri din Capitala are sectia ATI inchisa dupa ce Inspectia Sanitara a dispus, in 14 iulie, suspendarea activitatii pana la remedierea deficientelor constatate, spitalul fiind amendat cu 6.000 de lei. De atunci au inceput ample lucrari de reabilitare cu un buget de 250.000 de euro care a fost depasit.

"Asta ar fi chiar culmea, noi sa facem un spital functional, modern, ultramodern si sa nu se poata sa se deschida (...). Ultima mea discutie cu ministrul Sanatatii a fost undeva in septembrie, cand am cazut de acord cu proiectul de reabilitare, de reconstructie a sectiei ATI. Alta discutie, pe alte teme, nu am avut. Dar ce am vazut si eu, tot din presa, Ministerul Sanatatii a returnat o parte din bani. Normal ar trebui sa investeasca in sanatate. Banuiesc ca are alte prioritati Ministerul Sanatatii in acest moment”, spune Dan Tudorache, primarul Sectorului 1.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri